3 tipp a petesejtek egészségéért (nem csak lombik előtt!)

A petesejtek egészsége endometriózisban talán még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen maga a betegség is befolyásolhatja azt. Nem is kell feltétlenül ehhez, hogy a petefészkek legyenek érintve, az immunológiai változások is éppen elegendőek.

Mivel a termékenység megőrzése sok endometriózissal élő nőnek elsődleges szempont, ezért  a most következő tippjeimmel nekik szeretnék segíteni. Természetesen nem csak akkor érdemes ezeket a tanácsokat megfogadni, ha lombikra vagy petesejt lefagyasztásra készülsz. Mindenkit arra biztatok, hogy a saját teste, a saját egészsége is legyen éppen olyan fontos, – ha nem még fontosabb- mint a termékenységi mutatók! 

Életmódoddal sokat tehetsz azért, hogy a petefészkeid fittek és fiatalosak maradjanak. Ne halogasd az egészségtudatos életmód bevezetését, hiszen amit ma teszel, az befolyásolja a holnapi állapotodat! Jövőbeli önmagad hálás lesz neked a befektetett energiádért. 

Ezekre figyelj oda, ha minél tovább szeretnél egészséges, jó minőségű petesejteket

 

Táplálkozási szempontból a következők bevitele bír kiemelt jelentőséggel:

  •  az omega-3 zsírsavak
  • a CoQ10
  • a D-vitamin
  • a cink
  • az antioxidánsok

 Életmód szempontjából a következőket tudod tenni:

  • elegendő alvás– a melatonintermelés rendkívül fontos!
  • stresszkezelés
  • meditáció
  • vizualizációs gyakorlatok

Az omega 3 zsírsavakról

Sokan azt hiszik, hogy növényi alapú diétán nem lehet extra omega 3-at bevinni a szervezetbe, de ez szerencsére korántsem így van. Ott van a chia mag, kendermag, dió, stb., … számtalan növényi forrás, ami segít az omega 3 bevitelben.  Akinek ez nem lenne elegendő, vagy nem szereti őket, azok számára pedig elérhetőek vegán omega 3 készítmények. Ezek növényi eredetűek, tengeri algákból származó esszenciális zsírsavakat tartalmaznak.  (EPA-t és a DHA-t) Ráadásul azon túl, hogy nem egy másik élőlény szenvedése árán pótoljuk a saját szükségleteinket, még további előnyei is vannak a vegán omega 3 készítményeknek, ugyanis ezeket ellenőrzött környezetben termesztett mikroalgákból állítják elő, kiküszöbölve az óceáni szennyeződések kockázatát, sokkal környezetbarátabbak és a klímaválsághoz sem járulnak hozzá. Ha teheted, válassz ilyet!  Az omega 3 zsírsavakról hamarosan egy bővebb, külön cikkben is beszámolok majd. 

A D-vitaminról

Mielőtt őrült módjára nekiesnél a D-vitamin kúrának, kérlek bizonyosodj meg róla egy vitamin szint ellenőrzéssel, hogy szükséged van-e pótlásra. A koronavírus járvány óta még nyilvánvalóbbá vált, hogy ha akkor is tolod a D-vitamint, amikor nincs hiányod belőle, akkor kifejezetten ártalmas tud lenni. A D-vitaminról találsz egy fontos cikket még az az EndoBlogon ITT. 

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!