Bemutatkozom

Árvai Nóra vagyok, az Endoblog.hu írója, az EndoStop SisterHood közösség megálmodója.

13 éve dolgozom szakpszichológusként és tanácsadóként. Célom az endometriózissal élő nők, a termékenységi nehezítettséggel küzdő párok támogatása.

Az Endoblog.hu-nál  női betegségekkel, termékenységi nehezítettséggel küzdőknek segítek önértékelésük megőrzésében, életminőségük javításában, a betegségből eredő magánéleti-, munkahelyi-, párkapcsolati problémáik orvoslásában, az egyensúly megteremtésében és a pozitív jövőkép kialakításában.

Fogadd szeretettel rövid bemutatkozásomat

Árvai Nóra hatdiplomás szakember, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus és szexuálpszichológiai szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, életmódorvos. 14 éve támogatja az endometriózissal élőket, a témában 5 könyvet írt, több mint 25000 óra konzultációs tapasztalattal rendelkezik és 1070 Endoblogos baba “keresztanyja”.

Holisztikus szemléleltű, eszköztárában a trauma-informed szomatikus módszerektől kezdve a funkcionális táplálkozási ismeretekig minden megtalálható, mert hiszi hogy az egyes embert kell nézni, nem a betegséget, s hogy fizikai és a mentális jóllét egyformán fontos.
Hobbija a sport és a nyelvtanulás, a növényi alapú étkezés népszerűsítése. Fontos számára hogy ne csak a testét, de az agyát fitten tartsa, az élethosszig tartó tanulásban hisz.

Tudománykommunikációs szakemberként blogján és közösségi média felületein azon dolgozik, hogy a tudományos eredményeket közel hozza az emberekhez és felhasználhatóvá tegye azt. Egy kiskamasz fiú édesanyja, két kutya és két macska gazdája, négy nyelven beszél és dolgozik (magyar, angol, kínai, francia), otthon van Magyarországon és Franciaországban is.

Két apróság, amit nem tudtál rólam

Mielőtt a kínai szakon lediplomáztam,  beköltöztem egy magyarországi chan buddhista kolostorba, hogy hiteles anyagot gyűjtsek a szakdolgozatmohoz. Az ott élő szerzetesektől tanult chan buddhista meditációt a mai napig gyakorlom.

Kutyás és macskás is vagyok, négy négylábú kedvenccel osztjuk meg az életünket.

Magyarul, angolul, mandarin kínaiul és franciául beszélek, a munkámat magyar és angol nyelven végzem.

Szeretettel várlak egyéni vagy páros pszichológiai konzultációra!

Bejelentkezés konzultációra ITT.

Több, mint 14 év szakpszichológusi tapasztalattal, 25000 konzultációs órával a hátam mögött létrehoztam olyan megoldáscsomagokat, amelyek olyan kérdésekre adnak választ és hiteles információkat, amelyek gyakran felmerülnek a konzultációk során. A megoldáscsomagokat a Ezen a felületen találod.

Előző Munkahelyek:

Az EndoBlog Tudománykommunikációs- és Szaktanácsadó Iroda létrehozását megelőzően a Bank of China-nál, a pest megyei gyermekvédelemben, a Peter Cerny Koraszülöttmentő Alapítványnál majd magánorvosi rendelőben szereztem tapasztalatot pszichológusként.

Megjelent Könyveim:

Első könyvem 2012 júniusában az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Medicina Kiadó gondozásában (Amikor a méhem ellenem fordul- Az endometriózis, 2012) , ezt követte 2014 nyarán az Életmódváltó Napló krónikus beteg nőknek,.2015 őszén pedig a Lombikbaba vagyok c. könyv asszisztált reprodukciós eljárással fogant gyermekek és szüleik számára. Az igazi Endometroiózis Diéta c. receptkönyvem 2016-ban látott napvilágot, egy évvel később pedig megjelent a második része, a speciális célokért dolgozó haladó diétázók számára.

A Medicina Kiadó gondozásában az Endometriózis könyv második, bővített kiadása is megjelent, amelynek címe Nők a fájdalom árnyékában. Első regényem részben fikció, annyiban azonban valós alapokon nyugszik, hogy a munkám során megtapasztalt történetekből gyúrtam össze egy női sorsot, és az ő szemén keresztül láttatom a betegséggel való küzdelem mindennapjait, és egy fejlődési folyamat lélektanát, ő az Egy történet.

Az elmúlt 12 év munkájának tapasztalatát a Minden, amit az endometriózisról és kezeléséről tudnod kell– Endometriózis Lexikon-című kötetemben jelentettem meg.

Hosszabb szünet után 2021-ben jelent meg új kötetem 76 endometriózis sikertörténet címmel. Mindegyik kötetet az EndoShopon éred el.

Végzettségek:

ELTE PPK pszichológia szak, Fejlődés- és gyermekpszichológia , Egészségpszichológia szakirány, 2009

ELTE BTK keleti nyelvek és kultúrák- kínai alapszak, sinológus, 2009

ELTE PPK perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak, 2014

ELTE PPK szexuálpszichológiai szakpszichológus, 2017

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁOK Alkalmazott Egészségpszichológiai Szakpszichológus 2023

Somatic Experinencing (SE) 2024

DEBRECENI TUDOMÁNYEGYETEM Laki Kálmán Doktori Iskola PhD medical futures orvosi jövőkutatás 2023-…

ÉLETMÓDORVOS Lifestyle Medicine 2024

Egyéb tanulmányok:

A szülészet-nőgyógyászat pszichológiája-pszichiátriája és terápiás eszköztára. (2012, Vadaskert)

Perinatális haptonómia (Jean-Luc Deconick, 2012)

Szomatodráma (Magyar Szomatopszichoterápiás Egyesület, 2012)

Fájdalom és haptonómia (Magyar Szomatopszichoterápiás Egyesület, Jean-Luc Decononick)

Dohányzásról lesztokást támogató szakember ( Egészséges Magyarországért Központ, 2013)

Várandós, babás- és női jóga oktató, gerincjóga oktató (Padma, 2009, porckorong.hu, 2010)

Állat asszisztált csoportveztő (SZIE-ÁOTK, TETRA 2002, 2013)

Haptonómia (Magyar Szomatopszichoterápiás Egyesület Jean-Luc Deconinck, 2013)

Szuggesztiók alkalmazása a szomatikus orvoslásban (Magyar Hipnózis Egyesület, Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, 2015)

Őszinteség krízishelyzetben (PAF- Az Emberibb Egészségügyért Alapítvány, 2015)

Alkalmazott pszicho-neuro-immunológia (Szebb Életért Központ, 2016)

Life Coach ( Pro Bona, 2016)

Párkapcsolati Coach, Házassági Tanácsadó (2019)

Vegán Életmód Tanácsadó (2019, COE)

Body Love Diploma (COE, 2018)

Act on climate: Steps to individual, Community and Political Actions (University of Michigan, 2019 folyamatban)

Protecting Public Health in a Changing Climate: A Primer for City, Local and Regional Action (Johns Hopkins University, 2019, folyamatban)

Certified Vegan Nutrition Health Coach (Stephanie Harter, Sandra Kruger, 2020)

Életmód- és Táplálkozási Tanácsadó (Domonkos Zsolt, 2020)

Sporttáplálkozás és táplálkozás kiegészítés tanfolyam (Weider Professionals, 2020)

Science Communication and Public Engagement (European Institute of Innovation and Technology, EIT, Universidad Autonóma de Madrid, 2020)

Funkcionális dietetika (Funkcionális dietetika)  2022

Az én endometriózis történetem

2009 november 17-én született meg a kisfiam, Beni. Tökéletes, természetes, komplikációmentes szülés volt, amely után egészségesen és boldogan tértünk haza. Alig egy hét múlva egy szoptatás után hirtelen dőlni kezdett belőlem a vér. Mentő szállított kórházba ahol azonnali műtétre volt szükség, a diagnózis: “bennem felejtett” szövetdarabok. A gyermekágyi vérzés ezután is jóval hosszabb és sokkal erősebb volt, mint a normális, ezért vérzéscsillapító gyógyszereket, méhösszehúzó cseppeket és hormon injekciókat kaptam, illetve vérzékenységi vizsgálatokra küldtek. A haemeatológiai eredmények többszöri ismétléssel is minden esetben negatív eredményt adtak.

Kezeltek feltételezett méhgyulladással,krónikus kismedencei gyulladással, rengeteg antibiotikummal, sikertelenül. A kizárólagos szoptatás ellenére a gyermekágyi vérzés lecsengése után szinte rögtön megjött a menstruációm, hihetetlen erősséggel és görcsös fájdalmakkal. Mivel semmilyen kezelésre (vérzéscsillapítók, oxitocin injekciók, infúziók, Ergam-cseppek, stb.) hatására sem enyhült a vérzés, a vérképem pedig rohamosan romlott, két hét elteltével újabb műtét vetett véget a rendellenes vérzésnek. Ez aztán hónapról hónapra megismétlődött, egyre erőteljesebb fájdalmak kíséretében. Orvosi tanácsra ekkor hormonális fogamzásgátló kezelést indítottunk, ami egy-két hónapra javította a helyzetet, viszont ekkor meg a mellékhatásaitól szenvedtem, erős fejfájástól. A 3. hónapban a menstruáció után három nappal újra vérzésem indult, ez innentől kezdve gyakorlatilag folyamatosan fennállt.

Az orvosok eleinte nem vették komolyan a problémámat, ami az én életemet ugyan megkeserítette, de a vérképemre nagyobb negatív befolyással ezúttal nem bírt, így csak cserélgették a hormonokat, mondván, valamelyik majd beválik. Nem vált be. Elkezdtem kutakodni, utánaolvasni olyan tudományos fórumokon, amelyekhez csak a munkám révén férhettem hozzá, s a publikációk tanulmányozása után kivilágosodni előttem a kép: rendellenes vérzések, krónikus alhasi fájdalom, fáradtság, fájdalmas szex…ENDOMETRIÓZIS! Felkerestem egy specialistát, aki laparoszkópos műtétet javasolt, majd később egy hiszteroszkópiát is, így lett meg a teljes diagnózisom: endometriózis és adenomiózis.Sajnos hiába távolította el a látható endometriózis szigeteket, a betegség újra és újra visszatért a hormonális kezelések és a több műtét ellenére is.

Alternatív terápiákat kerestem, makrobiotikusan táplálkoztam, Arwen-tornáztam, biorezonanciás kezelésekre jártam, vietnami cérnabeültetéssel, homeopátiával is kísérleteztem,teljesen eredménytelenül. Fogyott a testi és a lelki erőm is. Volt, hogy a vérveszteségtől háromszor ájultam el a mosdóig menet.Segítségre szorultam, ami kihatással volt az egész családom munkahelyi, anyagi helyzetére, baráti kapcsolatainkra. Az orvosok kétségbeesésükben egy olyan megoldást javasoltak, ami ugyan évekre meddővé tesz, de garantáltan csökkenti a vérzés mennyiségét: leégették a nyálkahártyát a méhemről. Hihetetlen, de a vérzés innentől soha többé, egyetlen napra sem állt el.

Rettenetesen lefogytam, legyengültem, a vérképem a vas, roboráló szerek és ilyen-olyan drága sokat ígérő-de semmit nem adó készítmények ellenére is egyre romlott. A hatalmas adagban szedett hormonok mellékhatásai tovább rontottak a helyzeten.Közben egy éjjel ugyanis olyan erős görcseim lettek, hogy bementünk az ügyeletre, ahol már jól ismertek, készítették nekem vénás fájdalomcsillapítót. Rutinszerűen készítettek egy vérképet is, hogy van-e szükségem valamire. Meg is vizsgáltak, ahogy hozzámértek, sugárban kezdett ömleni belőlem a vér. Elmondták, hogy hiába a transzfúzió, a testem eddig bírta, olyan állapotban vagyok, hogy életmentő azonnali nagyműtétre van szükség. Nem volt mit tennem, otthon várt az akkor egy éves fiam. Arról is felvilágosítottak, hogy a műtét csak a vérzéstől fog megszabadítani, attól az endometriózis az még endometriózis marad,amíg a petefészkek a helyükön vannak és dolgoznak, így az endometriózis bármikor visszatérhet. ez így is volt, nem sokkal a nagyműtét után újra csokicisztával diagnosztizáltak- talán ez volt az egyik legnagyobb pofon, amit kaptam az endótól annak idején.

Alighogy felépültem a nagyműtétből, egy reggel kezelhetetlen fejfájásra keltem. Másnap sürgősségi koponya MR vizsgálat után kiderült, a rengeteg hormon kezelés, a sok műtét és az azok miatti fekvés következtében sinus trombózisom alakult ki, melynek kezelése alatt szinte a csodával határos módon végig magamnál voltam, láttam, hallottam, kommunikáltam. Ez volt az utolsó csepp a pohárban.

Tudtam,magamnak kell megtalálnom a kivezető utat ebből az állapotból. Tudtam, hogy nem akarom, hogy eltávolítsák a petefészkeimet, és azt is tudtam, hogy nem akarom az életemet kockára tenni, nem akarok többé hormonoknak kitett kísérleti nyúl lenni. Az orvosi kezeléseket az állapotom miatt többet nem fogadhattam el. Nincs több műtét, nincs több hormongyógyszer.

Akkor, annak idején, 5 eü. kaparás, 3 laparoszkópiás és 1 nagyműtét, majd egy következményes agyi trombózis után a kórházi ágyon fekve, megtapasztalva valószínűleg mindennek a legalját, legmélyét, hoztam egy döntést. Rájöttem, hogy rajtam kívül senki sem tudja a kialakult helyzetet megoldani. Emlékszem, nagy nehezen feltápászkodtam a ágyról, ellépegettem az ablakig, kinéztem…sütött a nap, csicseregtek a madarak. Melengette az arcomat a napfény a koszos ablagüvegen keresztül. Ott és akkor tettem egy elhatározást: nem várok többet másra. Nem lesz több műtét, nem lesz több gyógyszer, nem lesz több betegség. Megoldom én magam. Ott álltam, gyengén, sápadtan, soványan, fél karommal esetlenül szorongattam az infúziós tasakomat, szánalmas látvány lehettem. De belül akkor először olyan erőt éreztem magamban, amilyet még soha. Először csak suttogtam, aztán meg odakiabáltam az üveg túloldalán kíváncsiskodó verébnek: Ebből elég volt, ennek vége! Én meggyógyulok. És így is tettem.

Én minden évben két születésnapot ünneplek. Az egyik, a szeptemberi, a születésem napja, de van egy másik is…a napé, amikor elhatároztam, meggyógyulok. Ez az újjászületésem napja. A márciusi ünnepléshez azért is ragaszkodom, mert annak idején megfogadtam, ha fakulni is kezdenének is az emlékeim a betegségem idejéből, minden évben lesz egy nap, ami mindig eszembe juttatja majd, amit akkor átéltem, amit akkor tanultam. Ezért különösen kedves ünnep ez számomra,még akkor is, ha közben évről évre öregebb leszek:-)

Elhatároztam, hogy újra az a fiatal, egészséges nő leszek, aki voltam, és NEM ADOK ESÉLYT AZ ENDOMETRIÓZISNAK, hogy tönkretegye az új életemet, amelyre úgy tekintettem, mint egy második esélyre. Azóta mind fizikailag, mind lelkileg nagyon odafigyelek magamra.Olyan életmódot és életfelfogást fejlesztettem ki, amely nagy változásokat és kemény munkát igényelt, de bizton állítom, megérte. Lassan-lassan elmúltak a betegség tünetei, hosszú ideje remekül vagyok, mostmár évente csak egyszer, az éves rákszűrésre megyek nőgyógyászhoz. Minden éves kontroll újra- és újra igazolja a maradék endometriózis csomók eltűnését, minden évben összepacsizunk a dokimmal, mert mindketten emlékszünk, hogy ez nem volt mindig így… de azt szeretném, ha ez az érzés, félelem nélkül, örömmel nőgyógyászhoz menni, cinkosan összepacsizni, mindenki számára megtapasztalható lenne.

Elkötelezetten, a hivatásom iránt érzett szenvedéllyel és tetterővel állok mára több ezer nő mellett segítőtársként, hogy soha többet senkinek ne kelljen ezt végigcsinálnia egyedül, és mindenki tudja, aki érintett, és most van a legmélyén: van kiút, lesz jobb, és minden megoldható!

Ha többet szeretnél megtudni, iratkozz fel az Endomailre, hogy letölthesd az ajándék e-bookjaimat, megnézhesd az endometriózis Lelki oka videót,  és csatlakozz Facebook közösségünkhöz is!

Szeretettel várlak!

Árvai Nóra

Bejelentkezés konzultációra ITT 

Céljaim

Célom, hogy a krónikus betegségekben érintett nők ne maradjanak egyedül, alkossanak közösséget, merjenek beszélni, beszélgetni!

Célom, hogy hallassuk a hangunkat, legyen elérhető a diagnózis, ne kelljen éveket várni, orvostól-orvosig járni!

Célom, hogy kapcsolódjon össze az orvostudomány, a modern pszichológia, a molekuláris genetika és olyan módon, hogy a szaktudományok egymást erősítsék, ne ellenségnek tekintsék!

Célom, hogy az érintett nők végre tisztában legyenek a tudományos magyarázatokkal a kóreredetet illetően, és legyen egy hiteles hely, ahonnan a valódi tényekről tájékozódhatnak az endometriózissal kapcsolatban.

Célom, hogy befolyásolás nélkül, minden lehetőség pontos ismeretében felelősséggel tudjanak dönteni a saját testük ügyében!

Célom, hogy a nők merjenek bízni önmagukban és a testükben, tudjanak szeretettel és elfogadással viszonyulni saját magukhoz!

Célom, hogy mind szakemberként, mind endometriózisból gyógyult nőként megszerzett tapasztalataimat krónikus betegségekkel élő nők segítésére használjam fel. Célom, hogy a nők bízzanak magukban!

Ha többet szeretnél megtudni, iratkozz fel az Endomailre, hogy letölthesd az ajándék e-bookjaimat, és csatlakozz Facebook közösségünkhöz is!

Szeretettel várlak konzultációra, egy speciális oktatásra, amelyben az elmúlt 10 év tapasztalatát a te szolgálatodba állítjuk. Időpontfoglalás ITT.

Néhány szó foglalás előtt: 

Jelenleg a konzultációk online zajlanak, és nagyon megszerettük ennek a praktikumát, így ez már covid után is így marad. A délutáni/esti időpontokkal kapcsolatban érdemes előre gondolkozni és foglalni, mert várni kell, és pontosan tudom, mennyire nehéz várni, amikor gyorsan jönne jól a segítség. A konzultáció foglalása előtt javaslom az EndoStop SisterHood anyagait olvasd át, ezeket egyrészt azonnal eléred, másrészt ezzel rengeteg időt és pénzt megspórolsz magadnak, ha az alap tudás már a beszélgetésünk előtt a tiéd. Nagy szeretettel és tisztelettel várlak Téged!

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!