Lombik endometriózissal

Az endometriózis leggyakrabban kismedencében helyezkedik el, a női szerveket érinti,  emiatt károsíthatja  a termékenységet. A betegség krónikus gyulladásos jellege negatívan befolyásolja a petesejt minőségét, érését és megtermékenyülését.

Úgy tűnik, hogy az egészséges kontroll személyekhez képest  kevesebb petesejt gyűjthető be az endometriózissal élő nők  IVF-ciklusaiban. Ez azonban nem feltétlen jeleni a lombik program sikertelenségének nagyobb esélyét. 

Az irodalomban szereplő adatok az endometriózssal élő nők megtermékenyítési arányairól meglehetősen ellentmondásosak. Van kutatás, amely azt bizonyított, hogy kevesebb az esély, van, amelyik azt, hogy nincs jelentős különbség de olyan is akad, amelyik éppen hogy arról számolt be, sikeresebbnek bizonyultak az endometriózissal érintett nők lombik programjai. 

Ebből a kaotikus helyzetből lett elege a holland Prof. Jansennek és munkatársainak, és longitudinális vizsgálatban 10 év eredményeit értékelte, hogy végre tiszta vizet öntsön ezzel kapcsolatban a pohárba.

Termékenységi zavaroktól szenvedő  endometriózisos nők endometriotikus nők IVF-ciklusait tanulmányozta, hogy összehasonlítsa a megtermékenyülési arányokat a kontroll csoportéval.

Az adatokat 503 IVF-ciklusból gyűjtötték össze, ebből 191 nőnek volt endometriózisa, a kontroll csoportban egyéb betegség vagy funkcionális meddőség állt fent. 

Az elsődleges eredmény a termékenységi ráta volt, amelyet 16-20 órával a megtermékenyítés után 2 pronucleus (előmag) bemutatásával mértek a kutatók.. A másodlagos eredmény magában foglalta a kinyert petesejtek számát, az embriótranszferek számát, az embrió morfológiai pontszámát, a biokémiai terhességet és folyamatban lévő terhességet, ahol a magzatnak már van szívhangja. 

A megtermékenyítési ráta a korcsoport korrekciója után sem mutatott különbséget a két csoport között. A szerzők azonban szignifikánsan alacsonyabb számú kinyert petesejtet találtak az endometriózissal élő nők esetében, különösen a  35 évesnél idősebb csoportban.

Más paraméterek, beleértve az embriótranszferek számát, az embrió morfológiai pontszámait és a terhességi arányokat, hasonlóak voltak a két csoport között. Sőt,  az endometriózisban szenvedő betegek terhességi tesztje gyakrabban volt pozitív, mint a másik csoportban.

Ezen eredmények alapján a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az IVF indikációval rendelkező endometriózisban szenvedő betegeknek javasolható az IVF kezelés, nem szükséges változtatni az IVF megközelítésen esetükben. 

Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy legjobb arányokat akkor érték el endometriózisos nők esetében a lombik alatt, ha:

  • friss embriókat használtak
  • az IVF-ciklust megelőzően GnRH kezelésben részesüljenek az endometriózissal érintett nők, akiknek petesejtek aktiválása korábban nem bizonyult megfelelőnek

Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33889858/

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!