A kutatók egy új fehérjét azonosítottak, amely segít az endometriózis diagnózisában

Egy új kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy  a TIMP3 nevű protein (a metalloproteináz-3 szöveti inhibitora) felhasználható az endometriózis diagnosztizálására és progosztizálására. Azt már régóta tudjuk, hogy az  endometriózis korai diagnózisa az nagyon fontos, hiszen az  időben megkezdett kezelés segíthet ezzel a betegséggel járó szövődmények elkerülésében, ideértve a meddőséget is.

Egy görög kutatócsoport Dr. Grigorios Grimbizis vezetésével, elemezte a TIMP3 expressziós mintázatát az endometriózis léziókban és és a méhet belülről borító normális endometrium szövetben is.

Azért akarták kideríteni, van-e eltérés ebben,  mert az tudott, hogy a mátrix metalloproteinázoknak (MMP) nevezett enzimek , amelyeknek az aktivitását a  TIMP3 fehérje gátolja, részt vesznek az endometriózis kialakulásában és progressziójában, valamint a rák terjedésével is összefüggésbe hozhatók.

A kutatáshoz a kutatók 64 laparoszkópos műtéten átesett nő szövetmintáit gyűjtötték össze, akik még nem léptek be a menopauzába.

A műtét után 35 nő esetében  endometriózist diagnosztizáltak, 29 esetben pedig endometriózistól eltérő, más jóindulatú betegséget. A kutatók ezután elemezték a TIMP3 fehérje megjelenését valamennyi nő méhnyálkahártyájában, valamint a fehérje expresszióját az endometriózisban szenvedő nőknél kifejezetten az endometriózis léziókban is.

Megállapították, hogy a TIMP3 expressziója különbözik a méh normál endometriuma és  és az endometriózis között. Pontosabban, a kutatók azt találták, hogy a TIMP3 expresszió alacsonyabb volt az endometriotikus léziókban, mint a méh normál endometriumában.  

Fontos szempont, hogy a TIMP3 expresszióban nem volt különbség az endometriózissal vagy anélkül élő nők méh normál nyálkahártyája között, tehát a jó helyen lévő, a méhet belülről borító nyálkahártya TIMP3 expresziója endometriózisban szenvedő nők esetén is rendben volt, csak az endometriózis csomókban volt eltérő.

Az MMP-k olyan enzimek csoportjába tartoznak, amelyek lebontják a fehérjéket, amelyek általában megtalálhatók a sejtek és szövetek közötti térben. Már csak elhelyezkedésüknél fogva is fontos szerepet játszanak a rák terjedésében. A kutatások kimutatták, hogy a méh nyálkahártyáján is hatnak, megkönnyítve az endometriózis terjedését és növekedését.

A TIMP3 alulszabályozása, amely általában gátolja az MMP-k aktivitását, azt eredményezheti, hogy az MMP-k a normálisnál aktívabbak az endometriotikus csomókban, ezáltal megkönnyítve a betegség kialakulását és terjedését.

Természetesen, ahogy mindig, a szerzők szerint további kutatásokra van szükség ezen eredmények további vizsgálatához.

Forrás:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31185764

Bejelentkezés konzultációra ITT

Láttad már újdonságunkat, az Endossziét? 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!