Kapcsolat, ami megbetegíthet: Pénzügyi bántalmazás

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a neten keringő pszichologizáló b@llshitek ellenére egyáltalán nem biztos az, hogy akinek endometriózisa van, annak rossz a párkapcsolata, (vagy az édesanyjával, édesapjával való kapcsolata). Sőt, a pácientúrámban én azt tapasztalom, hogy szerencsére nagyon sokan élnek kiegyensúlyozott, támogató kapcsolatban.

Ez a cikksorozat azért készült, hogy segítsen azoknak, akik érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vannak, felismerhessék, hogy valami nincs rendben, elgondolkozzanak, és esetlegesen motivációt kapjanak a segítségkérésre is.

Tehát mégegyszer: a legtöbb endometriózis történet mögött NINCS bántalmazó kapcsolat. De ha esetleg itt van az a nagyon kis százalék, akit érzelmileg bántanak a kapcsolatában, akkor tudnia kell ezekről, ezért foglalkozom egy pár hét erejéig a blogon a témával.

A párkapcsolati visszaélés egy speciális formáját, az anyagi, pénzügyi bántalmazást tárgyalom ebben a cikkben. Átbeszéljük, melyek a pénzügyi bántalmazás formái, milyen tünetei vannak, mit élsz át, ha ez történik veled, honnan ismerheted fel, mire figyelj és végül azt is megbeszéljük, mit tehetsz, ha szeretnél kikeveredni ebből a körből.

A pénz sajnos a kontroll, a hatalom, a hatalomgyakorlás eszköze lehet egy rossz kapcsolatban. Apróságokkal kezdődik általában, és szép lassan, észrevétlenül hálóz be és egyszer csak azt veszed észre, hogy teljesen kiszolgáltatott helyzetben vagy.

Melyek a figyelmeztető jelek?

  • Eleinte nagyon nagylelkűen bánik az ajándékokkal, tenyerén hordoz… aztán elkezdi a fejedhez vágni, mi mindent megtett érted, – holott te sosem kérted- és ő benyújtja a követeléseit. Elvárja, hogy ezeknek maradéktalanul eleget tegyél.
  • A pénzt fegyverként használja ellened vagy a családod ellen- vagy észreveszed, hogy így viselkedik másokkal, például az alkalmazottaival szemben.
  • Eleinte fondorlatos módon, majd akár nyíltan is korlátozza a hozzáférésedet az anyagi javaidhoz, teljesen függő helyzetben tartva téged.
  • Kérdezés nélkül kidobálja, szortírozza, lecseréli vagy tönkreteszi a személyes tárgyaidat, főleg azokat, amelyek a kapcsolat előtt jelentőséggel bírtak a számodra.
  • Megtiltja vagy ellehetetleníti, hogy kifizesd a jogosan rádmért pénzügyi terheket, pl. gyermektartás, mert az nem az ő problémája, nem az ő gyereke, és amúgy is bosszantja, hogy előtte is volt életed.
  • Felesleges kiadásnak minősítve a megkérdezésed nélkül törli a lakás-, autó-, vagy életbiztosítást, felelősségbiztosítást.
  • Arra kényszerít, hogy légy a kezese, hiteltársa, különben azt érezteti veled, hogy mekkora sz@r alak vagy, és ezt olyan jól csinálja, hogy kb. el is hiszed.

 

Egy ilyen ember nagyon ért hozzá, hogyan tartson függő helyzetben téged. Szépen lassan, sokozatosan épül le a baráti köröd, családi kapcsolataid, végül pedig a munkád is áldozatul esik. Így érzi magát igazán nyeregben, mindent kontrollál, függő helyzetben tart téged. Beszólásaival, tekintetével, gesztusaival és manipulációival el is éri, hogy elbizonytalanodj magadban és a képességeidben. Talán tényleg nem vagy jó semmire, talán jobb is lesz otthon, mit is képzeltél.

Ha jó ideje nem dolgoztál, mert csak a párod igényeit próbáltad figyelni nulla huszonnégyben, első blikkre ijesztő lehet a gondolat, hogy teljesen független legyél anyagilag. Főleg, ha évek óta hallgattad, hogy nem vagy jó semmire.

Fontos, hogy lassan de biztosan belevágj és felturbózd az önéletrajzodat, elkezdj interjúkra járni, vagy felmérni, miben vagy jó, mivel szeretnél foglalkozni, ha eredeti szakmádba/munkahelyedre már nem mennél vissza.

Első lépésként vedd számításba a saját kiadásaidat és bevételeidet, és azt, hogy reálisan mennyi pénzre lenne szükséged.

Gondolkodj, mivel foglalkoznál szívesen,  miben lelnéd örömödet? Meg tudod csinálni! Képzeld el, micsoda jó érzés lesz senkitől sem függeni. Milyen szuper lesz, amikor senki sem kritizál, nem b@sztat, milyen szuper érzés lesz, amikor bejönnek az első bevételek, amelyeket magadnak köszönhetsz, és nem tartozol elszámolással senkinek arról, mire költöd. Állj a saját lábadra, a magad ura légy, ne kelljen pénzért kuncsorognod a párodnak, ha bármire szükséged van. Okos, értelmes, értékes nő vagy, megállsz a saját lábadon.

Ha bajban vagy, a NANE Egyesület tud segíteni, fordulj hozzájuk!

 

Endometriózis könyvek ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!