Endometriózis diagnózis műtét nélkül: leptin szérum szint szerepe

Sajnos  jelenleg még mindig nincs specifikus teszt az endometriózis diagnosztizálására. A leptin szerepe viszont új, ígéretes kutatási terület lehet.

Már számos markert értékeltek sok kutatásban, hogy alkalmasak lehetnek-e az endometriózis non-invazív,  műtét nélküli diagnosztizálására, beleértve a CA125-et is, azonban sajnos egyikről sem derült ki, hogy különösebb bejósló ereje lenne. A CA125-öt néhány helyen a mai napig használják, leggyakrabban teljesen feleslegesen.

A leptin egy hormon,  szerepe van a bazális anyagcserében, a szaporodásban és az ételbevitelben. A leptinnek immunszabályozó, gyulladásgátló és neoangiogenezis funkciói is vannak, ezért úgy gondolják, hogy a leptin kritikus szerepet játszhat az endometriózis patogenezisében.

Bár mindezek alapján valóban érdekes lehet, egészen eddig mégsem vizsgálták, hogy a leptin szintösszefüggésbe hozható az endometriózissal, vagy sem. Ennek kivizsgálására Dr. Husszein csoportot hozott létre  a bagdadi Al-Mustansiriyah Egyetem Orvostudományi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Tanszékén.

A kutatók elemezték a leptin szint szérumban való jelenlétét és az endometriózis súlyosságát. Ehhez a tanulmányhoz összesen 60, azonos  BMI-vel rendelkező nő vett részt, harminc közülük  laparoszkóposan diagnosztizált endometriózisban szenvedett, a másik 30 nőnek nem volt endometriózisa.

Az összes résztvevőtől vérmintát vettek, és megmérték a  szérum leptin szintjét humán leptin ELISA kit segítségével.

Érdekes módon a szérum leptin szint szignifikánsan magasabb  az endometriotikus csoportban, mint a kontroll csoportban.

Nincs szignifikáns különbség azonban  szérum leptin szintje és a tünetek súlyossága között, legyen az meddőségre, kismedencei fájdalomra, stb.  A kutatók ennél is érdekesebbnek találják, hogy amint a műtéttel igazolt endometriózis szint magasabb lesz,( az endometriózisnak 4 stádiuma van az enyhétől a nagyon súlyosig) , úgy a leptin szint is egyre  növekszik.

Ezen eredmény alapján Dr. Hussein csoport azt javasolja, hogy a szérum leptinszint felhasználható markerként, hogy megítélhessék az endometriózis súlyosságát. 

Ha szeretnél te is mindig a leggyorsabban hozzájutni a legújabb információkhoz, iratkozz fel az EndoMailre ITT, az EndoBlog ingyenes prémium hírlevelére!

Forrás:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32963544/

Árvai Nóra szakpszichológus, tudománykommunikációs szakértő, az endometriózissal élők segítője 11 év tapasztalattal

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!