Hatással vannak-e a korai élettapasztalatok az endometriózis kialakulására?

Az endometriózis egy összetett betegség, amelynek kialakulása több tényezőtől is függ. Eddig a gyulladásos, immunológiai, genetikai és környezeti tényezők hatását vizsgálták a betegség megjelenésének hátterében, erről bővebben itt az EndoBlogon a kóreredet menüpontban olvashatsz. ez a vizsgálat a gyerekkori tapasztalatok hatását vizsgálja az endometriózis kialakulásában. 

Nemrégiben arról is érkeztek kutatási hírek, hogy a különböző endometriózisoknak, példéul a petefészek endójának vagy a mélyen inflitrált endónak eltérő a patomechanizmusa.

Egy nemrégiben végezett vizsgálatban – az úgynevezett  FEELING  kutatásban (Factors associated with the development of Endometrioma and dEep infiltratING endometriosis) az endometriózis mindhárom altípusához kapcsolódó klinikai, életmód-és környezeti tényezőket vizsgálták. Több mint 1000 beteg volt a populációban, 3 országból származtak, Kína, Oroszország és Franciaország.  

A FEELING tanulmány számos biológiai tényezőt azonosított, ideértve a hormonális kezelés vagy műtét korábbi alkalmazását endometriózis kezelésére, a menstruációs ciklusok szabályosságát, valamint a környezeti tényezőket is, mint például a városban vagy egy pörgős, nyüzsgős területen való lakás/munka.  Jelentős különbségeket észleltek a régiók között az endometriózis diagnózisa, tünetei és kezelése tekintetében is.

Yi Dai és munkatársai jelenlegi tanulmánya az eredeti FEELING tanulmányba felvett kínai nők adatai további elemzését célozta meg, hogy azonosítsa a kínai nők endometriózisával összefüggésbe hozható tényezőket, különösen a korai élettapasztalatokat figyelembe véve.  

Ez az 546 kínai nőt  számos tényezőt tárt fel a petefészek és a mély infiltráció endometriózissal kapcsolatban is,  ezek közé tartozik a meddőség, az endometriózis korábbi műtéti vagy hormonális kezelése, a menstruáció során fellépő gyomor-bélrendszeri tünetek, a városi vagy forgalmas területen töltött idő akár lakhatás, akár munkavégzés miatt,  hüvelyi fájdalom jelenléte, valamint a betegek csecsemőként történő szoptatása.

Egy elképesztő eredményt igazoltak ezek a kutatók: szerintük a szoptatás rizikófaktor az endometriózis későbbi kialakulásával kapcsolatban.
A nem szoptatást mint protektív, megelőző tényezőt írták le, mondván, hogy a további elemzések során minden kétséget kizáróan bizonyosodott, hogy a  szoptatás  nem csak a mélyen infiltráló endometriózis kialakulását, hanem a betegség két másik formájának későbbi, kora felnőttkori megjelenését is elősegítette.

Szintén fontos megjegyezni, hogy az eredeti FEELING vizsgálatban nem  tértek ki a szoptatás kérdéskörére. Az endometriózis kialakulásában szerepet játszó tényezők regionális különbségek lehetnek.

Ez a tanulmány minden bizonnyal kiugró a tanulmányok tengerében, amelyek a szoptatás előnyeit hangsúlyozzák és amellett kardoskodnak, nagyon rég nem találkoztunk olyan kutatással, amely a szoptatva táplálás negatív oldaláról szólt volna. 

Számomra is megdöbbentő eredmények ezek, és ha az EndoBlog különvéleményre vagytok kíváncsiak, ennyire alapozva még semmiképpen sem találom érdemesnek a szoptatás abbahagyását vagy annak nem tervezését születendő babáitok esetében.

Az 546 főből álló minta mérete nagyon kicsi, nagyobb adatokból további adatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez.

Valamint ebben a kutatásban nagy arányban vettek részt Kína vidéki térségeiben élő nők, emiatt esetlegesen torzíthat a minta- ezt maguk a szerzők is kiemelik, mivel az ezeken a területeken élők sokszor hajlamosak az orvoslátogatás elkerülésére. A diagnosztizálására irányuló orvosi vizsgálatokra gyakran nem is jutnak el, vagy ha igen, a  diagnózis hatékonysága sokszor alacsony a kínai vidéki területeken. 

A szoptatás kisbaba számára előnyös hatásai már bizonyítottak, az anyatej ha kell, táplálék, ha kell, szomjoltó, ha kell, immunerősítő, kötődést támogató és nyugtató tevékenység.

A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos és jó, olyannyira, hogy sokszor azok az édesanyák, akik valami miatt nem képesek rá, bűntudattól és szorongástól vezérelve jelennek meg a pesrinatális szaktanácsadáson nálam, és azt hiszik, ezen áll vagy bukik minden…pedig azért ez távolról sincs így, szoptatás ide vagy oda, lehetsz elég jó anya, nem ezen fog múlni.

Ez a kutatás, amellett, hogy egy kicsit b@llshitszagú, azért egy érdekes új szempontot hozott be a látókörünkbe, aminek további alakulását egészen biztosan nyomon követem majd, és természetesen benneteket is tájékoztatlak majd. amire pedig figyelj, amikor újszülöttedet szoptatod, az az, hogy te mit eszel, iszol, fogyasztasz, szedsz, hiszen az anyatej összetétele és hatása nagymértékben ezen áll vagy bukik.

Bejelentkezés konzultációra ITT

Minden, amit az endoemtriózisról és kezeléséről tudnod kell ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!