Nyári depresszió- így kerüld el!

Szezonális depresszióról már sokat hallottunk, az Endoblogon is volt már róla cikk. A szezonális depresszió azonban szinte mindig a téli időszak betegsége. Nehéz elképzelni, hogy nyáron, ragyogó napfényben, a vidám utazások és bulik időszakában is fenyegetne bennünket. Pedig van, akit ilyenkor gyötörnek leginkább a kínzó gondok és gondolatok.
A közösségi oldalakat ebben az időszakban ellepik a szebbnél szebb helyekről, egzotikus vidékekről készült képek.  Mivel a Facebookon mindenki igyekszik magát a valósnál boldogabbnak és sikeresebbnek feltünteni, logikus hogy a depresszióra hajlamosak csak még jobban egyedül és rosszul érzik magukat, amikor az nyomasztja őket, hogy az összes ismerősük milyen jól mulat. Ha valaki amúgy is lehangolt, motiválatlan, rossz passzban van, nehézségekkel küzd, akkor nehezen viselheti a nyári időszakot, amikort általában mindenki kivirul, önfeledten bulizik és nyaral.Lehet, hogy neked nincs pénzed elmenni nyaralni, egész nyáron dolgoznod kell, vagy éppen egészségügyi problémákkal küszködsz: a kontraszt ilyenkor különösen nagynak tűnik. Ha úgy érzed, mindenki más boldog körülötted, csak te szomorkodsz egyedül, könnyen eluralkodhat rajtad  a nyári depressziónak nevezett jelenség.

A nyári depresszió tünetei nem specifikusak, hasonlóak más depressziókhoz: fáradtság, ingerlékenység, alvászavarok, álmatlanság, energiahiány, levertség, esetenként időszakos túlzott „pörgés”, ún. mániás állapot, amikor  a beteg hajlamos anyagi lehetőségeit meghaladó költekezésre, bele-beleköthet másokba, viselkedése  agresszív jegyeket mutathat. Ha a tünetek eluralkodnak az életeden és egyedül nem tudsz velük megbirkozni, feltétlenül fordulj szakemberhez!

Tippek a nyári depresszió elkerülésére:

  • Ha nem engedheted meg magadnak, hogy nyaralni menj, nyaralj otthon: szervezz pikniket a barátaiddal, vonatozzatok le a Velencei-tóhoz, sétálj nagyokat új helyeket felfedezve  a környezetedben, fagyizz, stb…
  • Ha sokat kell dolgoznod, feltétlenül szánj időt a feltöltődésre. Ez ne tévé előtt gubbasztás legyen, hanem aktív kikapcsolódás!
  • Kényeztesd magad nap végi extrákkal: illóolajos-habos fürdővel, egy jó könyvvel, egy vígjátékkal!
  • Találkozz sokat a barátaiddal! Nem kell költséges bulikba mennetek, egy pohár bor vagy csésze kávé mellett is jólesik a beszélgetés!
  • Használd ki a jó időt, sportolj a szabadban, sétálj, kocogj, fuss!

 

Árvai Nóra

Foglald rendszerbe az endometriózis diétádat, hogy ne macera legyen, hanem öröm! Az Igazi Endometriózis Diéta könyvek segítenek neked ebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!