Ideget érintő endometriózis- az MRI jelentősége

Bár ritka, az endometriózis érinthet ideget is, s mint ilyen, idegrendszeri,  neurológiai tüneteket okozhat. Ilyen tünetek például a medence fájdalma, az izomgyengeség, a bél és a húgyhólyag-inkontinencia és a paraplegia az érintett idegtől függően.

 A paraplegia mindkét alsó végtag és általánosabban a törzs alsó részének bénulását jelenti.

 Kiemelt jelentőségű, hogy a  kismedencei MRI leleteket értékelő radiológusoknak oda kell figyelniük az ideget érintő endometriózis lehetséges megjelenési formáira annak érdekében, hogy még idejében felfedezhető legyen a probléma, mielőtt tartós idegkárosodás lépne fel. Ezért ennek a ritka betegségnek a korai diagnózisát nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szerzők ebben a cikkben az endometriózishoz kapcsolódó anatómiai fogalmak áttekintését és az endometriózis okozta neuropátiában szenvedő betegeknél az esetlegesen érintett intrapelvikus idegek áttekintését szolgálják.

„Amit a hasi- és kismedencei radiológusoknak tudniuk kell az extragenitális endometriózissal összefüggő neuropátiáról”- ezzel a címmel jelentették meg cikküket a szerzők az„ Abdominal Radiology ”című folyóiratban.  

A lumbosacrális plexus az idegek egyik ilyen hálózata, amely érintett lehet, az alsó végtagba és a medencében szállítanak információt. A sacral plexus  az LV és SI – SIV gerinc idegeinek elülső ágai és a LIV elülső ágának alsó része.

Gyakran „lumbosacral” plexusnak nevezzük. A körkörös alakú és részben a keringő izmok elülső felszínén, a köldökzsinór izmok és a végbélfal között a sacroiliac artikuláció közelében található. 

Ebben a cikkben hét esetet ismertettek a szerzők, amelyek az endometriózis idegrendszeri tüneteinek változatosságát mutatják. Mind a hét beteg ciklikus kismedencei fájdalmtól szenvedett, míg négynek motoros károsodása és az érzékszervi tünetei is voltak.

Egy betegnél széklet- és vizelet-inkontinencia is fellépett. Infiltrált endometriózist és endometriómás betegeket is megfigyeltek, a  leggyakoribban előforduló érintett ideg az ülőideg volt.

A neurológiai tüneteket mutató extragenitális endometriózis ritka, de az okozott tünetek súlyosak, beleértve a fájdalmat, az izomgyengeséget, a bél- és húgyhólyag-inkontinenciát és a paraplegiát.

Minél hosszabb ideig marad felfedezetlen és ezáltal kezeletlen az állapot,  a vérzésből származó ciklikus gyulladás erősödik, és  növekvő fibrózist okoz a társult idegekben, ami végül állandó idegkárosodáshoz vezethet.

A  kezelés előtt a betegekben elvégzett derék MRI rendkívül hasznos a diagnózishoz és a műtét előtt álló betegeknél a  megfelelő sebészeti tervezéshez is elengedhetetlen, hiszen az ideget érintő endometriózis műtéti kezelése kockázatos. 

Az endometriózissal összefüggő neuropátia az endometriózis ritka formája, amelyet a lehető leghamarabb diagnosztizálni kell, lehetőleg a tapasztalt hasi radiológus által leolvasott medence MRI segítségével.

Más, nagyobb vizsgálatok eredményeihez hasonlóan a szerzők is megállapították, hogy az endometriózisban szenvedő betegek körében leggyakrabban a szakrális plexus és az ülőidegek voltak, akik neurológiai tüneteket mutattak.

A leggyakoribb radiológiai jelek közé tartozik a rostos szövet, amelynek alacsony az intenzitása az MRI-n, vagy az endometrioma jelenléte, amelyre szintén jellemző az alacsony jelintenzitás.

Korlátok: ez a kutatás áttekintő jellegű, már létező, mindössze 7 beteg adatainak összefoglalásán alapul.

Forrrás:: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30539250

Endoblog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi válaszok, bullshitek nélkül. Elhozzuk neked a nagyvilág híreit, egy lépéssel előrébb járunk.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Ha behatóan szeretnél hiteles információhoz jutni az endometriózisról és kezeléséről, figyelmedbe ajánlom a Minden, amit az endometriózisról és kezeléséről tudni kell című olvasmányos lexikont.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!