Endometriózisos golden retriver

ENDOMETRIÓZIS MIATT VETÉLT EL EGY GOLDEN RETRIVER- DE MIÉRT IS FONTOS TUDNUNK ERRŐL?

Cuki, krémszínű, pihepuha golden retriver, aki mindig mosolyra fakaszt… sorry, ez most nem ez a történet.

Ez a kutatás egy 4 éves, petefészek endometriózisban szenvedő golden retriever kutyánál történt spontán vetélés esetét írja le.

A kutyus váranósságával minden rendben volt,  klinikai leletek azt mutatták, hogy nem volt hasi érzékenység, és a kiskutya  életképességi paraméterei is a referenciaértékeken belül voltak.

Viszont egy hüvelyi vizsgálat során folyást állapítottak meg a kutyánnál.  Az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a kiskutya az anyaállat hasában már sajnos nem él. Az állat bal veséje mögött 3,2 × 3,4 cm-es  cisztás képletet találtak, és emellett petefészek ciszta gyanúja is felmerült.

Az állatot megműtötték,az ultrahangos leletek eredményének megfelelően cisztát igazolták a bal petefészekben. A ciszta sima, lapos, befelé aktívan vérző és vastag falú volt. A petefészek kórszövettani vizsgálata luteinizáló sejteket és hemorrhagiás (vérzéses) cisztát mutatott ki,  a ciszta falának belső felületét endometrium borította. Ez az endometriotikus szövet mélyen behatolt a ciszta falába.

A kutatók úgy  gondolták, hogy a petefészek endometriózisa a luteinizáló hormon működésének kudarcát okozta, ez okozhatta a spontán vetélést.

Bár a petefészek endometriózisa meglehetősen gyakori embereknél, kutyák esetében ez az eset  az első olyan jelentés, amely leírja a petefészek endometriózisát. Ráadásul az állat betegségét összefüggésbe hozták a vetéléssel is.

 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28588636/

További emlősökben előforduló endometriózis esetekről mesélek a jövő havi EndoStop Magazinban, az EndoStop Sisterhood zárt tagsági oldalán.

Jobban elmélyedünk a témában, mert amellett, hogy érdekes, rengeteg olyan következménye is van ezeknek a kutatásoknak, amelyeket a gyakorlatban is felhasználhatunk.

Az EndoStop SisterHood most zárva tart, zárt kapuk mögött ezerrel pörög a munka. Azonban ha érdekel a nyitás, érdemes feliratkoznod a Vidám Várólistára, mert elsőként fogsz értesülni a lehetőségről, sőt, néha csak nektek egyéb meglepetésekről is. ITT tudsz feliratkozni. 

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

FB

INSTA

KÖNYVEK

KURZUSOK

KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!