Nem mellesleg

Ha már hűséges olvasói vagytok az Endoblognak, biztosan tudjátok, hogy a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiemelten fontosnak tartjuk a nőkért, női egészségért, kiegyensúlyozott életért  való kiállást.

Ezért van az, hogy néha nem csak az endometriózissal, de egyéb női egészséggel kapcsolatos témákról is olvashattok nálunk. Praxisom során egyre gyakrabban találkozom olyan nőkekl, akik éppen mellrákkal küzdenek, vagy küzdtek.

Nem dughatjuk többé homokba a fejünket, szembe kell néznünk a női daganatos megbetegedések emelkedő számával. Mit tehetünk? Figyelhetünk magunkra! Ennek jegyében fogadjátok most szeretettel a következő bejegyzést, amelynek megszületését a októberi nemzetközi mellrák-megelőző  hónap inspirálta. Kérlek Benneteket, hogy osszátok meg nő ismerőseitekkel, barátaitokkal, hiszen nem kevesebb, mint egészségünk, életünk a tét.

Nem lehet eleget hangsúlyozni az önvizsgálat jelentőségét. hiába elérhető az információ, a legtöbb nő mégis úgy gondolkodik, „nem vizsgálom meg a melleimet, nehogy egyszer csak találjak valamit.”

Az a véleményem, hogy az önvizsgálatot nem önVIZSGÁLATNAK kellene hívnunk.

Ez riasztóan hangozhat, és benne van a az a feltevés, hogy hibát, eltérést, bajt keresünk. Nem csoda, hogy ezzel alig-alig tudják rávenni a nőket a mellükkel való foglalkozásra.

Az én meglátásom szerint az ún. önvizsgálat lehet egy rendszeres, szeretetteli törődés a saját testünkkel, annak jobb megismerése érdekében, egy gondoskodó, szeretetteli kontaktus révén. A mell tapintása közben nem hibát csomót keresünk, hanem minden egyes mozdulattal hálát adunk egészségünkért, szépségünkért, és szeretetteli gondolatokkal mondunk köszönetet a testünknek.Nincs az a profi orvosi szűrőberendezés, amely jobban működne a testét ismerő, azzal harmóniában, szeretetben élő nő önmagát illető érzeteinél.

Hogyan végezd ezt a technikailag nagyon hasonló, alapjaiban mégis egészen más attitűdöt közvetítő áttapintást?

A legalkalmasabb időpont a menstruáció utáni első néhány nap. Ez az időszak mindig emlékeztethet téged, hogy itt az ideje az önmagaddal való törődésnek. Ha hónapról hónapra szentelsz ennek időt, az pont megfelelő arra, hogy megfelelően tudj érzékelni minden változást a testedben. Keress egy csendes, nyugodt helyet, ahol senki sem zavarhat meg, és teremts meghitt körülményeket, gyújthatsz füstölőt, betehetsz valami lágy zenét, csinálhatsz egy igazi kis női rituálét ebből.

Az első lépés mindig az, hogy vedd szemügyre a melleidet, szabad szemmel észlelsz-e valamilyen változást. szeretettel gondolj közben a melleidre, és köszönd meg gondolatban, hogy szépek és egészségesek.

Ezután tehetsz egy kevés tiszta mellápoló olajat a tenyeredre, és apró mozdulatokkal  masszírozd át jobb kezeddel a bal melledet, majd fordítva. Ha apró csomóra bukkannánk, akkor sem kell rögtön megijedni. Ha következő hónapban még mindig ott van, esetleg nőtt is, akkor a biztonság kedvéért érdemes időpontot kérni az orvosunktól.  A masszázst álló, majd fekvő helyzetben is végezd el. Haladja  mell külső részétől befelé a mellbimbó felé lassú, körkörös mozdulatokkal. Tapintsd, simítsd át végezetül a hónaljat is mindkét oldalon.

Az időben felfedezett mellrák legtöbb típusa kezelhető, ezért nem érdemes halogatni féellemből halogatni az orvoshoz fordulást, ha rossz érzésed van, vagy változást tapasztalsz a fent leírt kis szeánsz során.

Kérlek oszd meg ezt a bejegyzést azokkal a nő ismerőseiddel, akik számára hasznos lehet!

Köszönöm!

Árvai Nóra

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!