Krónikus fáradtság szindróma-és a megoldási lehetőségek

Köztudott, hogy endometriózis betegeknél nagyon gyakori az ún. krónikus fáradtság szindróma megjelenése-ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nonstop fáradtnak érzed magad anélkül, hogy valós fizikai okod lenne erre. Az ok igen egyszerű: az immunrendszer folyamatosan pörög, mert érzi, hogy valami nem stimmel, de nem találja  baj okát. Hogyan is találná, hiszen az endometriózis csomók normális sejtek, nem testidegenek, nem rosszindulatúak-egészséges szövet, csak éppen rossz helyen van. 

Mielőtt azonban a legrosszabbra gondolnál, érdemes végigfutni a krónikus fáradtság endometriózisnál jóval prózaibb okain.

1. Alvásproblémák.

Számtalan alvásprobléma létezik, amelyek krónikus fáradtsághoz vezetnek: elalvási nehézség, átalvási problémák, éjszakai felriadások, rémálmok, stb. Ha nem alszol, fáradt leszel, akár van endód, akár nem.  Ha szeretnéd tudni, pontosan mennyi időt töltesz pihentető alvással, vezethetsz alvásnaplót. Ez elég időigényes és macerás, de ha egy hétig csinálod,  legalább biztos lehetsz benne, hogy eleget pihensz-e. Alvásproblémák esetén segíthetnek a specifikus gyógynövényekből készült teák fogyasztása: citromfű, levendula, vagy ugyanezeknek az illóolaknak a  párologtatása, homeopátiás gyógyszerek, elelvás előtti relaxáció, autogén tréning. Kialakíthatsz saját naplezáró szertartást, amikor szába veszed, mit csináltál aznap, és mi vár rád a következőn. Kezdj el szedni B6-vitamin és magnézium tartalmú táplálékkiegészítőt, csináltass egy rutin vérképet, hogy nem-e vagy vérszegény, lehet, hogy vastabletta szedésére is szükség lesz. Ne égess lámpát a szobádban, mert az megzavarja az elalvást segítő hormon, a melatonin termelődését.  A hálóban legyen jó levegő, és nem túl meleg hőmérséklet. Elalvás előtt inkább olvass, mintsem tévézz vagy számítógépezz. Ha egy mód van rá, a nyugtatókat, altatókat kerüld el, ha a fent ismertetett szelíd módszerek nem hoznak eredményt, fordulj pszichológus szakemberhez!

2. Stressz és para

Ha állandóan ideges vagy, pörögsz valamin, túlterhelt vagy, stresszes a párkapcsolatod vagy utálod  a munkádat, az egyenes úton vezet az alvásproblémákon túl a krónikus stresszhez, ami szintén egy túlfeszített állapot. Egy krónikus betegséggel való együttélés, mint amilyen az endometriózis is, tovább nehezíti a helyzetet. Érdemes rendezni soraidat és kapcsolataidat, megbeszélni a konfliktusaidat, ha szükséges és nincs más megoldás, akár munkahelyet váltani, stb. A hatékony stresszekezlő technikák, relaxációs módszeres, vizualizációs technikák sokat segíthetnek addig is, amíg helyrerázod az életedet. Ha egyedül nem megy, bátran keress fel szakembert!

3. Túlzásba vitt diéta és testmozgás

Endometriózisban nagyon gyakori, hogy a beteg az éppen divatban lévő aktuális diétával szeretné mérsékelni a tüneteit. Sajnos nagyon gyakran tapasztalom, hogy egészségtelen túlzásokba esnek, hiszen úgy érzik, ez az egyetlen dolog, amit tehetnek magukért, amivel kontrollálhatják a betegségek. Nagyon sokat fogynak, egyre gyengébbek, sápadtabbak, és természetesena egyre fáradtabbnak is érzik magukat.

Sokan emelett -ameddig brják- még rendszeres intenzív testmozgást is végeznek az egészséges életmód jegyében, ami egy szinte kiéhezett állapotban csak tetézi a helyzetet. Figyelj oda, hogy változatosan egyél, és eleget!

A diétád gyanús, ha több, mint 3-5 kg-ot fogytál tőle, pedig előtte sem voltál túlsúlyos, ha egész nap csak főzöl vagy ekörül járnak a gondolataid, és emiatt nem tudsz elegendő időt fordítani a  munkádra/szeretteidre, vagy ha nem tudsz beülni egy étterembe a barátaiddal, mert csak a konfliktus vagy kellemetlenség van belőle, ha hullik a hajad vagy egyéb hiánytüneteid vannak, és ha folymatosan fáradtnak érzed magad. A megoldás: nyilván figyelj oda, hogy ne egyél össze-vissza minden finomított cuccot és gyorskaját, de azért EGYÉL, és érezd jól magad!:-)

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!