Szex és endometriózis

Egy téma, amiről máshol nem olvashattok: az endometriózis szexualitásra gyakorolt hatásai, és a kellemetlenségek enyhítésének lehetőségei. Az ezt a témát boncolgató sorozatununk mostani, első részében a természetes vágyfokozókról olvashattok.

Köztudott, hogy endometriózis esetén a szexuális együttlét gyakran jár fájdalommal.

Ez jelentkezhet az aktus közben éles, szúró fájdalommal, vagy a szeretkezést követően görcsös jelleggel. Sem a fájdalom, sem a női önértékelés károsodása,- ami nagyon gyakran együtt jár a krónikus női betegségekkel- sem az endometriózis kezelésére alkalmazott hormonális gyógyszerek libidócsökkentő mellékhatásai nem kedveznek az intimitásnak.

Ugyan a kutatók már ezerrel pörögnek a női Viagra megalkotásán, én mégis azt javaslom, mielőtt újabb gyógyszerekhez nyúlnál a többi gyógyszer mellékhatásait ellensúlyozandó, először szelídebb megoldási lehetőségekkel próbálkozz a kedved visszaszerzése érdekében.

Tökéletesen megfelel erre, ha megnézed, mi van otthon a következő vágyfokozó élelmiszerek közül!
  1. Étcsokoládé: élénkítő és vérnyomásemelő hatását már  Casanova is kihasználta:-). Mára már a kutatók is bebizonyították, hogy a koffeint és teobromint tartalmazó édesség a szerelmhez hasonló érzéseket vált ki a központi idegrendszerben.  En dometriózis diétában nyírfacukoros változatát keresd. Fogyasztását követően a szervezetben megnő a szerotonin és a fenil-etil-amin szintje, ami jókedvet eredményez.
  2. Csilipaprika: Tűzvörös színe már önmagában a szenvedélyre utal, de megtalálható benne az úgynevezett kapszaicin, amely felgyorsítja a véráramlást és az idegvégződéseket is érzékenyebbé teszi, valamint az endorfintermelést is serkenti.
  3. Gyömbér: a kínaiak tippje. Ők közel 3000 éve használják a gyömbért, mint afrodiziákumot. A növény gyökerében lévő anyagok elősegítik a vér nemi szervekbe való áramlását, ezáltal fokozva a nemi vágyat.
  4. Avokádó: A maják formája miatt tartották vágyfokozónak. Magas E-, B-6-, és omega 3 zsírsav tartalma miatt lendületet ad, növeli az enrgiaszintet és a nemi vágyat. Endometriózis diétában is fogyaszthatod a híresztelésekkel elentétben.
  5. VaníliaAromája buja vágyakat ébreszt, akár illó-, masszázsolaj  formájában használod. Ételeidet is bátran ízesítsd vele
  6. Vörösbor: A vörösbor egy úgynevezett resveratrol nevezetű antioxidánst által hat jótékonyan a nemi vágyra.  amely segíti a véráramlást és a keringést.  Endometriózis esetén nyilván mértékkel, de egy-egy romantikus estén nyugodtan fogyasztható.
  7. Gránátalma:  Színének és formájának hála a termékenység és a szerelem szimbóluma. A benne található magok  tele vannak antioxidánsokkal, így serkentik a vérkeringést még az intim testtájakon is. Szintén kiemelem, hogy endometrióizis diétában is fogyaszthatod.

 

 

Árvai Nóra

endoblogger, szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!