Élethosszig tünetmentes- ezért nem félek, hogy kiújul az endometriózisom

Ha egy ideje követed a 10 éves EndoBlogot, talán olvastad már, annak idején hogyan küzdöttem meg az endometriózissal. (Ha esetleg lemaradtál volna róla, ITT találod a cikket az oldal aljára görgetve Az én endo storym cím alatt.)

A hivatalos álláspont az endometriózissal kapcsolatban az, hogy ez egy krónikus betegség, akinek egyszer volt, annak mindig lesz.

Igencsak hajlamos a kiújulásra.

Két év elteltével a kiújulás esélye némiképpen csökken, de mai tudásunk szerint akinek egyszer volt, az a termékeny évei alatt már soha nem dőlhet hátra, hogy oké, akkor én most már egészséges vagyok. Sokan kérdezik, hogyan lehetek nyugodt, hiszen még csak 34 éves vagyok, előttem lehet  jópár, endometriózis által fenyegetett esztendő is, amíg a petefészkeim még aktívan teszik a dolgukat.Én mégsem félek. Elmondom, miért.
  1. Annak idején, amikor a fenti cikkben hivatkozott második születésnapomon eldöntöttem, hogy meggyógyulok, elhatároztam, hogy minden egyes nap teszek valamit magamért. Elindulok az öngondoskodás útján, és néhány percet szánok arra minden nap, hogy egyetlen apró lépést tegyek a céljaim felé. Valami apróságot, a saját fejlődésem, önismeretem érdekében.Csak egyetlen apró lépés, de azt minden nap-  és minden ilyen kis lépéssel közelebb kerültem ahhoz a valakihez, akivé válni akartam.
A gyógyulásom évében minden nap lejegyzeteltem az aznapi gondolkodnivalómat, feladatomat, amelyet magamnak kitűztem. Ezeknek a pszichológiai – és coaching gyakorlatoknak, gondolatoknak az  összefüzött, összegyűjtött nagytestvére lett az 1evalatt.hu, az egy éves online coaching programom.  Ezt a programot sokszor újrajárom, újra végigcsinálom- minden évben valami újat ad, új élményekkel, új tapasztalatokkal gazdagít, és most te is kipróbálhatod.

2. RELAXÁCIÓ és STRESSZKEZELÉS. Megtanultam a hatékony relaxációt, és hetente két alkalommal azóta is gyakorlom. Az endometriózis elképesztően stresszreaktív betegség, biztosan neked is feltűnt már, hogy ha valami történik, ami kibillent a harmóniádból, feszültebb vagy, akkor a tüneteid is sokkal erőteljesebbek lesznek.

Emiatt is fontos a megfelelő stresszkezelő technikák ismerete, hiszen mai napság naivság lenne a részünkről, ha azt feltételeznénk, hogy stresszmentes környezetet tudunk magunknak teremteni nullhuszonnégyben. Sokkal inkább érdemes felkészültnek lenni, és húzósabb időszakokban kicsit több időt szánni ezeknek a végtelenül egyszerű technikáknak az alkalmazására. Sok segítő hivatású esik abba a hibába, hogy már csak tanítja, nem gyakorolja a szaktudását. Én bevallom, ha a szükségét érzem, a mai napig előveszem ezeket a technikákat.

3. EMBERI KAPCSOLATOK, PÁRKAPCSOLAT. Teszek a párkapcsolatomért, hiszen ez az egyik legfontosabb emberi kapcsolaltunk. Ha itt gondok vannak, az minden területre kihat.

A párkapcsolat nem jól működik, hanem jól kell működtetni azt, ez pedig egy krónikus betegségben vagy azután még annál is nagyobb hangsúlyt kap, rengeteg extra kihívás van, amelyet együtt kell megugrani, kezdve a fájdalom menedzelésétől a termékenységi nehezítettségen át a speciális diétákig, az extra anyagi megterhelésen, a fájdalmas szexen, a babaprojecten át a mindennapok megszervezéséig. Hogy sikerrel vegyétek ezeket az akadályokat,  segít a Párkapcsolati Coaching Kézikönyv.- ünk.

4. TÁPLÁLKOZÁS.Odafigyelek a táplálkozásomra.

Már sokszor meséltem arról, hogy az igazi endometriózis diéta igazából nem is diéta, sokkal inkább egy egészséges szokásokra épülő, rutinná váló, szerethető rendszer, életstílus. Meg kell találni a saját egészséges szokásainkat, ki kell alakítani a  saját tartható, nekünk megfelelő, minket szolgáló, túlkapásoktól mentes szabályainkat, amelyek mellett- mivel a sajátjaink, és nem egy mástól átvett, lekopizott módszer- könnyedén ki is tudunk tartani.

Igazán nem mondható rólam, hogy egy konyhatündér lennék, sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd receptkönyvet írok, és lám, miből lesz a cserebogár- 20 perces villám endódiéta receptjeim az első könyv megjelenése óta töretlen népszerűséggel az EndoShop sikerlista első helyén állnak.  Ahogy azt sem gondoltam, hogy élvezni fogom a -jó, nem túl hosszú- konyhában való sertepertélést, azt sem hittem volna soha, hogy 34 esztendősen jobb formában leszek, mint a húszas éveimben valaha.

Fittnek, energikusnak és életörömmel telinek érzem  magamat, és boldoggá tesz a tudat, hogy étkezésemmel nem csak magamat és a szeretetteimet táplálom egészségesen, de a klímaváltozás által meggyötört földnek is a hasznára lehetek.

Endometriózisban a  kajálás az a terület, ahol sajnos nagyon könnyű hibázni, rengeteg az egymásnak ellentmondó információ, könnyen elveszhetsz az extremitások között. Hogy a kezdeti buktatókat és tartoztam-vele-az-ördögnek köröket elkerülhesd,  négy év kutatómunka és tanulás után megalkottam Igazi Endometriózis Diéta könyveket.  És ráadásként, hogy könnyed legyen az indulás és biztos a siker, egy ajándék Sikeres Endomertriózis Diéta életmódváltó tréninget is kidolgoztam a számotokra.

5.SPORT. Minden nap mozgok egy keveset.

Egy héten háromszor kardiózom- ez lehet futás, biciklizés, elliptikus tréner vagy taposógép egy jó könyvvel a kezemben, a többi napon erősítek, saját testsúllyal vagy kis súlyokkal végzek erősítő gyakorlatokat, a heti egy lightosabb pihenőnapon pedig csak úszom, szaunázom és jógázom, nyújtok. Az endometriózis és a sport összefüggéseit sok tévhit övezi, erről írtam nektek EZT a cikket Mit és hogyan sportolj, ha endometriózisod van címmel.

6.  HIVATÁS, MUNKA, ÖNMEGVALÓSÍTÁS.  Az időd legnagyobb részét a munkád teszi ki- nem mindegy tehát, hogy ebben az időd legnagyobb részében mivel foglalkozol és hogyan érzed közben magadat.

Virágkötőnek nem lesz endometriózisa- hangoztatja gyakran az egyik endó specialista nőgyógyász.Mondogatja az egyik hazai endometriózis specialista doki. A nők túlhajszoltságára hivatkozik egy multinacionális cégnél, vagy egyéb felelős munkakörben, ezzel utalva arra, hogy “karrierista” nőknek nagyobb eséllyel lesz nőgyógyászati betegségük.  Szerinte a legjobb dolog, ha egy nő valami végtelenül egyszerű munkát végez, de legjobb, ha otthon marad, és szüli a gyerekeket, hiszen az a legjobb endometriózis elleni orvosság. EBBEN a cikkemben elmagyarázom, miben van igaza ennek a dokinak, és miben téved hatalmasat, ha foglalkoztat a munka és az endometriózis kapcsolata, érdemes elolvasnod.

A kulcs az, hogy milyen az alap személyiséged, s ehhez képest milyen a munkád, mekkora stressztforrást jelent a számodra, s  milyen stresszkezelő módszerek állnak a rendelkezésedre. Ezentúl még az is számít, milyen az élethelyzeted, milyen támogató közeg, család, barátok vesznek körül, mekkora örömöt, magabiztosságot, elismerést, pozitív visszajelzéseket jelent számára a foglalkozásod milyen hangulatban töltöd a mindennapjait.  

Én akkor hagytam ott végleg a kínai bankot, amikor a szabadidőm nagy részében már a megjelent első endóval foglalkozó könyvem kapcsán olvasói leveleire válaszoltam, és másoknak segítettem- ekkor éreztem, hogy a helyemen vagyok, értéket teremtek, pszichológusi szaktudásomat itt tudom kamatoztatni. Ahol kiteljesedett és boldog vagyok, az nem a bankos aktakupac alatt volt, hanem az a rendelőmben, szeretett pácienseim könnyei és kacajai között. Helyemen lenni, hasznosnak, értékesnek érezni a munkámat, minden reggel örömteli izgatottsággal várni az új munkanapot- ez az elégedettség és öröm az egyik legfényesebb szög az én  endometriózissal szembeni pajzsomon.

Abban, hogy te is  megtaláld és megteremtsd  álmaid munkahelyét, ami feltölt, amit szeretsz, amiben megtalálod önmagad, amiben értéket teremtesz, amiben hasznosnak érzed magad és minden nap izgalmas új kihívás-  segít neked is új könyvünk, az EndoPower Vállalkozó Nőképző teljes, extra kurzusokat is felölelő anyagát tartalmazó Álmok, célok, tervek- Az önmegvalósítás kézikönyve endometriózissal élőknek.

7. ÉVES NŐGYÓGYÁSZATI KONTROLL. Természetesen ez sem maradhat el. Mindig is amellett érveltem, hogy a tudományterületek együtt, egymást erősítve, összeölelkezve érik el a legjobb eredményt. Eleinte szorongva mentem ezekre a kontrollokra, kicsit még félve: ugye minden rendben, ugye nincs para? Aztán ahogy teltek az évek, ahogy egyre közelebbi, egyre barátibb kapcsolatba kerültem a saját testemmel, úgy vált ez a rémisztő kötelesség egy évente ismétlődő, szeretetteli hálaadássá, ünnepléssé. Az éves kontrollon elhangzó „Minden a legnagyobb rendben” mindig egy jó indok arra, hogy megköszönjem a testemnek mindazt, amit értem tesz, és alkalom arra, hogy megújítsuk, megerősítsük szövetségünket. Ha tudod, hogy ami a te befolyásod alatt, a te kontrollod alatt áll, azt mindent megtettél, akkor nyugodtan mész az orvosi vizsgálatra, a lelkiismereted tiszta magad felé, és nem a fenyegető veszélyt látod a vizsgálatban, hanem egy még egy visszajelzési, még egy megerősítési lehetőséget. Egy kis átkeretezéssel a nőgyógyászati vizsgálat akár szerethető folyamat is lehet: úgy menj oda, hogy nem a bajt, a problémát keresed (keresteted), hanem kihasználod a lehetőséget a testeddel való új szempontból való találkozásra, és egy közös hálaadásra.

Ezen a napon mindig elolvasom az endó storymat, mindig emlékeztetem magamat mindarra, amin keresztül mentem, hogy soha ne vegyem készpénznek a testem tökéletes működését, soha ne felejtsek el hálásnak lenni, soha ne felejtsem el őt a legjobb tudásom szerint táplálni és gondozni, hogy ő is legjobb tudása szerint tehesse a dolgát.

Ez a nap a mi ünnepünk, – a testemé és az enyém. Idén ennek az ünneplésnek az eredménye ez a mai cikk, ez a bejegyzés az EndoBlogon. Bízom benne, hogy találtál benne olyan gondolatot, amelyet felidézhetsz majd a te saját egészség-ünnepeden is!

Az endometriózis krónikus betegség, akinek egyszer volt, bármikor újra lehet- tartja jelenlegi tudásunk szerint a hivatalos álláspont. Én ezt maximálisan tiszteletben tartom, hiszen mindig is tudománypárti voltam.Sokáig, nagyon sokáig aggasztott ez a mondat, sokáig lestem én is a testem jelzéseit: ez most gyomorrontás, vagy endós tünet? Évek kellettek a nyugalom, a bizalom kialakulásához, pontosabban fogalmazva kialakításához.

A testem iránt tanúsított alázat végett, ha egyszer esetleg rosszabb hírt hallanék ezen az éves kontrollon, azt is elfogadnám, akkor is szeretettel tekintenék a testemre továbbra is és biztos lennék magunkban: meg tudjuk oldani a helyzetet. De minden egyes „Minden rendben van.” évvel egyre erősödött bennem a fülembe duruzsoló kisördög: oké, meggyógyulni a jelenlegi tudás szerint nem lehet, de nekem feltett szándékom meglepetést okozni a tudománynak.  Oké, ha ez kimondhatatlan, akkor nem gyógyulással- egyezzünk ki egy élethosszig tartó tünetmentességben.

Ennek a szellemében mosolygok és pacsizok össze a dokimmal ezen a napon minden évben.

És még egy évben, és még egy évben, és jövőre is, és azután is. Élethosszig tünetmentes- nem is rossz. Mit szólsz hozzá, benne vagy?

Szeretettel ölel:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!