Endometriózis és krónikus fáradtság (megoldási tippekkel)

A fáradtság az endometriózis egyik kiemelkedő és sok szorongást keltő tünete. Sokan nem ismerik el mind a mai napig ezt tünetet mint endometriózishoz kapcsolódó kellemetlenséget, pedig akár józan ésszel is belátható, hogy a sokszor álmatlansággal, akár depresszióval, sokszor fájdalommal, foglalkozási stresszel és az  életminőség romlásával járó állapot fáradtsággal járhat.

Az endometriózissal kapcsolatos fáradtság jelentősen károsítja a munkahelyi termelékenységet, hatékonyságot és produktivitást, és az endometriózisban szenvedő nők egyéb napi tevékenységeit is.

 A munkahelyi termelékenység csökkenése társadalmi gazdasági terhet is jelent-hangsúlyozzák a kutatók. Csak nemrégiben végeztek nagyobb vizsgálatokban endometriózissal kapcsolatos fáradtság témájában. 

Az ebben a cikkben tárgyalt kutatás az első tanulmány, amely az endometriózisban szenvedő kanadai nők fáradtságának mértékét, valamint az endometriózis munkára, produktivitásra való hatását vizsgálja.

A mintát körültekintően választottál ki, így biztosítva,hogy a vizsgálat reprezentatív legyen.

Annak ellenére, hogy a tanulmány értékes információkat nyújt az endometriózis terheinek két aspektusáról a beteg szempontjából, fontos korlátokat vetett fel. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy az endometriózisban szenvedő kanadai nők nagyobb százalékát érinti erőteljesen a fáradtság, mint azokat, akik nem élnek endometriózissal.

Mind a fáradtság mértéke, mind a munkateljesítmény és az aktivitásromlás a 30–39 éves endometriózisban szenvedő nőknél volt a legnagyobb, a 40 évnél idősebb nők körében kevésbé volt kifejezett. 

Ezenkívül a produktivitás romlása az érintett nők esetén jelentős hatással van a gazdaságra is,  hiszen a munkaerő nagy része termékeny korban van. 

A munka- és tevékenységkárosodásban mutatkozó különbségek tükrözik a fáradtság súlyosságát a korosztályban, tehát minél fáradtabbnak érzi magát valaki, annál kevésbé tud koncentráltan dolgozni.

 A tanulmány általános eredményei rámutattak a fáradtság és a termelékenység romlásának jelentős terheire az endometriózisban szenvedő kanadai nők körében, és arra engednek következtetni, hogy az endometriózissal kapcsolatos kezelési stratégiák nemcsak a fájdalomra és a meddőségre összpontosítsnak, hanem a jövőben bővüljenek ki  az endometriózissal kapcsolatos fáradtság kezelésére is.

EndoBlog különvélemény

Remek ez a kutatás, de néha azért nevetek magamban az olyan következtetések levonásán, hogy minél fáradtabbnak érzi valaki magát, annál nehezebben teljesít… tényleg? Nem mondod?

Pszichológusként pedig zavar a kutatás szárazsága, kicsit embertelen, persze értem én, hogy a gazdaság szempontjából is meg kell vizsgálni a dolgokat, de az, hogy az érintett nőknek ez szenvedést okoz, és a megoldás sokkal inkább ezért fontos, az valahogy kifelejtődik itt.

Adok néhány tippet, ha te is krónikus fáradtsággal küzdesz:
  • alakíts ki rutinokat, próbálj nagyjából egy időben aludni menni, előtte már ne képernyőzz, maximum  olvass
  • vezesd be a power nap szokását, délután egy tíz-tizenöt perces ledőlés, pihenés, akár egy ilyen rövid szunyókálás csodákra képes
  • ihatsz kávét, nem lesz súlyosabb az endometriózis tőle, de ne vidd túlzásba,  és este hat után már inkább ne élj vele
  • egy kínai szerzetestől tanultam ezt a tippet: ha nagyon fáradt vagy, alaposan dörzsöld végig az ujjaiddal a fülcimpáidat, néhány perc és felfrissít
  • iktasd be a meditációt az életedbe, fontos a stresszkezelés és az önmegnyugtatás képessége, Youtube csatornámon találsz videókat ehhez (EndoVideo)
  • sportolj rendszeresen, kardiót is, ez segít energetikusnak maradnod
  • kezdeld az endometriózist, hiszen ha megtanulod kordában tartani a tüneteket, a fáradság is ugyanúgy enyhül majd, mint az összes többi tünet. Ajánlom figyelmedbe a Komplex 4 alkalmas Endometriózis ÉletmódRendszer Tanácsadást! 

Kutatás forrása: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32978082/

Bejelentkezés konzultációra ITT

Endometriózis könyvek és segédanyagok  ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!