Így figyelj a D-vitamin szintedre!

A D-vitamin szerepéről már sokat olvashattál az EndoBlogon az endometriózis szempontjából is, de most felfrissítjük ezt a témát és új tudással egészítjük ki, hiszen a koronavírus kapcsán is több kutatásban felmerült a D-vitamin neve.

Csak egy gyors példa, ez a cikk például áttekinti a D-vitamin szerepét a légúti fertőzések kockázatának csökkentésében, az influenza és a COVID-19 kapcsán,  valamint azt, hogy a D-vitamin-kiegészítés miért fontos a halálozási kockázat csökkentése érdekében. Számos mechanizmus révén a D-vitamin csökkentheti a fertőzések kockázatát. csökkenthetik a vírus replikációs sebességét, és a gyulladást elősegítő citokinek koncentrációját. Ez azért fontos, mert a  gyulladás károsítja a tüdő nyálkahártyáját.

Számos megfigyeléses tanulmány és klinikai vizsgálat arról számolt be, hogy a D-vitamin-kiegészítés csökkentette az influenza kockázatát..

A D-vitamin COVID-19 kockázatának csökkentésében betöltött szerepét alátámasztó bizonyítékok között szerepel, hogy a járvány kitörése télen történt, amikor a 25-hidroxi-D-vitamin (25 (OH) D) koncentrációja a legalacsonyabb; hogy a nyár vége közelében a déli féltekén alacsony az esetek száma; valamint megállapították, hogy a D-vitamin hiány hozzájárul az akut légzési distressz szindrómához; és hogy az eset-halálozási arány az életkorral és a krónikus betegség komorbiditásával növekszik.

Ezek közül mindkettő alacsonyabb  D-vitamin koncentrációval jár.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében javasolják a szerzők, hogy az influenza és / vagy a COVID-19 kockázatának kitett emberek fontolják meg 10 000 NE / d D3-vitamin bevételét néhány hétig, hogy gyorsan növeljék a  -vitamin koncentrációt, majd 5000 NE / d mennyiséget vegyenek magukhoz a megfelelő szint fenntartása érdekében.

A cél az, hogy 25 (OH) D koncentrációt 40-60 ng / ml (100-150 nmol / L) fölé emeljenek. A COVID-19-vel fertőzött emberek kezelésében ennél még magasabb D3-vitamin adagok lehetnek hasznosak.

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252338/

Néhány fontos infó  a D-vitaminról és a D-vitamin szintről

Először is, hazánkban szinte mindenki D-vitamin hiányos, szóval ne ijedj meg ettől, csak cselekedj! Menj el egy vérvételre és nézesd meg a jelenlegi D-vitamin szintedet, mert ettől is függ, mekkora pótlásra lesz szükséged.

Vannak az interneten is olyan oldalak, ami segít kiszámolja neked, mekkora a D-vitamin szükségleted, ezeket nyugodtan használhatod, de a kiinduló D-vitamin szintedet mindenképpen nézesd meg!

Feltétlen beszéld át a dokiddal az eredményt, és szerintem menj el vérvételre, ne ilyen otthoni D-vitamin szint ellenőrző kütyükkel próbálkozz. Biztos vannak jók, nem akarok senkit megsérteni, ez csak az én magán véleményem hogy jobban bízom a vérvételes-laboros verzióban.

Ezekre figyelj, ha szeretnéd megfelelő szinten tartani a D-vitamin beviteledet és támogatni az immunrendszeredet:

  • Aludj eleget!
  • Szedj jó minőségű D-vitamint! Én az olajos oldatot szeretem,  amit a babák is kapnak újszülöttként! 🙂
  • Egyél sok sok sok és még annál is több friss zöldséget és gyümölcsöt!
  • Egyél eleget, ne most vágj bele extrém fogyókúrába! (Leginkább: soha ne vágj bele extrém fogyókúrába, inkább alakíts ki egy fenntartható, szerethető, egészséges életmódot!)
  • Figyelj oda a pszichés és érzelmi jóllétedre! Rendszeresen meditálj, ha szükséges, tanulj stresszkezelő technikákat, és keresd a lehetőséget arra, hogy kapcsolódj másokhoz. Hívj fel egy barátot, családtagot minden nap!
  • Csinálj anti-hír napokat, amikor nem ugrasz rá a Facebookodra és nem nézel, nem olvasol híreket.
  • Minden nap mozogj egy kicsit! Legalább heti négyszer végezz kardió mozgást, mint a tempós séta, kocogás, és kétszer lágyabb, elmélylősebb mozgást, sok nyújtással, mint a jóga. Ne vidd túlzásba, a tested kizsigerelése nem egészséges, de napi 30 perc simán belefér!

Könyvek, hanganyagok, EndoJóga ITT az EndoShopban

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!