Az első nem-hormonális, nem műtéti endometriózis kezelésről az EndoBlogon

Ha követed az EndoBlogot egy ideje, akkor már tudhatod, hogy orvosi jövőkutatóként csinálom a PhD-mat a Debreceni Egyetemen. Eddig is első kézből hallhattatok az endometriózissal kapcsolatos újdonságokról az EndoBlogon, legyen szó akár a diagnosztikai vagy terápiás innovációkról, de most hogy a jövőkutatói módszereket is tudom alkalmazni, még gyorsabb lesz az információ áramlás, igyekszem elhozni számotokra a legújabb trendeket és ígéretes kutatásokat.  A leggyorsabban pedig természetesen az EndoStop SisterHood  tagjaihoz fogom eljuttatni a híreket, hogy egy lépéssel mindig mindenki előtt járhassanak a klubtagjaim. 🙂

Ebben a cikkben először elmesélem, mi is az az ígéretes újdonság, amiről szó van, a SisterHood márciusi anyagában pedig arról tanulhattok majd, hogy ez a gyógyszerfejlesztésben ez a  fázis mit jelent pontosan, mennyi idő lehet, amíg ez a gyógyszer forgalomba kerülhet, és mire számíthatunk tőle a jövőben.

A jó hír az, hogy márciusban az endometriózis világnap alkalmából hamarosan megnyitom majd a jelentkezést a klubba, így ha kíváncsi vagy, te is hozzáférhetsz majd Magyarország legnagyobb endometriózis tudástárának anyagaihoz. Infókért figyeld az EndoMailt, és iratkozz fel a várólistára, hogy le ne maradj a kapunyitásról!

Andrew Horne, az Edinburghi Egyetem nőgyógyász- és reproduktív tudományok professzora azt nyilatkozta az Economistnak, hogy szerinte hatalmas elmaradás van az endometriózisról szóló kutatásokban. Amíg az orvosok pontosan megértik, hogy miért alakul ki például a cukorbetegség, és hogyan kell kezelni azt, addig az endometriózisra vonatkozó ismereteik „30-40 évvel le vannak maradva”.   A professzor a kutatás és a tudatosság hiányát okolja ezért,  amit pedig a finanszírozás hiánya okoz.

Azonban az elmúlt időszakban ebben egy reményteli fordulat kezd kialakulni.  Korábban már beszámoltam nektek a francia Ziwig cég innovatív diagnosztikus eljárásáról, a cég képviselőivel készült interjúmat ITT találod.  Most a terápiás lehetőségeket illetően született új irányvonal, amelyre érdemes odafigyelnünk. Ígéretes eredményeket mutat ugyanis az endometriózis első nem hormonális, nem műtéti kezelésének 2023-ban Skóciában megkezdett klinikai vizsgálata. Dr. Horne azt mondja, hogy az általa vezetett kísérlet ötlete az endometriózisos elváltozások kialakulásának alaposabb vizsgálatából született.

A diagnosztikus laparoszkópia során mintát vettek a betegektől, és azt találták, hogy a peritoneális endometriózisban szenvedőknél – vagyis a kismedence nyálkahártyáját érintő betegségben, ami az esetek körülbelül 80%-át teszi ki – szignifikánsan magasabb volt a laktát nevű  anyag szintje a kismedencében mint azoknál, akiknek nem volt endometriózisa.

A laktát neve ismerősen cseng, ugye? Ez egy, az energiaszolgáltatási folyamatokban keletkező melléktermék, amit a szervezet újrahasznosít. Bizonyos szöveteink elégetik (pl. agy, szívizom), vagy a májban cukorrá, glikogénné alakul.

A kutatók úgy gondolják, hogy a laktát fokozott jelenléte az endometriózis elváltozások kialakulásában is szerepet játszik, valószínűleg nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a rákos sejtek szaporodásának elősegítésében is. A tudósok ezután egy olyan gyógyszert kerestek, amelyet már teszteltek rákos betegeken, végül a diklór-acetát-ra  (dca) esett a választásuk. Ezt a szert gyermekeknél ritka típusú anyagcsere-rendellenességek kezelésére is alkalmazzák, amelyekben túl sok tejsav halmozódik fel a vérben.

A dca-val kezelt humán betegek egy kis csoportja csökkent fájdalomról és jobb életminőségről számolt be. Jelenleg itt tartunk, most következik egy nagyobb elemszámú kohorsz vizsgálat, ahol összehasonlítják majd a dca-val kezelt betegek eredményeit a placebó csoportéval. Ha itt is jól szerepel a gyógyszer, a dca lesz az első nem hormonális és nem műtéti orvosi kezelése ennek a betegségnek. Ez azért is lenne elképesztő eredmény, mert az elmúlt négy évtizedben nem álltak elő új megoldási javaslattal a kutatók az endometriózis kapcsán.

Többet tudnál, többet tanulnál hiteles forrásból?

Iratkozz fel az EndoMailre, és garantáltan semmi fontosról nem fogsz lemaradni!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!