Nők, akik fityiszt mutattak az endometriózisnak

Az Endoblog.hu szakpszichológusaként több mint 10 éve foglalkozom endometriózissal élők támogatásával.

 

Legújabb könyvemben  76 nővel készült beszélgetésem alapján hoztam el nektek olyan történeteket, amelyek inspirálnak, motiválnak, reményt adnak.

76 mindennapi nő, akikről nem is gondolnád, s talán maguk sem gondolták volna, de hegyeket mozgatnak meg, világot változtatnak pusztán azzal, ahogy élnek, ahogy gondolkodnak, amilyen kiállást tanúsítanak magukért, s ezáltal másokért.

Keresetlenül őszinte, néhol megríkató, néha megmosolyogtató ez a kötet- mint az élet maga.

Remény, erő, inspiráció- ezt nyújtja ez a könyv.

 

Valódi nők, valódi történetek. Nincs több tabu.

 

 

 

Mit szeretnék elérni ezzel a könnyvel?

 

Két fő célom van. Egyrészt az endometriózist övező tévhitek eloszlatását tűztem ki célomul.

 

Rengeteget halljunk sokszor áldozathibáztató, pszichologizáló “lelki okokról” az endometriózis mögött. A könyvemben megszólaltatott nőket úgy válogattam össze, hogy történeteik révén megmutassák:

  • nem minden endometriózisban érintett nő van rosszban a szüleivel
  • nem minden endometriózisban érintett nő karrierista
  • igenis lehet virágkötőnek endometriózisa
  • nincs minden endometriózissal érintett nőnek nárcisztikus édesapja
  • nem minden endometriózissal élő nő túlérzékeny
  • nem azért van, mert bevonzották, nem azért, mert túlságosan rágörcsöltek, és nincsenek feltétlenül tele transzgenerációs traumákkal
  • van köztük, akinek gondot okoz a nőiesség megélése, és van köztük, akinek nem
  • van köztük, akinek rossz a párkapcsolata és olyan is, akinek boldog…

Alapvetően nem használhatunk olyan szavakat az endometriózissal érintett nők leírásában, hogy minden, mindenki, mindegyik…  célom, hogy lépjünk végre túl az áldozathibáztató hiedelmeken.

 

Egyetlen egy dolog azonban valóban közös mindezekben a nőkben. Hogy mi?

Olvasd el a könyvet, és rájössz magad:-)

 

 

Másrészt célom a könyv megírásával az is, hogy reményt és inspirációt adjak a megszólaló nőknek a történetén keresztül minden endometriózissal élőnek.

A szereplők mindannyian hétköznapi nők, akik mégis hősként állnak helyt, hozzon bármit az élet. Szeretném bemutatni, hogy sikertörténet eléréséhez nem kell csodanőnek lenni, elég, ha az ember teszi a dolgát minden egyes nap, apró lépésekben, s ezekkel a kitartó, apró léptekkel lehet megmászni a legmagasabb, legmeredekebb hegyet is.

Annak ellenére, hogy a 76 történet mind sikersztori, mégis érdemes egy adag papírzsepkendővel készülni az olvasásra, mert a meghatottság, s az eltökéltség könnyeit garantálom.

Célom, hogy aki elolvassa a könyvet, úgy érezze, része akar lenni majd második, bővített kiadásnak, ő akar lenni a 77. sikertörténet, s érezze magában az hitet, az erőt ahhoz, hogy tudja: lehetséges.

 

Hogyan írtam ezt a könyvet?

 

Az első tizenöt történetet korábbi évek endometriózis világnapi figyelemfelhívó kampányaim szereplői közül válogattam ki, akik beküldték történetüket az EndoBlogra.

A további történetek szereplőit magam kerestem meg a pacientúrámból, és egy összeállított kérdéssor alapján leültem mindegyikükkel átbeszélni a történetüket. Ezek a beszélgetések a koronavírus miatt online zajlottak.

A beszélgetést felvettem diktafonra, majd az elmondottak alapján megírtam az adott nő történetét. Aztán elküldtem neki, hogy hogy tetszik-e, mi az, amit változtatna, miből szeretne többet, miből szeretne kevesebbet látni, melyik részeket hangsúlyozzuk még. Addig formáltuk, küldözgettük ide-oda a írásokat, amíg mindannyian maradéktalanul elégedettek nem lettek, mert leírva látták azt, amit megéltek, amin keresztül mentek, s amit ezzel kapcsolatban el szeretnének mindenkinek mondani, át akarnak adni, az van előttük szavakba öntve.

Azt hiszem, ilyen bonyolult még sosem volt megírnom egy kötetet, de minden egyes percét imádtam!

A történetek főszereplői mind beleegyezésüket adták, hogy nyomtatásban lássák viszont a történeteiket. Annak érdekében, hogy pszichológus etikát tiszteletben tartsam, a nevüket azonban megváltoztattam, és ezen kívül még egy-két apróságot – az életkort például néhány évvel, vagy hogy kisfia, kislánya született-e-  hogy ne senkire ne lehessen ráismerni a történet alapján.

Köszönöm minden nőnek, aki megosztotta a történetét.

Köszönöm a bizalmat, amiért engem választottatok életetek egyik legnehezebb időszakában segítő társatokul, és azt, hogy segítségeitekkel most mindenhova eljut az üzenetünk:

Az endometriózis kemény ellenfél, de nem legyőzhetetlen!

 

Kedves Leendő Olvasóm, aki hamarosan kezedbe veheted majd ezt a könyvet… olvasd alázattal, tisztelettel, szeretettel, mert a szereplést felvállaló nők olyan titkaikat, legmélyebb érzéseiket osztják meg veled e könyv lapjain, ami a legnagyobb alázatot, tiszteletet, szeretetet érdemli.

Te, aki hamarosan kezedbe veszed ezt a könyvet, készülj, mert lebontjuk a falakat az utolsó tégláig:

NINCS.TÖBB.TABU. 

 

Megrendelhető ITT az EndoShopon!

E cikk eredetijét társoldalunkon olvashatod ITT

Hallgass bele! Felolvastam egy történetet a Facebook oldalunkon, gyere és hallgasd meg te is ITT!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!