PCO és elhízás a rák előszobája? A fiatalkori endometriumrákról röviden.

Krónikus betegségben szenvedő nők segítőjeként számtalan olyan esettel találkozom, amikor a beteg vérzészavarról számol be vezető tünetként. Amennyiben fiatal nőről van szó,általában előbb gondolunk a stresszre, felborult hormonháztartásra, megváltozott körülményekre, mint valamilyen betegségre.

Néha azonban másról van szó, s a kezdeti hezitálás miatt előfordul, hogy a diagnózis túl későn születik meg…

 

Az endometriózishoz hasonló tüneteket képes okozni az endometrium rákos megbetegedése, az endometriumcarcinoma is: főként vérzési rendellenességet és teherbeesési nehézséget.

Ez ma hazánkban a  második leggyakoribb nőgyógyászati daganattípus. Fiatal korban (40 éves kor előtt) ritkán fordul elő, az összes eset mindössze 4-5 %-ában. Ha a daganat jól differenciált, és még nem infiltrált a méh izomrétegei közé,  csak magát a nyálkahártyát érinti, akkor lehetőség van konzervatív kezelésre, amely során nagy dózisú prosztagén kezelést kapnak a betegek, majd a kúra hatásosságát három havonkénti küret szövettanából értékelik. Ha a kezelés sikeres, és daganat már nem igazolható, akkor szintúgy, mint endometriózisban, gyors teherbeesést és szülést javasolnak, majd, mivel a carcimoma a várandósság után általában kiújul, gyakra méheltávolítást végeznek.

Érdekes, hogy a méhnyálkahártyát érintő rákos megbetegedések sok esetben nem járnak egyedül. Az Országos Onkológiai Intézetben végzett kutatás során azt tapasztalták, hogy  14 betegből mindössze 2-nek volt normális szerkezetű petefészke, a többi 10 betegnél policisztás ovariumokat, egyiküknél sima cisztát, egyikőjüknél pedig petefészek rákot diagnosztizáltak.

Szintén nagyon fontos tanulsága a kutatásnak, hogy az elhízás és a túlsúly milyen fontos szerepet játszik az endometriumrák kialakulásában, a betegek többsége túlsúlyos.

 Az orvos társadalom- figyelembe véve hogy az elhízottak aránya évről évre emelkedik- egyre több fiatalkori endometriumcarcinoma előfordulására számít.  A betegség kezelésekor nem elegendő pusztán a daganatos elváltozásra koncentrálni, de fókusztálni kell a 80%-ban előforduló policisztás ovariumokra, a beteg túlsúlyára és az inzulinrezisztenciára vagy a már kialakult cukorbetegségre is.

FONTOS KÖVETKEZTETÉSEK:

Láttuk, hogy a PCOS, a petefészkek szerkezeti rendellenességei, valamint  a túlsúly és az inzulinrezisztencia kockázati tényező a méhnyálkahártyát érintő rák kialakulásában.  Ezért ha PCOS-sel küzdesz és vérzészavaraid vannak, feltétlen konzultálj nőgyógyászoddal, mert a korai diagnózis vagy a megnyugvás érdekében egészségügyi kaparásra lehet szükség. Ha a szövettani vizsgálat endometrium carinomát igazol, és a műtét elkerülhető, akkor a betegek komplex kezelésére van szükség, amelyben a tartós prosztagénadás mellett a PCOS kezelésnek (általában metforminnal) és a beteg drasztikus testsúlycsökkentésének is szerepet kell kapnia.

Árvai Nóra

Irodalom: Fiatalkori endometriumcarcinoma. Saját anyagunk 17 esetének ismertetése. Dudnyikova Anna és mtsai, Országos Onkológiai Intézet

Magyar Onkológia, 57. évf. 3. szám, 2013 szeptember

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!