Génmutáció miatt eltávolíttatta melleit Angelina Jolie

Bár mára a hétvégi Stanislav Grof konferencia élménybeszámolóját ígértem Nektek,  mégis megváltoztattam a döntésemet annak fényében, hogy a mai napon nyilvánosságra került, hogy a híres színésznő, Angelina Jolie preventív céllal melleinek eltávolítása mellett döntött.

Megütköztem azon, milyen tájékozatlan és rosszindulatú megjegyzéseket, kommenteket fűztek a történtekhez a legtöbb blogon és közösségi portálon. Csak hogy a legostobábbak közül idézzek: „Szegény Brad Pitt, nem elég hogy csomó gyereket örökbe kellett fogadnia egy jó numeráért, most még felesége méretes ütközőitől is elbúcsúzhat.”

Mi az Endoblognál már máskor is felhívtuk a figyelmet arra, hogy nem pusztán az endometriózissal, de minden nőket érintő krónikus betegséggel foglalkozunk kell.Sajnos nem dughatjuk a homokba  a fejünket, e megbetegedések száma folyamatosan emelkedik.

Az önvizsgálat fontosságáról és mikéntjéről egy régebbi bejegyzésemben olvashattok: itt.

Az Endoblognál nem vagyok felesleges  műtét párti, hiszen számomra a prevenció a legfontosabb, azért dolgozom, hogy a nők elkerülhessék a kés alá fekvést, főként a drasztikus beavatkozásokat, ha arra egy mód van.

De tudni kell azt is, mikor táncolunk azon a határon, amikor már az életünkkel fizethetünk, ha elutasítjuk az orvosi segítséget.

Sajnos a genetikai mutációkon nem változtathat az sem, ha valaki hiper-egészséges étrenden él vagy naponta sportol. Létezik epigonetika, amely tudományág annak felkutatásán dolgozik, hogyan tudjuk befolyásolni a gének mint hajlamosító tényezők valódi bekapcsolását, illetve pontosabban: be nem kapcsolását, azonban ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak.

Az életmód, a sport, a stresszkezelés leginkább a daganatos megbetegedések szerzett formáit tudják megakadályozni, s mint ilyenek, valóban fontos részei az egészségtudatos életmódnak.
Mindezt figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a színésznő döntése bátor és megfontolt lépés volt, ami lehetővé teszi számára azt,  hogy elkerülje édesanyja sorsát, és lássa gyermekeit felnőni.

A további félreértések elkerülése végett megkértem az Endoblog állandó szakértőjét, Árvai Kristóf genetikust, a Pentacore Laboratórium molekuláris biológusát, hogy röviden foglalja össze nekünk, amit a témáról tudnunk kell.

„A mai napon cunaminként söpört végig a médiában Angelina Jolie New York Times-ban megjelent írása ( http://www.nytimes.com/2013/05/14/opinion/my-medical-choice.html?smid=tw-share&_r=2&), amelyben arról a döntéséről mesélt, hogy a családja érdekében eltávolítatta mindkét mellét.

A rosszindulatú és kevésbé tájékozott kommentelők (akik jellemzően nem a New York Times olvasói közül kerültek ki) hangosan élcelődtek a színésznő döntésén és inkább csak a mellplasztika sajátos indoklását látták Jolie döntésében.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a híresség egy nagyon is valós és súlyos egészségügyi problémára próbálta felhívni a figyelmet azzal, hogy a sajtó és az emberek nyilvánossága elé tárta a privát elhatározását.

1995-1996 óta ismert a tudományban, hogy bizonyos génhibák egyértelműen hajlamosítják az azt hordozó embert (legyen az nő vagy férfi!) az emlő- és petefészekrák kialakulására.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy nem maga a betegség öröklődik, hanem a kialakulására való hajlam növekszik meg nagymértékben! Egy, a génhibát nem hordozó emberben élete során 5% eséllyel alakul ki rosszindulatú emlőrák, míg a génhiba megléte esetén ez az esély 87%-ra növekszik meg. A tudomány később további géneket is azonosított, melyek szintén növelik az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélyét.

Hazánkban a vezető halálozási okok között szerepel az emlő rosszindulatú daganata, évente 7500 új megbetegedést és 2800 beteg halálát okozva, minden 8. nőt érintve élete során.

A korszerű terápiás eljárások folyamatosan javítanak a betegek életkilátásain, azonban a megelőzés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Egy előrehaladottabb stádiumban lévő emlő- vagy petefészekrák drámaian rosszabb esélyeket jelent, szemben egy hamar felismert elváltozással.

A megelőzésben különösen fontos azoknak a személyeknek az azonosítása, akik bár önmaguk nem betegek, de a családjukban többször is előfordult már rosszindulatú emlő- vagy petefészekrák, mivel ők maguk is hordozhatják a megbetegedést okozó örökletes tényezőket. Az összes felismert emlőrákos megbetegedés 20-30%-ának hátterében állhat ilyen öröklött genetikai elváltozás (mutáció).
Ezek többségének hátterében nagy áthatolóképességű mutációk állnak, elsősorban a BRCA1 és BRCA2 génhez kapcsolhatóan. Ilyen génmutáció előfordulásakor az emlő- és petefészekrák kialakulásának esélye szignifikánsan nagyobb!Az azonosított genetikai háttérrel rendelkező emlőrákos megbetegedésnek más a javasolt terápiás kezelése, mint az egyénileg, sporadikusan előforduló formájának, így ebből az okból kifolyólag is kiemelten fontos ismerni a betegség feltételezett genetikai hátterét.
Megjegyezzük, hogy amennyiben az emlőrák hátterében genetikai ok húzódik meg, akkor a család férfitagjai is ki vannak téve az örökletes emlőrák veszélyének!

A színésznő édesanyja és nagyanyja is a 40-es éveikben kapták meg a diagnózist, mely mindkettejük életét is követelte hosszú küzdelem után és Jolie édesanyja, csak egy unokájával találkozhatott a hatból.

A most 37 éves Angelina Jolie azért döntött a radikális műtét mellett (amely a helyreállító beavatkozás után minimális nyomokat hagy), hogy láthassa felnőni a gyermekeiket és megismerhesse majdani unokáit is.

Fontos megemlíteni, hogy az emlőrák kockázatát valóban lehet csökkenteni egészséges életmóddal és diétákkal, azonban, ha a megbetegedés mögött genetikai okok húzódnak meg, akkor az ilyen kórképet a legkevésbé sem befolyásolják a különböző alternatív módszerek.”

Hazánkban a népszerű futó anyuka és influenszer Túróczi Réka is ugyanezzel a génmutációval rendelkezik, ő is a műtét mellett döntött. ITT olvashattok tőle egy interjút. 

 

Árvai Nóra

Könyvek, infótermékek ITT az EndoShopban. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!