Omega 3 zsírsavak jelentősége endometriózisban

Az Omega 3 alatt olyan többszörösen telítetlen zsírsavakat értünk, melyek meghatározott kémiai szerkezettel rendelkeznek. Az emberi szervezetben 3 ilyen zsírsav van:

  • Alfa liponsav (ALA)
  • Eikozapentaénsav (EPA)
  • Dokozahexaénsav (DHA)

A telítetlen zsírsavakat a kettős kötés jelenléte különbözteti meg a telített zsírsavaktól. A kettős kötés miatt a telítetlen zsírsavak lazább szerkezettel rendelkeznek, mint a telített zsírsavak, ezáltal kevésbé tapadnak meg az érfalon, így a telítetlen zsírsavak (mint az Omega 3 is) koleszterincsökkentő és érfalvédő tulajdonsággal rendelkeznek.

Ezzel szemben az Omega 6 zsírsav – arachidonsav (ARA) – a gyulladás folyamatában játszik szerepet, ezzel nagy mennyiségekben gyulladáskeltő hatással rendelkezik. Viszont kis mennyiségekben amúgy ő is elengedhetetlen az egészségünkhöz, erről sokan megfeledkeznek.

Ahogy sok minden másban is, itt is a lényeg az egyensúlyban rejlik. Sajnos ez az egyensúly omegáéknál manapság eléggé felborult. Az Omega 3-6 arány a fejlett országokban 1:16 az Omega 6 javára.

Az omega 3 zsírsavakat gyulladáscsökkentő hatásuk miatt számos krónikus betegség megelőzősében tartják hasznosnak , mint például szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, szívinfarktus, autoimmun betegségek, sclerosis multiplex, rheuma, irritábilis bélszindróma, pikelysömör. De az biztos, hogy kardiológushoz nem nagyon mehet úgy be az ember, hogy ne legyen a lelkére kötve a lazacfogyasztás. Ezzel van egy kis, na jó, elég nagy gond, de ne szaladjunk előre.

Endometriózissal kapcsolatban is több kutatás készült már, szokás szerint az eredmények több, mint ellentmondásosak az omega 3 szerepéről.

Vegán omega 3 források

  • Lenmag
  • Tökmag
  • Algák
  • Dió
  • Chia mag

Napi egy evőkanálnyi darált lenmag fedezi  a WHO által javasolt mennyiséget.

 

Mindenki a halakat emlegeti omega 3 kapcsán. Miért nem jó ötlet ez?

 

A halolaj egy PCB nevű szennyeződést, de emellett még sok más szennyező anyagot is tartalmaz. A halolajban olyan magas ezeknek a dioxin-szerű anyagoknak a koncentrációja, hogy ha ezt lazacból, heringből vagy tonhalból nyert olajból vennénk magunkhoz, akkor a méreganyagok szintje bőven meghaladná a napi megengedett határértéket. Régen egyébként az endometriózis kialakulásával is összefüggésbe hozták a dioxin-szennyeződést.

Ha mindenképpen szeretnél omega 3 kiegészítést, akkor válaszd a vegán omega-3 zsírsavakat. Ezek legtöbbje algákból készül, tehát közvetlenül abból a forrásból, amiből a halak is onnan veszik magukhoz ezt a tápanyagot.

A tápláléklánc minél alacsonyabban szintjén elhelyezkedő forrásából szerezzük be a DHA-t és az EPA-t, annál kevésbé kell tartanunk a benne található szennyező anyagoktól. Az alga alapú étrendkiegészítőket tenyésztett algákból állítják elő, ellenőrzött körülmények között, így nem is érintkeznek az óceánnal, tehát nem fordul elő bennük méreganyag.

Dehát a vegán az csak rövid láncú…

Az összes omega-3 zsírsav szerepet játszik az egészség megőrzésében. Az ALA az EPA és a DHA előfutára, tehát a szervezet képes előállítani alfa-linolénsavból a többi omega-3 zsírsavat. A szervezetünk a rövid láncú ALA zsírsavat átalakítja hosszú láncú EPA és DHA zsírsavakká, így emiatt sem szorulsz rá arra, hogy más élőlényekből fedezd az omega 3 szükségletedet.

Amúgy meg, nem mindenki szerint olyan fontos ám az omega 3

A Journal of the American Medical Association folyóiratban megjelent összefoglaló tanulmány szerint kipukkant az omega 3 lufi: több randomizált klinikai kísérlet alapján sem találtak meggyőző bizonyítékot arra, hogy az omega-3  kedvező hatással lenne az élettartamra, a szív- és érrendszer egészégére, és a szívinfarktus vagy stroke megelőzésében sem játszott különösebb szerepet. A tanulmányokat egybevetve végül a kutatók megállapították, hogy nincs többé létjogosultsága az omega-3 kiegészítők ajánlásának a klinikai gyakorlatban.

Tudom, ez nagyon durván hangzik, de gondolj bele, nemrég még az endometriózist a karrierista nők betegségének tartották, vagy úgy gondolták, csak a retrorád menstruáció lehet a hátterében.

Szeretnél még többet tudni? Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA ENDÓS

INSTA KAJÁS

TIKTOK

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!