Amit a szójáról mindenkinek tudnia kell

Endometiózis diétában elhagyjuk a tejtermékek fogyasztását.  De vajon jól tesszük-e , ha szójatejjel, szója alapú életelekkel-italokkal próbáljuk biztosítani szervezetünk számára a nélkülözhetetlen fehérjéket?

Tény, hogy a szójababban nagy mennyiségben találhatók meg a fehérjék, és kedvező a zsírsav összetétele, kedvező arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat.

Mégsem javaslom, hogy endometriózisban- egyáltalán, bármilyen krónikus betegség fennállása esetén-  fogyasszuk.

Az egy dolog, hogy a világon már elvétve sem találsz olyan helyet, ahol a szóját nem génmódosítással állítanák Egy másik dolog, hogy nyilván szeretnédfelkerülni a hasi görcsöket, puffadást, de a szója nem jó választás: a vastagbélben lebomló szénhidrátjaiból gázok keletkeznek, amelyek kiváltják ezeket a kellemetlen tüneteket.

Az allergiás megbetegedések növekvő száma a legújabb kutatások szerint egybeesik a szója fogyasztásának általánossá válásával.

Talán azt hiszed, mivel nem eszel tofut, nem iszol szójatejet, egyáltalán nem fogyasztasz szóját.

Nos, ha így van, akkor nézz utána, mit tartalmaz például a kedvenc péksüteményed… sajnos a feldiolgozott élelmiszerek  közel 70%-ban felhasználnak szóját vagy szójakészítményeket., így napi szójabeviteled mennyiségét csak nagyon tudatos táplálkozás folytatása mellett tudod megbecsülni.

Köztudott, hogy a szója izoflavont tartalmaz, amely egy ún. fitoösztrogén, amely az emberi szervezetre  ösztrogénszerű hatással bír. Nem kell ecsetelnem, hogy egy ösztrogénfüggő betegségnél, mint amilyen az endometriózis is, mivel jár ez.

A szója serkenti az hormonérzékeny daganatos sejtek növekedését is. Továbbá a legfrisebb hírek szerint a szója gyermekeknél rendszeres fogyasztás esetén fejlődési zavarokat is okozhat.

A szójabab feldolgozásának módja is meghatározza, milyen mértékben fejt ki káros hatásokat a szója fogyasztása. A hagyományos erjesztés (fermentálás) során a fent említettek közül néhány káros hatás  megszűnik.

Árvai Nóra

endoblogger, szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!