COVID-19 pozitív endometriózis betegek sürgős laparoszkópiája- kutatási eredmények az Endoblogon

Napjaink legfontosabb egészségügyi kihívása  a COVID-19 járvány, de a pandémia végett az élet nem állhat meg teljesen. Vannak olyan páciensek, akiknek sürgős, elmaradhatatlan beavatkozásra lehet szüksége. Endometriózis betegek esetében is volt olyan laparoszkópia, ami nem tűrt halasztást. E tekintetben elengedhetetlen az egészségügyi szolgáltatók, orvosok, aneszteziológusok, asszisztensek, nővérek lehető legnagyobb biztonságának megteremtése.   Az  Orvosok Határok Nélkül szakemberei beszámoltak arról, hogy az összes megelőző méréstől függetlenül az összes olasz COVID-19 eset közel nyolc százaléka olyan egészségügyi szolgáltató,  emiatt ők teszik ki  az egyik  legmagasabb kockázatú csoportot. Ennek a csoportnak a védelme kiemelkedően fontos.

Az összes olyan egészségügyi szolgáltató, aki közvetlenül érintkezik a CoVID-19-es betegekkel, az Amerikai Betegségkezelő Központ szerint veszélyben van, mivel a köpet, a szérum, a vér, a széklet és kilélegzett levegőmolekulák mind a vírus átvitelét okozhatják. Emiatt az orvosoknak, nővéreknek személyi védőeszközt kell viselniük, maszkot, gumikesztűt és overallt.  Úgy tűnik, hogy az aeroszol-generáló eljárások, például intubálás, extubálás, noninvazív szellőztetés és az  aeroszoloknak való kitettség még további magas kockázattal járnak.  Az aneszteziológusoknak, a radiológusoknak, a nőgyógyászoknak és a sebészeknek folytatniuk kell az akut, sürgős, nem halasztható műtéti beavatkozásokat, illetve világra kell segíteniük a koronavírusos kismamák gyermekeit is, ha császármetszés szükséges, tehát a munka nem állhat le.  Egyelőre a COVID-19 pozitív betegeknél a laparoszkópos műtét egészségügyi személyzetre gyakorolt kockázatának mértéke nem ismert.

Nemrégiben közzétették a COVID-19 pozitív betegekben a laparoszkópos műtét biztonságáról szóló nemzetközi együttműködési tanulmányt a JMIR Public Health and Surveillance -ben, hogy áttekintést nyújtsanak a terjedés lehetséges útjairól, és összefoglalják a laparoszkópiás vírusfertőzés kockázatainak irodalmát. A tanulmány célja az akut laparoszkópos műtét irányelveinek összeállítása  volt a COVID-19 betegekben.

Robert Adrianus de Leeuw és munkatársai 267 teljes szöveget vizsgáltak át,  végül 84 publikációt vettek be a kutatásba, amelyek közül 14-ben a SARS-CoV-2 tárgyalására került sor.  Az potenciális fertőzési  útvonalak alapján a következő kérdések kerültek megválaszolásra:

  •  a műtőben lévő nyomás hatása a terjedés kockázatára,
  • kiegészítő kockázat az intubálás és az extubálás során,
  • a füstelvezetés hogyan hat a COVID-19 terjedési esélyeire a laparoszkópos műtét során
  • a COVID-19 pozitív betegektől származó szövetek eltávolításának hatása
  •  a hasi alvadás során a levegőben potenciálisan fertőző molekulák képződése.
Lehetséges megoldások
  • meg kell fontolni a nagynyomás kikapcsolását, alacsony nyomású műtők létrehozását
  •  elkülönített műtőszobák létrehozása kizárólag  a COVID-19 betegek sürgősségi műtétei számára
  • át kell gondolni a füst elvezetését annak megakadályozása érdekében, hogy az szabadon maradjon a légtérben; ezenkívül speciális eszközöket kell használni a kibocsátott CO2 szűrésére
  • logikus gondolkodás a műtét közben, a szövetek eltávolítása közben is az orvosi személyzet védelme érdekében
  • ha szükséges, az orvos  ne habozzon inkább növelni a hason ejtett bemetszést, ahelyett, hogy növelné a  vírus terjedésének kockázatát
  • személyes védelmi eszközök használata
Konklúzió

„Úgy tűnik, hogy nincs ok a sürgősségi laparoszkópiák halasztása, azonban figyelni kell a legfrissebb vizsgálatokra, és csak akkor ajánlott a laparoszkópia elvégzése, ha a COVID-19 pozitív betegek műtéti halasztásának lehetséges kockázata miatt ez szükséges. Globális erőfeszítések történnek arra, hogy a COVID-19  betegek műtéti  tapasztalatairól és eredményeiről szóló beszámoló minél szélesebb körből elérhető legyen, műtéti és eredeményekett illető tapasztalatok olvashatóak  a globalsurg.org/covidsurg  weblapon „-  nyilatkozták a szerzők.

A cikk forrása: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32406853

További érdekes hírekért, kutatási eredményekért, endometriózis diétás receptekért és információkért  iratkozz heti levelemre, az Endomailre! 

Bejelentkezés konzultációra ITT

Árvai Nóra szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, életvezetési- és táplálkozási tanácsadó, szakíró

A szerző könyvei ITT elérhetőek

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!