Mit és hogyan sportolj, ha endometriózisod van? 4 tévhit, 6 tanácsot

Nos, ez egy  meglehetősen rövid cikk is lehetne, mert a válasz a címben feltett kérdésre az, hogy bármit. De nézzünk akkor erre rá egy kicsit bővebben. 

Köztudott, hogy az endometriózis kezelésében kiemelt szerepe van a beteg által követett  életmódnak, értve ezalatt a rendszeres testmozgáson túl a táplálkozásra való odafigyelést és a stresszkezelő módszerek elsajátítását. S bár mindenki számára egyértelmű, hogy mozogni kell, a helyzet gyakorlatilag mégsem egyszerű, sőt. Rengeteg egymásnak ellentmondó információ kering ugyanis az interneten arról, hogy mit szabad és mit nem abban az esetben, ha az ember endometriózissal küzd. Sorra veszük a tényeket és a tévhiteket.

  • BullShit 1  Bizonyos mozgásformák, mint például a futás, ugrálókötelezés kerülendők endometriózis esetén. 

Az igazság: Mozgás nélkül nincs gyógyulás ebből a  betegségből. Hetente legalább háromszor-négyszer célszerű sportolnod, és ennek a  programnak igenis része kell legyen egy intenzívebb, kardió jellegű edzés, mint például a kocogás, futás, tempós séta kitörésekkel, taposógép vagy elliptikus tréner használata. A futást elítélő tévhit abból ered, hogy a futással járó rázkódás elősegíti az endometriózis csomók terjedését, a betegség azonban nem így terjed, az álláspont képviselői soha, semmilyen kutatással, ténnyel nem igazolták elképzelésüket. Nem vagy vízszintes helyzeteben fekvésre kárhoztatva, csak azért mert endometriózisod van, kelj fel és járj, fuss, ugrálj és élvezd a mozgás örömét bátran. Az ütődés rázkódás nem az endónak, hanem az ízületeknek nem tesz jót, így figyelj oda magadra és az ízületeidre, vegyél jó minőségű futócipőt, eddz a terhelhetőségi szintednek megfelelően, lehetőleg füves, természetes talajon, melegíts be, nyújts le és ne fuss aszfalton, így biztonságban leszel és csak a futás előnyeit élvezed majd.

  • BullShit 2   Beteg vagyok, nem szabad sportolnom, nem terhelhetem magamat. 

Az igazság:  A gyógyuláshoz vezető út elengedhetetlen része  a mozgás. Egyetlen esetben érdemes kímélned magadat, ha nemrég műtöttek. Ez esetben csak a műtét utáni jóga mozgásanyagunkat javasoljuk, egyébként pedig egy pár  hétig tényleg vegyél vissza. Kezdd rövid, lassú, majd egyre növekvő intenzitású és hosszúságú sétával a regenerálódást, és öt-hat héttel a műtét után térj vissza a megszokott terhelési szintedre. Az endometriózis nem lehet kifogás a sportolás ellen, tested és lelked is hálás lesz, ha beiktatod a mindennapjaidba a rendszeres testmozgást.

  • BullShit 3  Nőies mozgásformát kell választanom, hogy a női energiáim felszabaduljanak. 

Az igazság: Persze, meg csakrákat nyitogatni hogy Kundalíni szabadon áramolhasson!:-D 😀

Komolyra fordítva a szót, mégis számít nőies mozgásformának? Szerintem bármilyen sportot lehet nőiesen csinálni, elvégre nő vagy, nem? Hogyan máshogy csinálnád? Mindamellett, az úgynevezett nőies mozgásformákat pedig lehet olyan keményen és férfiasan csinálni, hogy az a legmacsóbb katonatisztnek is becsületére válna. Az egyik meddőségi specialista gyógytornásznőtől, makrobiotikus életmód tanácsadótól zokogva, kétségbeesve szoktak érkezni hozzám a betegek, annyira megmondja nekik a kérlelhetetlen tutit, ha nem a miso levest eszi éjt nappalá téve, akkor majd jól kivezetik a belét a hasfalán, márha túléli…  vajon mi árt többet, ekkora stressz és érzelmi nyomás a semmiért, vagy egy könnyű kocogás amiben kiszellőzik a fej és háttérbe szorulnak a problémák?

Szóval, ahogy a mondás is tartja, ha kedved van fuss úgy, mint egy lány, vagy kettlebellezz, vagy ússz, vagy vízilabdázz vagy vívj vagy atétikázz, mindegy, csak csináld, és szeresd, élvezd a saját magadra, tested, lelked egészségére fordított időt.  Hogy felnőtt balettozol rózsaszín tüllszoknyában, szigorú kontyban, vagy konditeremben izzadsz terepszínű felsőben és zsebes gatyában, teljesen mindegy, csak csináld!. Ha épp jógázni. nyújtani, elcsendesedni van kedved, akkor csináld azt, ha pedig a barátaiddal ökörködve ugrálóvárazni, trambulinozni van kedved, akkor tedd azt. Érezd jó magad!:-)

Ha pedig valaki legközelebb azt mondja „Úgy futsz/ugrasz/rúgsz stb. mint egy lány, mosolyogj, és tudasd vele, hogy köszönöd, és ha nagyon összeszedi magát, biztosan neki is sikerülni fog. 🙂

Bullshit 4: Az Aviva-torna endometriózis esetén csak rontja az állapotot. 

Bevallom, én sosem próbáltam ezt  amozgásformát, aminek egyetlen oka volt anno, a betegségem idején olvastam egy újságcikket, amiben a meginterjúvolt Aviva oktató a férgeket kárhoztatta az endometriózis terjedéséért, s mint ilyen, a féreghajtásban ígéretes megoldási lehetőséget látott.   Mivel már akkor is tudomány-párti voltam, csak pislogtam aztán inkább a jógaterem felé vettem az irányt. De most már tudom, hogy  egyáltalán nem mindegyikük gondolkodik így, szerencsére ma már vannak abszolút modern, jól informált Aviva oktatók, akik szuperül értenek a dolgukhoz.

Sokan mégis félnek, hogy nem tesz jót ez a mozgásforma endometriózisban. Onnan eredhet ez a tévhit ,hogy néhány éve még maguk az oktatók is marták egymást, hogy járhat-e endometriózis beteg Aviva tornázni, termékenységfokozó volta miatt ugyanis ez a mozgás növelheti az ösztrogénszintet, így kifejezetten eltanácsolták az órákól az endometriózis betegeket. Mára már meghozták az egybehangzó döntést: mégiscsak jó lesz, lehet menni bátran. Nem lesz tőle bántódásod, nem fog terjedni az endometriózisod, szóval hogy ha ez a mozgásforma jön be neked, akkor csináld ezt, sokkal jobb mintha csak otthon ülnél a kanapén! Szóval bátran próbáld ki, ha szeretnéd, nem ártasz vele magadnak. Figyeld a tested jelzéseit, és hallgass rá! Lényeg, hogy ne a félelem vezéreljen a mozgás felé, hanem az öröm, legyen az jóga, Aviva, futás, bárakármi- szeresd és élvezd a gyakorlást.

Végezetül pedig néhány tény, amire figyelned kell:

  •  Figyelj a medencefenék izmaira! Sok endometriozisban szenvedő nőnél hipertóniás medencefenék izmok alakulnak ki. Ennek oka a gyakori fájdalom, a fájdalom elkerülésére irányuló kicsit erőltetett, a természetestől eltérő tartási minták. ezenkívül a gyulladás és adhéziók miatt a medencefenék izmai megfeszülhetnek, és a feszültebb állapot akár krónikussá is válhat, nem kevés kellemetlenséget és további szövődményeket okozva ezzel- gyenge izmok, érzékenyített idegek, fájdalmas szex, stb.  A medencefenék izmait ilyen esetben újra meg kell tanítani relaxálni, pihenni. Megelőzésképpen és a már kialakult tünetek kezeléseképpen is ideális az endometriózisban szenvedő nők számára, ha foglalkoznak a gátizmokkal. Ehhez az EndoBlog a Gátizmok jógája blokkal járul hozzá.
  • Az endometriózisban szenvedő nők számára különösen fontos, hogy az izmokat nyújtsák a csípő, a medence, a hát és a has körül. A rendszeres jóga vagy streching segít az összenövésektől, gyulladástól, fájdalomtól görcsösebb izmok lazításában, nyújtásában, és a kisugárzó fájdalmak oldásában. A nyújtást önmagában is végezheted, de edzés végén mindenképpen iktasd be! Futás közben is megállhatsz egy-egy percre nyújtani, majd folytatni az edzést. 

  •  Minden edzés előtt melegíts be alaposan! 

  • A tested bölcs! Nyugodtan bízz benne. El tudod dönteni, hogy jólesik-e, jobban érzed magad az adott mozgásformától. Önmagad legnagyobb ismerője, legnagyobb szakértője te vagy, senki más.
  • Ha azt tapasztalod, hogy a szokásos hasizom erősítéstől vagy az intenzívebb sporttól rendszeresen vérezgetni kezdesz, ha sportolsz, akkor kérd az orvosodat, hogy vizsgáljon ki adenomiózis ügyben.
  • Ha a szokásos hasizom erősítések, felülések esetleg fájdalmat okoznak, lehetséges, hogy a gyulladás, összenövés megrövidítette az izmokat. Ekkor az összehúzódással járó hasprések nem esnek jól, helyettük végezz alternatív gyakolatokat,  például szabályos planket, és edzés után nagyon alaposan nyújts mindig!

Mozgásra fel!

Bejelentkezés konzultációra ITT. 

Letölthető, otthon végezhető EndoJóga mozgásanyagok ITT. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!