Kenyeres kérdések endometriózis diétában

Egyre divatosabb a paleolit étkezés, emiatt sokan a glutént tartják minden bajok okozójának, és a kenyér ősellenségnek van kikiálltva. Az igazság az, hogy a gluténnel akkor van baj, ha gluténérzékeny vagy, akkor viszont tényleg durva dolgokat tud művelni.(De még akkor sem endometriózist).

A mértékletes  kenyérfogyasztással önmagában nem lenne gond, csak sajnos amit kenyér címszó alatt megveszünk a  boltokban az minden csak nem „sima” kenyér…

Nem szeretjük a finomított pékárukat, a szóját, a  tejet és a cukrot, az ízfokozókat és a térfogatnövelő szereket a tésztában, de szeretnénk néha enni egy szelet kenyeret…

Mit tehetünk?

Akkor jársz legjobban, ha veszel egy kenyérsütő gépet és bedobod a hozzávalókat. Így tudod, mi van a kenyeredben, és ráadásul finom kenyérillatra ébredszhetsz reggel, ami verhetetlen.

Addig is, amíg beszerzel egy kenyérsütőt, íme pár tipp, mire figyelj a pékségben.
  • A teljes kiőrlésű kenyér oké?

Sokkal jobb választás.

Ezeknél nem csak a magbél, hanem a csíra és a gabona héja is bele van őrölve a lisztba, így az sokkal több tápanyagot és ballasztanyagot tartalmaz, mint a finomlisztből készült termékek. A teljes gabonaszem szinte tökéletes táplálék, cellulóz, élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek tárháza. Ezek segítik az emésztést, fokozzák az anyagcserét, jótékonyan befolyásolják az ideg- és izomműködést, csökkentik a koleszterinszintet.

  • Mi a fitness pékárú, és jól járok-e vele?

Bármi, amit így neveznek el. A fitness kenyér vagy fitness croissant tartalmára nincs standard, minden pékségnél mást kapsz, sokszor még az eladók sem tudják, tartalmaz-e cukrot például az adott termék.

A legnagyobb haza pékség franchaise fitness croissantja például szóját és cukrot is bőven tartalmaz, tehát attól, hogy egészséges élelmiszernek van kikiálltva, még messze nem biztos, hogy valóban az is. Nyilván nem lesz bajod, ha egyszer-egyszer úgy alakul, hogy kutyafuttában kell intézned a reggelit, és ezt választod, de ha rendszeresen kamufitness ételeket fogyasztasz, az már ártalmas lehet.

  • Rozs vagy rozsos kenyér…nem ugyanaz?

De nem ám:-)

A rozsos kenyér készítésénél csak minimum 15, maximum  40%-os arányban kell rozslisztet használni. Ha ez az arány ennél több, akkor beszélünk valódi rozskenyérről. Minél több a rozstartalom, annál jobb, annál több értékes anyagot tartalmaz a kenyér. Létezik rozslisztből is teljes kiőrlésű változat.

  • Tényleg átvernek minket  a barna kenyérrel?
Persze, gyakran.

A kamu barna kenyeret legkönnyebben arról ismered fel, hogyha nagyon könnyűnek érzed, magas, laza a héja, nem szemcsés az állaga,  illata kávéra vagy karamellre emlékeztet, vagy ha gyanúsan gyorsan kiszárad.

Ez festett, nem valódi barna kenyér, egészségtelenebb választás még a  sima fehér kenyérnél is, igyekezz elkerülni. Vásárolj megbízható helyen, és figyeld meg a pékárukat!

 

Árvai Nóra

endoblogger, szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó,

Bejelentkezés konzultációra ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!