Megbetegíthet a párkapcsolat? 2. rész

Ez a megbetegíthet-e a párkapcsolat cikksorozat második része az EndoBlogon.

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a neten keringő pszichologizáló b@llshitek ellenére egyáltalán nem biztos az, hogy akinek endometriózisa van, annak rossz a párkapcsolata, vagy az édesanyjával, édesapjával való kapcsolata. Sőt, a pácientúrámban én azt tapasztalom, hogy szerencsére nagyon sokan élnek kiegyensúlyozott, támogató kapcsolatban.

Ez a cikksorozat azért készült, hogy segítsen azoknak, akik érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vannak, felismerhessék, hogy valami nincs rendben, elgondolkozzanak, és esetlegesen motivációt kapjanak a segítségkérésre is.

Nem célja elbizonytalanítani, ha szeretetteli kapcsolatban élsz, nem célja diagnosztizálni, egyszerűen csak elgondolkodtatni szeretne, s felhívni a figyelmet arra, hogy bár kevés esetben, de valóban vannak olyan kapcsolatok, amelyek folyamatos stresszben tartják az embert, nem segítve ezzel egy krónikus betegség állapotjavulását.

Ha a párod nagyon önző, esetleg nárcisztikus vonásokkal is bír, valószínű, hogy folyamatosan az ő igényeivel vagy elfoglalva.

Éjt nappallá téve azt figyeled, hogy vajon ő hogy érzi magát, mit tehetnél, hogy jó kedve legyen, elégedett legyen, hogyan viselkedj, hogy ne legyen dráma, hogy lehetőleg semmibe ne tudjon belekötni. Persze gyakorlatilag lehetetlen a küldetés, amire vállalkoztál. Ha este holtfáradtan, munka után nekiállsz főzni, akkor az a baj, hogy nem vagy vele, el kell foglalnia magát, amíg a konyhában foglalatoskodsz.

Ha nem főzöl, hanem rendelsz kaját vagy csak kensz egy szendvicset, akkor az a baj, hogy milyen nő vagy te, aki még a meleg ételről sem tud gondoskodni a szerettei számára.

Szép lassan azon kapod magad, hogy azt veszed észre, a párod azt szeretné, hogy minél kevesebbet dolgozz, minél kevesebb emberrel találkozz, hogy minden idődet vele vagy az ő elvárásainak megfelelően töltsd. Természetesen ez a kis kocka tökéletesen beillik a nagy egészbe is, hiszen ezzel hozzájárul ahhoz, hogy egyre kevesebb emberi kapcsolatod legyen, egyre inkább elszigetelődj és magadra maradj, egyre inkább csak ő legyen az életedben, egyre inkább függj tőle anyagilag és érzelmileg egyaránt.

Éppen ezért, a nárcisztikus vonásokkal bíró, manipulatív emberrel való kapcsolatból nagyon nehéz kilábalni. Nem is kell rögtön ezzel kezdeni, apró lépésekben haladj, hogy újra felépítsd magadat. Ez azért is fontos, hogy ha eljön a különválás pillanata, akkor addigra már nagyjából stabil legyél, legyenek újra barátaid, párodtól független anyagi bevételed, biztonságérzeted. Ez akkor is jól jön, ha benne maradsz a kapcsolatban, hiszen ha lelkileg erősebb vagy, akkor kevésbé visel meg a kapcsolat őrült érzelmi hullámzása.

Első lépésben gondolj egészen apró dolgokra, például este kérdezd meg magadtól: én ma mit ennék? Akarok főzni vagy inkább olvasnék? Mihez lenne kedvem?

És, legalább néhanapján, de kezdd el azt csinálni, amihez NEKED kedved van, amit te valójában szeretnél. Eleinte nehézséget okozhat ez, ha már hosszú ideje benne vagy a nárcisztikussal való kapcsolatban, talán el is felejtetted, téged mi érdekel, te mit szeretnél. Fedezd fel újra magadat, tanuld meg újra a saját igényeidet is. Figyelj magadra, törődj magaddal. Ez az első lépés.

Endometriózis könyvek, segédanyagok ITT

Prémium heti magazin hírlevél ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!