10 tipp a hétvége eltöltésére a legsikeresebb emberektől

Hogyan töltik az irigylésre méltóan sikeres és egészséges emberek a hétvégéjüket? Travis Bradberry, az Érzelmi Intelligencia 2.0 szerzőjének kutatása alapján összefoglalom nektek a válaszokat, endometriózissal élve különösen van mit átgondolni belőle. Rád mennyire jellemzőek az alábbiak?

  • Azonos időben kelnek

A hétvégén csábító lehet aludni aludni, mintegy bepótolva a hétközbeni lemaradást. Bár átmenetileg jobban érzed magad ettől, de valójában az inkonzisztens ébredési idő megzavarja a cirkadián ritmusod.. A tested az alvás közben  különböző fázisok bonyolult váltakozásán megy keresztül. Ezen fázisok egyike magában foglalja az elme felkészülését éber állapotra, ezért az emberek gyakran felébrednek, mielőtt az ébresztőóra megszólalna- (az agyuk már erre állt  rá, ezt szokta meg.

Amikor a hétvégén szokásos ébresztési időn túl alszol, összezavarod a rendszered és ez a  fáradtság érzését kelti, végül hiába aludtál többet. Ez nem csak zavarja a szabadidő kényelmes eltöltését, hanem hétfőn is kevésbé produktív, mert az agyad nem áll készen arra, hogy felébredjen a szokásos időben. Ha  több alvásra van szükséged, inkább feküdj le korábban. 

  • A reggeleket énidőként használják

Nehéz lehet időt szerezni magának a hétvégén, különösen, ha már olyan szerencsés vagy, hogy gyermeked, családod van. a felkelés után, amíg mások még lustálkodnak, pihennek, azonban egy kis időre megengedheted magadnak, hogy csak magaddal foglalkozz, a saját szenvedélyednek élj. Ez is egy nagyszerű módja annak, hogy tökéletesítsd a cirkadián ritmusod, hogy motiváld magad arra, hogy hasonló időben ébredj, mint a hétköznapokon.

Az elméd eléri a csúcsteljesítményt két-három órával az ébredés után, így korán érdemes valami testileg vagy szellemileg megterhelő, egyúttal feltöltő tevékenységet végezni.

Testedzés, sport, majd tanulás, olvasás, végül pedig lehet egy nagy, elégedett mosollyal ébreszteni a többieket is. 

  • Programokat szerveznek

Vásárolj jegyeket egy koncertre vagy játékra, kiállításra, ami érdekel. A futópadon futás helyett tervezz inkább egy kirándulást. Próbálj ki valamit, amit eddig nem tettél, vagy talán valamit, már régóta nem csináltál.  

Tanulmányok azt mutatják, hogy valami jó dolgot előre tervezni, és várni, hogy elérkezzen,  nagyban megkönnyíti a mindennapi tevékenységet. A szombatra tervezett érdekes program nemcsak szombaton lesz szórakoztató, de az egész hét folyamán jelentősen javítja a hangulatot.

  • A szenvedélyüknek élnek

Lehet, hogy meglepő, mi történik, ha a hétvégén szenvedélyesen foglalkozol. A szenvedélyek, hobbik gyakorlása nagyszerű módja annak, hogy elkerüld a stresszt, és új gondolkodásmódot nyújtson. Olyan dolgok, mint a zene, az olvasás, az írás, a festés vagy a gyerekekkel való foglalkozás segíthetnek a különböző gondolkodási módok ösztönzésében, amelyek hatalmas nyereséget jelentenek neked az ilyen módon feltöltődve elkezdett új héten. 

  • Le- és kikapcsolódnak

A lekapcsolás a legfontosabb hétvégi stratégia ezen a listán! Ha nem találod a módját, hogy elektronikus úton is elengedd el munkádat péntek este egészen hétfő reggelig, akkor soha nem pihensz igazán. Aki  24/7 nyitva áll a munkájához,  állandó stresszhatásokkal küzd, ami megakadályozza, hogy az újrafókuszáljon  és az újratöltődjön. Pszichológusként engem nem visz rá a lélek, hogy ne törődjek a szeretett pácienseimmel egész hétvégén, de családom biztatására én is igyekszem szombaton és vasárnap bizonyos időpontok kijelölésével az e-mailek és üzenetek ellenőrzésére. Például szombat délután ellenőrizd üzeneteit, miközben a gyerekek fodrásznál van,  és vacsora, altatás után vasárnap este. A rövid munkával tölthető idő ütemezése csökkenti a stresszt a rendelkezésre álló pihenőidő feláldozása nélkül. Azonban ha te irodában, multiban, nem emberekkel foglalkozol, akkor hidd el. a papírok, emailek várhatnak hétfő reggelig, igyekezz teljesen megfeledkezni a mobilodról a hétvégére. 

  • Nem viszik túlzásba a házimunkát

A házimunkáknak az az egyik vicces szokása, hogy szereti eljesen átvenni az uralmat hétvégéd felett. Amikor ez megtörténik, elveszíted a lehetőséget, hogy pihenj és kiakpcsolódj Ami még rosszabb az, hogy ha sok házimunkát végzők úgy érzik, mintha hétvégén is munkát végeznének, csak ezúttal otthoni munkarendben.  Annak érdekében, hogy ez  ne történjen így, tanuld meg ütemezni a házimunkát úgy, mint bármi mást a hét folyamán, minden nap egy kicsit, ami belefér, hétfőn a kádat súrold ki, kedden porszívozz fel, szerdán törölgess, gyorsan húzz friss ágyneműt, és ygy tovább, ne maradjon minden a hétvégére. Ha valami kimaradt, akkor hagyd a csudába, inkább pihenj a hétvégén, a mosatlan várhat. 

  • Sportolnak

Nincs ideje mozogni a hét folyamán? Na ne már, de komolyan.

Ha minden este csak 10 percig mozogsz, máris aktiválódik a GABA, egy nyugtató neurotranszmitter, amely csökkenti a stresszt, ennyi bele kell, hogy férjen. Hétvégén pedig emelheted a távolt, az időt. Az edzés is nagyszerű módja annak, hogy új ötleteket teremtsen. Az innovátorok és más sikeres emberek tudják, hogy a szabadban való sporolás feltöltődés mellett gyakran kreativitást jelent.

A legjobb ötleteim sokszor akkor érkeznek hozzám, miközben futok.

Miközben az patakparton játszó kutyákban, kiskacsákban gyönyörködöm, az élénkítő tevékenység és a gyönyörű táj kombinációja tökéletes környezetet teremt a kreativitás beáramlásához.

Akár futás, kerékpározás, akár kertészkedés, intenzív séta, túrázás-  az endorfin termelés garantált.

A legfontosabb, hogy olyan fizikai aktivitást találj, amelyet beépíthetsz a hétvégi rutinodba. 

  • Reflektálnak

A heti gondolkodás, elmélyülés nálam a selfcare sunday rituálém része. Ez  egy hatékony eszköz a fejlődésre. Használda hétvégét, hogy a napoi munka, robot időrablása nélkül távolabbról szemlélhesd a dolgaidat. Gondold át a nagyobb erőket, amelyek az iparágat, a szervezetet és a munkádat formálják, ilyenkor teljesen új fényben láthatod a dolgokat. Használd ezt a tapasztalatot arra, hogy ha szükséges, megváltoztasd a következő hétre vonatkozó megközelítésed, javítva ezzel munkád hatékonyságát. 

  • Minőségi időt töltenek a szeretteikkel

A hétvégén a családdal töltött minőségi idő elengedhetetlen, ha újratöltődni és pihenni szeretnél.  A hétköznapok sokszor annyira hektikusak, hogy azt veszed észre, hogy  az egész héten alig beszélgettél a legfontosabbakkal. Ne hagyd, hogy ez legyen a hétvégén is. Vidd el a kutyákat, a gyerekeket a parkba, vidd el  a párod kedvenc éttermébe, és látogass el a szüleidhez:  örülni fogsz,  hogy megtetted.

  • Előkészülnek a következő hétre

A hétvége nagyszerű alkalom arra, hogy néhány percet eltölts a következő hét tervezésével. Mindössze 30 percnyi tervezési folyamat jelentősen növelheti a termelékenységet és a csökkent stresszt.

A hét sokkal kezelhetőbben és lendületesebben indul így. Sokkal jobban érzed majd magad , amikor egy tervvel kelsz hétfőn, mert mindössze annyit kell tenned, hogy végrehajtod.

Ha szeretnéd ezt a nyarat hasznosan és kellemesen tölteni, itt a helyed velünk az EndoBlog online tanfolyamain a Tanulószobában! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!