Ez történt endometriózis fronton – EndoBlog 2022

Ez történt az endometriózis világában 2022-ben

Ha egy ideje már követed az EndoBlogot, akkor már megszokhattad, hogy minden, ami endometriózissal kapcsolatops hír, infó, újdonság, azt itt tudod meg legelőször, leggyorsabban, hiteles forrásból, emészthetővé, érthetővé téve.

Nem volt ez másképpen idén sem, és micsoda év volt! Ebben a bejegyzésben összegezzük az évet, gyorsan átvesszük a legfontosabb endós és EndoBlogos történéseket, és ráadásképpen pedig meginvitállak egy rendhagyó, egyébként csak a zárt csoportom tagjai számára elérhető évértékelés workshopra is.

 

Időgépbe csüccs, biztonságiöv beköt, indulunk!

Egy olvasóm írta, akinek most hamarosan lesz négy éves a kisfia, aki lombik eljárással fogant.

A megszületése után édesanyja hónapokon keresztül olvasgatta neki a Lombikbaba vagyok mesét, aztán egy költözés során elveszett a könyv.

Hiányolták, gondolták, rendelnek majd belőle újat, de mivel ahogy ez a költözésekkor lenni szokott, még hetekkel később is felbukkant egy újabb doboz, vagy egy pár zokni a teáskannában, úgy voltak vele, várnak még kicsit, hátha előkerül.

Végül így is lett, a kisfiú találta meg a könyvet egy Duplós dobozban, miközben egy elefántért kutatott.

Magától értetődő természetességgel mutatta könyvet az édesanyjának, Nézd anya, meglett a könyv, az én könyvem!

– kiabálta boldogan és büszkén, hogy ő lelte meg az eltűnt könyvet.

Örömükben, hogy megkerült, azonnal összebújtak s az édesanya olvasni kezdte a mesét.

Miután végigolvasták, még pihentek egy kicsit így összebújva, a kisfiú elgondolkozó, réveteg tekintettel nézett a távolba. Aztán odafordult az anyukájához, és komolyan azt mondta:

-Tudod, anyu, én annyiszor de annyiszor próbáltam már jönni hozzád, mielőtt ez a Doktor Bácsi segített megtalálni az utam. De sosem sikerült, nem tudom, miért, valami nagy és erős és félelmetes elállta az utat. Még arra is gondoltam a sokadik próbálkozás után, hogy más anyukét választok, mert nem tudtam már, mit csináljak. És most úgy örülök, hogy vártam rád, és te vagy az én anyukám.

 

Ritkán esik meg velem, de nem tudom, mit mondjak, szó bennszakad…

De itt még nincs vége.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy az édesanya évekkel ezelőtt, amikor termékenységi problémákkal küzdött, a páciensem volt. Úgy írta a levelet, mintha egy sok évvel ezelőtti páciensre már nem emlékezhetnék, pedig erről szó sincs, minden történet, minden élet, minden ember, aki az elmúlt évtizedben megtisztelt a bizalmával és engem választott segítőjéül, itt van velem.

Máig emlékszem, ez a leendő édesanya akkoriban egy meditációban egy kisfiút látott, aki sírt, zokogott, toporzékolt, és azt ismételgette:

„Jönnék, de nem tudok. Nem megy.”

 

Ekkor döntötte el, hogy mégis igent mond a lombikra, amivel kapcsolatosan sok ellenérzését kellett leküzdenünk.

Nagy utat tettünk meg, de végül sikerült elfogadnia, hogy a lombik lehet számára az anyává válás útja.

A kisifiú segítéget kapott, és jött.

Minél többet dolgozom endometriózissal élőkkel, termékenységi nehezítettséggel küzdőkkel, minél több évnyi tapasztalatot gyűjtök össze, annál inkább érzem úgy, te jó ég, mennyi mindent nem tudunk még. Mennyi mindenre nincs válaszunk.

És talán ez jól is van így.

Nem kell mindenre pontos, precíz válasz.

Egy kisfiú és az anyukája ma este összebújnak a mesekönyv felett, amit a lombikos édesanyáknak s babáiknak írtam.

Nincsenek válaszok, csak egy ölelés van, egy mese, egy világokat átszövő szeretet buborék.

Nekem s nekik ez a pontos válaszok nélkül is elég.

Többek között ez a történet inspirált arra,  hogy 2022-ben kiemelt figyelmet fordítottam a lombikos anyákra, leendő anyákra. Azt a rengeteg energiát megmozgató, speciális élethelyzetet szeretném megkönnyíteni számukra, amit a feszült várakozás, a meddőség fenyegető árnyéka, a meddőségi intézetek személytelen, futószalag szerű protokolljai és a kiszolgáltatottság, szorongás jelent. Idén tehát megjelent a Lombik Napló, amely ezez az időszakon segít át gyakorlatokkal, hasznos tippekkel és egy átlátható rendszerrel. Ezenkívül  újra elérhetővé vált a Lombikbaba vagyok mesefüzet is.  

Azt is megszokhattad endoblog olvasóként, hogy itt nincsenek tabu témák. azokra is gondoltam, akiknek a sokadik lombik sem sikerült vagy a saját sejtes lombik nem opció, és tovább lépnek a donoros lombik irányába. Donoros lombik előadásomat ITT tudod meghallgatni. 

A Szegedi TudományEgyetem gondozásában megjelent idén két fantasztikus könyv is, ahol az egészségpszichológia klinikai területén dolgozó szerzőtársaimmal esetismertetéseket mutatunk be, ilyen módon bemutatva és közelebb hozva a munkánkat az emberekhez.

A könyvben én egy endometriózissal élő páciensemmel való munkámról írtam, magyarul és angol is elérhető a kötet, és örömmel jelentem, hogy szabadon elérhetővé tette az egyetem mindenki számra open access formában. Olvasd el te is!

Pszichológusok a betegellátásban ITT elérhető

Clinical health psychology in practice ITT elérhető

Ami talán a legnagyobb durranást jelentett idén, az az EndoTest bejelentése, amiről legelőször áprilisban adtam hírt, majd ki is utaztam Franciaországba hogy interjút készítsek a tesztet kifejlesztő cég képviselőivel. Ha esetleg lemaradtál róla mindenképp érdemes elolvasod az interjút, amiből kiderül, mennyire megbízható az endometriózis diagnózisa nyálból, és mikor válik elérhetővé a teszt a magyar emberek számára is. ITT találod. 

2022-ben megszületett az 1000. endoblog baba! Jelenleg 1006 endoblogos babánál járunk, mindegyikük végtelenül cuki és egészséges, még az a két kis küzdő is, aki igazságtalanul korán jött világra tavaly. Végtelenül büszke vagyok mindannyiukra és minden anyukára is! Közülük nem egynek nem kettőnek mondták azt, hogy felejtse el, engedje el, ennyi volt, és most mégis együtt ünnepelnek a babáikkal.

A színes pacás évértékelős képet akkor fogod megérteni, ha meghallgatod ezt a videót. Ha kedvet kaptál, csináld meg a fenti videó alapján te is a saját évértékelésedet! Ehhez a videóhoz érdemes készülnöd egy szép füzettel, tollakkal, szövegkiemelőkkel, matricákkal és egy finom kávéval, teával, szánj rá egy kis időt és meglátod, milyen sokat ad ha átgondolod, értékeled te is a példámon keresztül a saját életedet!

Köszönöm, hogy velem tartottál 2022-ben, szeretettel várlak az újévben is még hasznosabb, még izgalmasabb tartalmakkal! Tele vagyok ötletekkel és lelkesedéssel, 2023, csináljuk!

Maradjunk kapcsolatban! Itt tudsz találkozni még a velem és a tartalmaimmal:

 

FB

INSTA

ENDÓ KÖNYVEK

ONLINE KURZUSOK

ONLINE PSZICHOLÓGIAI/ÉLETMÓD KONZULTÁCIÓ

ENDOMAIL

TIKTOK

YOUTUBE ENDOVIDEO

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!