Ezt olvasd, ha endometriózisod van 2- Könyvajánló az EndoBlog.hu pszichológusától 2. rész

Nagy népszerűségre tett szert az EndoBlog olvasóinak körében az Ezt olvasd, ha endometriózisod van című könyvajánlóm első része, ha esetleg lemaradtál volna róla, ITT megtalálod. Ha már egy ideje követed az EndoBlogot, bizonyára kiderült számodra, hogy imádok olvasni.

Ezúttal készítettem nektek egy válogatást azokról a könyvekről, amelyeket mostanában nagy örömmel forgattam, és amelyeket nektek is szívesen ajánlok. Ez a cikk egy könyvajánló- sorozat második része, fogadd szeretettel! A témakörök, amelyeket körüljárunk, endometriózisban kifejezetten fontosak: sport, egészség, csajoskodás, technika és tudomány,önfejlesztés, lélekbúvárkodás és humor. Minden kötetben találsz valamit, ami hozzád szól majd.

Ebben a részben azzal foglalkozunk, mit olvass, ha az endometriózis a párkapcsolatodra is kihatással van. Nekem ezek a könyvek tetszettek mostanában:

  • J.D. Barrett: Receptek újrakezdéshez

Lucy Muir elhagyja a férjét, ami súlyos bonyodalmakhoz vezet. Mindketten séfek, a város egyik legjobb éttermének a tulajdonosai, így nem tűnik könnyűnek az osztozkodás. Ugyanakkor tény: egy magára kicsit is adó nő nem tűrheti el a végtelenségig, hogy megcsalják, ellopják a receptjeit, és hogy alávaló módon viselkedjenek vele. Egy éjszaka, amikor Lucy válaszokat keresve rója autójával Wooloomooloo utcáit, véletlenül rábukkan egy öreg, megüresedett épületre, ami valamikor Sydney legdivatosabb étterme volt: a Fortune. Az egyik pillanatban még az elhagyatott étterembelsőt bámulja a poros ablaküvegen át, a másikban már az újranyitást kezdi tervezgetni.
Amikor Lucy beindítja a Fortune konyhájának öreg tűzhelyét, felfedez egy ottfelejtett, piros kötésű könyvecskét az egykori, híres-hírhedt tulajdonos, Frankie Summers receptjeivel. Miközben a könnyeit hullatva végigolvassa, milyen hozzávalókból készült a francia hagymaleves, megpróbálja elképzelni, milyen lehetett a Fortune a fénykorában. És ekkor valami különös dolog történik: Lucy mellett, a konyhapulton megjelenik Frankie. Lucy szinte látja, talán meg is tudná érinteni…
Ez a heves természetű séf, akinek két szenvedélye volt – az ételek és a nők -, talán hozzásegítheti Lucyt ahhoz, hogy kifőzzön magának egy jobb életet. De megvan ehhez a bátorsága? Meglepő, érdekes fordulatokkal teli, lenyűgöző regény, amely rámutat, hogy minden egyes nap egy újrakezdés

  • Andrea Owen:  Hogyan ne érezd magad sz*rul – 14 rossz szokás, ami a boldogságod útjában áll

Ez a viccesen megírt, igazi csajos köntösbe csomagolt könyv nem az, aminek első ránézésre tűnik. ez egy kifejezetten nőknek szóló, szókimondó és lényegre törő segítség az önfejlesztéshez. Világos és valós képet fest azokról az elterjedt, önromboló viselkedési formákról, amelyekkel a nők gyakran keserítik az életüket. Szélhámos-szindróma. Kegyetlen belső kritikus hang. Katasztrofizálás. Folyamatos mások kedvében járás, a Jó kislány szindróma…- biztosan ismerős lesz egyik-másik neked is. Mi állhat ezeknek a  láthatatlan, de kifejezetten kártékony szokásoknak a  hátterében?  A fejezetek rövidek, egyértelműek és jól befogadhatóak, a szerző pedig kerüli a súlyos elemzéseket, sokkal inkább a tudatosság előmozdításához igyekszik eszközöket adni.

  • Galgóczi Dóra: Megszülethettél volna

Vágyak, tervek, kétségek és kérdőjelek sora követi egymást, míg egy nő életébe megérkezik a gyermek. Ez a pillanat gyakran hosszú ideig várat magára. Talán évekig, olykor örökké. Miért tátong szakadék a képzelet és valóság közt? Az érzékeny lelkű Csilla gondolatban már számtalanszor átélte, hogy édesanyává váljon. Váratlan sorsfordulatok, felbukkanó elbizonytalanodások, valódi céljainak kutatása közben egyre megtorpant a legfontosabb döntés előtt. Sejti, valahol vár rá még meg nem született gyermeke, és vívódásait a hozzá írt levelekben tárja fel. Meglepő őszinteséggel osztja meg hullámzó érzéseit, melyeket sok leendő édesanya átél, de önmaga előtt is titkol. A sorok mögött válaszok rejtőznek, miért olyan élesen kanyargó az út az álmoktól az új életig.

  • Catherine Gray: The unexpected joy of being single

A 25-44 éves britek több mint fele már egyedülálló. Ez lett az új norma, mivel az átlagos házasság a nők 35., a férfiak 38. életévében köttetik. Sőt, egyre többen döntenek, hogy egyáltalán nem kötnek házasságot. Nem könnyű szembemenni a társadalmi nyomással, főleg a mi kis hazánkban van még mindig nagyon erősen kőbe vésve a csak a házas nő az igazi nő- szabály. A társadalom, a filmek, a dalszövegek és a szüleink meggyőződnek arról, hogy egy boldog életnek párosnak kell lennie. Hogy hiányosak vagyunk egy „másik felünk” nélkül.  Catherine Gray egy egész évet kutatott annak érdekében, hogy megtalálja az egyedülálló elégedettség titkát, leleplezte a különböző kultúrák egyedülállókat megszégyenítő szokásait, és megtámadta a mítoszt, hogy a házas emberek boldogabbak lennének. Ez a könyv még nem elérhető magyar nyelven. Én gyakran olvasok angolul, hogy továbbfejlesszem a nyelvtudásomat, ha te is szeretsz angolul olvasni, érdemes ezt a kis könyvet beszerezned!

És, ha már endometriózis, ha már párkapcsolat… engedd meg, hogy eláruljak egy titkot.

Az elmúlt 10 évben, amióta endometriózissal élőknek segítek pszichológusként számtalan történetet hallottam arról, hogyan hat a betegség a társkapcsolatokra. Fájdalmas szex, beszűkült érdeklődés, rosszkedv, lemondott találkozók, orvosi várókban ücsörgés, meddőség árnyéka, konfliktusok, drága kezelések… és a lista még korántsem teljes.

Számomra az a legfontosabb, hogy a hivatásomban a lehető leghatékonyabban segítsem a hozzám fordulókat.

Mivel láttam, mennyien szenvedtek az endometriózis párkapcsolatra és szexualitásra gyakorolt hatásaitól, írtam nektek egy könyvet.

Ebbe a könyvbe beletettem mindent, amit pszichológusként, szexuálpszichológiai szakpszichológusként, párkapcsolati coachként és perinatális tanácsadóként tudok ennek a speciális helyzetnek a kihívásairól és a  megoldási lehetőségekről. Kíváncsi vagy a könyvre? Iratkozz fel az EndoMailre az infókért, és nem fogsz lemaradni róla:-)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!