9 tipp a fájdalommentes PCR-tesztért

Fájdalommentes PCR-teszt

 

Sokan mondjátok, tartotok a PCR-teszttől, pedig ez a legmegbízhatóbb módja az aktuálisan zajló koronavírus fertőzés kimutatásának, és ezt fogadják el a hatóságok is utazáshoz, karantén-rövidítéshez.Ebből kifolyólag vannak olyan élethelyzetek, amikor a PCR-teszt elvégzése elkerülhetetlen.

Ez a posztom azért született, mert tudom, izgultok, sőt, sokan féltek tőle, és szeretném megkönnyíteni ezt a tapasztalatot a számotokra.

  • Ne guglizz rá előzetesen!

Tényleg sokan írják le fájdalmas tapasztalatnak, agyban turkálós érzésnek, szép számmal akadnak rémsztorik is elkapott fejek miatt orrlyukba tört pálcákról, stb.Teljesen felesleges ezekkel előre felhergelni magad.Tudod, akik minden gond nélkül átmentek a procedúrán, nem írkálnak a tapasztalataikról, mert egyszerűen nem érdekli őket a dolog, így pozitív tapasztalatokkal nem fogsz találkozni az interneten.

Aki viszont negatívan élte meg, szívesen kommentel egy kis társas támaszért cserébe.

Ezzel nincs is semmi gond, csak a teszt előtt állva, kizárólag ezekből a kommentekből tájékozódva azt a téves következtetést vonhatod le, hogy a teszt mindenkit megvisel.

Szerencsére ez nem igaz, csak aki öt perc után már nem is emlékszik rá, nem fog időt szánni a tapasztalatainak megírására, nem is gondolná, hogy lényeges.

  • Lépj kapcsolatba a fehér szkafanderessel, aki végzi a tesztet!

Kérdezd meg a nevét. Kérdezd meg, hogy bírja.

Hidd el, nem fura, neki is jól fog esni, hiszen egész álló nap beöltözve, bemaszkozva, pajzsban van, és nem szabad elfelejteni, hogy az öltözet alatt ő ott egy ember, aki nem akar neked rosszat.Sokat segít, ha nem engedsz a védőöltözet okozta zavartságnak, elidegenedésnek.

  • Keltsd fel az empátiáját, és légy te is empatikus!

Nyugodtan valld be neki, ha izgulsz, vagy félsz. Bár a megnyugtató mosolyát most nem fogod látni, de nagyon jól fog esni az a biztató félmondat: Nem lesz vészes.”Cserébe te is légy vele megértő.Várnod kellett, pedig időpontod volt? Ne húzd a szádat- van fogalmad róla, mennyi időbe telik csak „elugrani” pisilni abban a hacukában?

  • Nálad is van kontroll!

Ha izgulsz, tartasz a fájdalomtól, rengeteget jelent, ha úgy érzed, van kontrollod, befolyásod a dolgok felett.

Egészen egyszerű dolgokra gondolj, mint például:-Mit szólna hozzá, ha a garat mintával kezdenénk, jó lenne azon túllenni…”vagy:-„Ha lehet, vegyük a mintát a bal orrlyukamból.”

Apróság, mégis érzed- számít a véleményed, fontos vagy, és ez nem kis mértékben befolyásolja, hogyan éled meg a helyzetet.

  • Használd a képzeleted!

Az orrlyukból történő mintavétel érzésre csak néhány pillanatig intezív, utána azonnal oldódik. Nagyon hasonlít arra, amikor klóros vízű uszodában vagy, és a víz belemegy az orrodba, utána kicsit csíp. Ismerős, ugye?Ezzel érdemes játszani.

Az orrból történő mintavétel másodperceiben képzeld el, hogy éppen egy uszodában csobbansz. Elképzelheted, ahogy simogat a víz, körülölel, emlékezz az uszoda megszokott hangjaira, fényeire.

Belement az orrodba a víz, és kicsit csiklandoz, csíp- na bumm. Hányszor kibírtad már! Használd ezt a mini vizualizációt, ezt a képzeleti játékot, és megkönnyíted a saját dolgodat!

  • Néhány szó a technikáról.

A mintavétel alatt hunyd be a szemed- sokkal könnyebb az uszodába képzelned magad, ha nem látsz egy föléd hajoló szkafandert- illetve hagyd enyhén nyitva a szádat.A levegő nem úgy áramlik az orrodon keresztül, ahogy megszoktad, amikor benne van egy pálca, jólesik hogy jutsz lélegzethez és kifújhatod a levegőt a szádon keresztül.

Ezek  a trükkök sem kizárólag fizikailag jelentenek segítséget.

Az, hogy tudod, ezekre az apróságokra odafigyelsz, magabiztosságot ad, felkészültnek érezheted magad, és láss csodát-  ez is pozitívan fogja befolyásolni a tapasztalatodat.

  • Pikk-pakk.

Ne feledd, az egész nem több néhány másodpercnél!

A 10 perces slot nagy részében az adataidat egyeztetitek, nem végig az orrodban turkáltok:-) Tulajdonképpen az én posztom is sok hűhó a semmiért! 😀

  • Jár a jutalom!

Jutalmazd meg magad, ennyit megérdemelsz! Mivel nem ettél, ittál a teszt előtt, biztosan jól fog esni például a kedvenc kávéd az úton hazafelé.

  • Utána

Lehet, hogy az orrodat gyakran kell törölgetni a teszt utáni első órákban, és még néhány óráig érezheted az enyhe bizsergető érzést, – pont, mint a klóros uszoda után- ez teljesen oké.

Szeretettel:

Árvai Nóra

szakpszichológus

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!