Sikerült modellezni az endometriózist patkányokban

Belga kutatók új endometriózis patkánymodellt fejlesztettek ki.

Cikküket az „International Journal of Molecular Sciences” folyóirat publikálta.

Ez a modell eszközt jelenthet a kutatók számára az endometriózis különböző tüneteinek kezelését szolgáló potenciális új módszerek kidolgozására, ideértve az egyik legkínzóbb tünetet, a krónikus kismedencei fájdalmat is.

Az endometriózis egy krónikus állapot, amely körülbelül  minden nyolcadik termékeny korú nőt érinti. A betegség számos szerteágazó tünetet okoz, ebből legjobban a krónikusan fennálló kismedencei fájdalom befolyásolja legjobban az érintett nők életminőségét.

A jelenleg rendelkezésre álló kezelések nem jelentenek hosszútávú megoldást, a hormonális kezelés és a műtét után a tünetek gyakran idővel visszatérnek.

Ebben a tanulmányban Dr. Joris Vriens és csapata kifejlesztett egy új patkánymodellt, és tesztelte azt endometriózissal összefüggő fájdalom szempontjából.

A patkányok méhe nem változik ugyanúgy a ciklus során,  mint az embereké,  illetve ők  nem is  menstruálnak, tehát náluk magától nem alakul ki endometriózis. Tehát új modelljüket tesztelni tudják, a  kutatók először mesterségesen endometriózist hoztak léte a patkányokban.

Endometriózis szöveteket injektáltak egy csoport állat hasüregébe. Ennek eredményeként új erek és idegrostok képződtek a befecskendezett szövet körül, és az endometrium elváltozásai kialakultak, hasonlóan ahhoz, ahogy ez a folyamat a nőkben lejátszódik. 

Két csoport patkányt hasonlítottak össze: az endometriózisos és nem endometriózisos állatokat.

Amikor összehasonlították a két csoportban lévő patkányok a testtömegét és testtartását, a kutatók jelentős különbségeket állapítottak meg. 

Az endometriózisos patkányok szignifikánsan kevesebb súlyt szedtek fel  az eljárást követő két hét alatt, mint a kontroll állatok. Ez a különbség a kísérlet teljes három hónapja alatt fennmaradt.

A kutatók azt is megállapították, hogy az endometriózisos patkányok lényegesen több időt töltöttek mind a négy mancsukon, és testtömegüket jobban eltolták az első mancsukra, összehasonlítva a kontroll állatokkal, ami arra utal, hogy folyamatos  fájdalmaktól szenvedtek, viszont a vizsgálat alapján nem mutattak több szorongást és stresszt a kontroll állatokhoz képest.

A korábbi vizsgálatokkal ellentétben itt a kutatók szerint a neuropeptides kiegészítők nem voltak hatással az endometriózissal összefüggő fájdalomra.

Korlátok:

„Patkánymodellt dolgoztunk ki az endometriózisra” – írták a kutatók, de megjegyezték, hogy modellből nem vonható le következtetés az endometriózisos betegek termékenységi problémáit tekintve, illetve ez a vizsgálat nem alkalmas arra sem, hogy tünetekkel nem rendelkező betegeket modellezzen. 

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32230898

Iratkozz fel az Endomailre- minden héten jönnek a legfrissebb infók, programok, hírek, kutatási eredmények, letölthető munkafüzetek, ajándék endometriózis diétás receptek és nyereményjátékok!

ÚJDONSÁG!

Női EgészségKlub ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!