EndoBelly- puffadt, feszülő has: okok és megoldások

Az endometriózis tünetei kapcsán általában a fájdalmat és a meddőséget hangsúlyozzák mindenhol. Valószínűleg ezek a  leginkább meghatározó panaszok, de számos olyan aprósággal is szembe kell néznük a betegség esetén ,amely problémák tartós fennállása megkeserítheti a mindennapjokat.

Ebben a cikkben az egyik ilyen tünetcsoport- az emésztési zavarok- elkerülésének egyszerű módszereit szeretném megismertetni Veletek. Az endometriózis maga is gyakran jár székelési panaszokkal, főleg, ha esetleg a belek is érintettek, de a belek érintettsége nélkül is előfordulhat székrekedés, hasmenés, puffadás, fájdalmas vagy sürgető székelési inger.

sokszor az is külön kihívás azonban az szervezet számára, hogy gyakran egyik napról a másikra drasztikus életmódváltásba, diétába kezdünk, az eddig megszokott ételeket mellőzzük és hirtelen teljesen új rendszert kell megszoknia a testünknek. A hasműtétek, még ha “csak” laparoszkópiáról is beszélünk- nagyon megbolygatják az emésztés természetes folyamatait, sok idő, amíg  a szervezet regenerálódni képes az őt ért trauma után.

Hogy pontosan miről is van szó? Több mint valószínű, hogy már Te magad is tapasztaltál a következő tünetek közül egyet vagy akár többet is:

-haspuffadás

-feszülés érzés

-étkezés utáni diszkomfort érzet, nem ritkán fájdalom

-székrekedés vagy épp ellenkezőleg, gyakori hasmenés

-szélgörcsök

A haspuffadás nemcsak kellemetlen érzés, károsan befolyásolja megjelenésünket és így önbizalmunkat is.  Mielőtt megint gyógyszerekhez nyúlnál, próbáld ki ezeket az egyszerű házi praktikákat!

  1.  Egyél sötétzöld színű zöldségeket, mint például a brokkoli vagy a spenót! Magas magnézium tartalmuknak köszönhetően igazán jó hatással vannak az emésztésre.
  2.  Keverj el egy teáskanál szódabikarbónát egy pohárka vízben, és idd meg! Tudom, ez borzasztóan hangzik, de megéri megpróbálni, ez a recept generációk óta a segítségünkre volt ilyen jellegű problémák esetén.
  3.  Sok gyümölcs, de közülük is legfőképpen: ananász!  Ennek a finom édes gyümölcsnek közel nyolcvanöt százaléka víz, ráadásul bromelaint tartalmaz, amely segít lebontani a fehérjét, jó hatással van az emésztésre, hatékony ellenszere a gyomorégésnek és szinte az összes emésztési problémával felveszi  harcot.
  4.  Gyógynövények közül érdemes egy próbát tenni a köménnyel és az édesköménnyel. Nagyszerű erjedés- és puffadásgátlók. az édeskömény nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, kaliumot, magnéziumot, foszfort, vasat és mangánt.
  5.  Tea: szintén édeskömény, és borsmenta! Étkezések között kortyolgathatod, igazán ízletes, ráadásul segít feldolgozni az elfogyasztott ételeket, tisztít és nyugtatja a gyomrot. Drogériákban kifejezetten puffadásátló teakeveréket is találsz.

Amit érdemes elkerülnöd:

  • puffasztó hatású ételek,
  • tejtermékek,
  • és a túlzott sófogyasztás
  • mozgáshiány
  • szénsavas italok

Ha puffad, feszül a hasad, a legrosszabb, amit tehetsz, hogy lefekszel és nem mozdulsz: igenis menj sétálni, mozgasd meg magad, nyújts, csináld meg az emésztési problémák esetére kidolgozott EndoJóga programot (Tanulószobán találod) 

Lehet venni patikában vény nélkül kapható puffadásátló szereket, (Espumisan, Meteospasmyl, stb.), ezek lehet, hogy egy kicsit segítenek de megoldani nem fogják a dolgot, ugyanis endobelly esetén nem pusztán bélgázosodásról és levegőről van szó, hanem a gyulladás miatt szövetduzzanatról, vízvisszatartásról is.

Emiatt fontos, hogy az óramutató járásával megegyezően nagyon nagyon gyengéden, apró, majd egyre nagyobb köröket leírva masszírozd, inkább csak simogasd át a hasadat a köldöködtől kezdve.

A vízvisszatartás ellen csalánteát fogyaszthatsz.

Ne fogd vissza a folyadékfogyasztást, igyál sok vizet!

Székrekedés ellen a rostdús táplákozás és a sok-sok folyadék a legjobb recept! Endometriózis diétába is bátran beillesztheted a patikákban és bio boltokban kapható aszalt szilvalevet, finom és eredményes!:-)

Elalvás előtt néhány szem aszalt szilva is megfelelő lehet. Hashajtókkal csínján, könnyebben függő lehetsz, mint gondolnád, cél a szervezeted segítése természetes módszerekkel.

Műtét után a kórházban  egy alkalommal talán szükséges, hogy beinduljon a bélműködés, de otthon már igyekezz elkerülni a használatát.

Apró, kis tappancsos Tens készülékkel stimulálhatod puffadás alatt is a hasadat, oldja a fájdalmat és hamarabb múlik a tapasztalataitok alapján a puffadás is.

Hasmenés estén már nehezebb a dolgunk, hiszen a keserű csoki is csoki, tehát kilőve…Marad a banán, fog és bátran lehet enni egyet -egyet bármelyik endó diéta mellett.

A “hajtós” ételeket néhány napig érdemes mellőzni. Széntablettát  vagy bélfertőtlenítőt csak akkor vegyél be, ha fertőzéses eredetre gyanakszol, egyéb esetben nincs szükség rájuk.

A most már unalomig hangsúlyozott pre- és probiotikumok minden esetben jó szolgálatot tesznek.

Remélem, találtál hasznos tippet az összefoglalómban!

Ha érdekel bővebben a téma, nagyon javaslom figyelmedbe a vadi új Enometriózis (nem is) Diéta Megaboxot, az új EndoBozunkat, most kedvezménnyel és ajándék könyvvel kapható!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!