Gyulladáscsökkentő táplálkozás

Köztudott, hogy az  endometriózis krónikus gyulladást okoz a női szervezetben az érintett szervek környékén. Ezt a gyulladást nem kórokozó baktériumok váltják ki, hanem úgynevezett steril gyulladás jön létre.

(Emiatt eredménytelen a diagnózis hiányában gyakran alkalmazott antibiotikumos kezelés.) Jó néhány élelmiszer áll rendelkezésünkre a természet patikájából, amelyekkel felvehetjük a kesztyűt a következményes gyulladással szemben.Olyan élelmiszereket érdemes fogyasztani, melyek nagyon gazdagok antioxidánsokban vagy gazdagok gyulladáscsökkentő enzimekben. A hidegen sajtolt olajok, illóolajos gyógynövényfűszerek vagy gyógynövények azért fontosak, mert belőlük gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok, abból pedig prosztaglandinok keletkeznek, valamint erősítik az immunrendszert is.

1. Kurkuma

A kurkuma aranysárga színű fűszernövény, aktív hatóanyaga a kurkumin. Gátolja a test szöveteiben a gyulladáskeltő anyagok felszabadulását, emellett antioxidáns hatással is bír. Fűszerként a legjobb fogyasztani, de ha nem szereted intenzív ízét, kapszula formájában is elérhető.

 

2. Paradicsom

A paradicsomban likopin nevű vegyület található, amely erős antioxidáns hatású, magas A-, C- és E-vitamin tartalmú. Hatékony gyulladáscsökkentő, emelett méregtelenít, serkenti az emésztést és erősíti az immunrendszert. Nyersen és főzve is nagyszerű ízű, egészséges és hasznos.

 

3. Olívaolaj

Gyulladáscsökkentő hatását az olajsavnak és a polifenoloknak köszönheti. a polifenolok olyan antioxidáns hatású anyagok, amelyek csökkentik a gyulladást a sejtekben, ízületekben és az érrendszerben.

 

4. Spenót

A spenót is erősen gyulladáscsökkentő hatású, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Jótékony hatása csak nyersen fogyasztva érvényesül. Ízletes salátába keverve, vagy zöld turmixok alapanyagaként.

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!