Adnenomiózis és lombik: mik az esélyek?

Sokaknál,  akik termékenységi nehezítettséggel küzdenek, kiderül, hogy a teherbeesés késés mögött endometriózis és/vagy adenomiózis áll.

Az érintett nők sokszor a mesterséges megtermékenyítés felé fordulnak segítségért, azonban a lombik sem garancia a sikerre.Ebben a cikkben egy olyan kutatást hozok el nektek, amelyik kifejezetten az adenomiózis jelenléte és a lombik sikeressége közötti összefüggéseket vizsgálta. 

Egy prospektív tanulmányról van szó, amely  275 egymást nő adatait értékelte, akik első alkalommal vágtak bele el az IVF-be. Mindannyiuk IVF ciklusa esetében az  ICSI eljárást alkalmaztak. A  mintába történő felvételi kritériumok között szerepelt, hogy a nőnek  megfelelő petefészek-tartaléka legyen. Azokat a nőket, akiknek az adenomiózis mellett miómájuk is volt, kizárták a részvételből.

A kontroll csoportba 256 nő, az adenomiózisos  csoportba pedig 19 nő került, akiket három  alkalommal vizsgáltak transzvaginláis ultrahang segítségével. Nem volt szignifikáns különbség a nők életkorában, az FSH szintjükben, a meddőség okában, a testtömeg-indexben, a felhasznált gonadotropin dózisában és a két csoport között összegyűjtött petesejtek számában sem.  

Eredmények

Az adenomiózisban érintett  nőknél azonban magasabb volt az antrális tüszők átlagos száma.

A klinikai terhességi ráta (22,2% versus 47,2%) és kutatás lezárultakor folyamatban lévő terhesség arány (11,1%, szemben a 45,9% -kal) viszont  szignifikánsan alacsonyabb volt az adenomiózosban szenvedő nőknél. A  vetélési arány (50,0% versus 2,8%) szignifikánsan magasabb volt az adenomiózisban szenvedő nőknél.

Sajnos ez a kutatás egyértelműen azt erősítette meg, hogy az adenomizózis negatív hatással van az IVF / ICSI kimenetelére. Tehát kevesebb adenomiózisban érintett nő  esett teherbe, és  ráadásul  a vetélés aránya is magasabb volt esetükben, (50,0% versus 2,8%).

A cikk végkövetkeztetése tehát, hogy a hüvelyi ultrahang vizsgálattal bizonyított adenomiózis negatív hatással van az IVF kimenetelére.

 

Forrás ITT

EndoBlog különvélemény:

Ha ebben a helyzetben vagy, ne feledd, hogy mennyivel több vagy, mint egy szám, egy statisztika, egy kutatási eredmény. Ne feledd, hogy mennyi mindent tehetsz te is, hogy elérd a céljaidat. Semmilyen kutatási eredmény nem határoz meg téged, te határozod meg saját magadat!

ITT érsz el ha segítségre van szükséged

ITT találod azoknak a nőknek a történeteit, akik fityiszt mutattak az endometriózisnak, adenomiózisnak

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!