Karikó Katalin az EndoBlogon : Autoimmun beteg kismamák oltása

Egy kedves kedves páciensem kétségbeesett levele kapcsán kerestem fel  Karikó Katalin-t, aki örömmel válaszolt.

Ez volt a kérdése az autoimmun beteg kismamának az oltás biztonságosságával kapcsolatban:

Tisztelt Professzor Asszony!

13 hetes kismama vagyok és egy speciális kérdés kapcsán fordulnék Önhöz. Alapvetően oltáspárti vagyok, ha nem lennék várandós, már réges régen beoltattam volna magam. Itthon kismamáknak a 12 hét után javasolt az oltás felvétele, így nekem most lenne aktuális. A helyzetem azért speciális kissé és erre vonatkozna a kérdésem is, mert lombik útján fogant a baba, több éves próbálkozás után és valószínűleg korai petefészek kimerülésem van, ami miatt több terhességem nem is valószínű, hogy lehet (lombikkal sem).

Magának a korai petefészek kimerülesnek az egyik legvalószínűbb oka egy, egy szervet érintő autoimmun folyamat (pl. petefészek). Egész testet érintő autoimmun betegségről nincs tudomásom. Emellett gyermekkorom óta van allergiám (parlagfű, poratka, toll, bizonyos állatszőrök), ami szintén az immunrendszer nem megfelelő működését jelenti, ha jól tudom.

A kérdésem az lenne e két immunrendszert érintő betegség, illetve a nehezített teherbeesés tudatában, hogy van-e veszélye esetemben az oltásnak? Számíthatok-e olyan fokozott immunreakcióra, amely vetélést eredményezhet? Érdemes lenne megvárnom esetleg a harmadik trimesztert az oltás beadásával? Természetesen a kezelő nőgyógyászommal is egyeztetek az oltásról, de úgy érzem, hogy egy kicsit egyedül vagyok hagyva ebben a döntésben az oltassal kapcsolatos tapasztalatok hiánya miatt.

Tisztában vagyok magának a koronavírus fertőzésnek a kockázataival is, eddig a szigorú megelőzésnek hála sikerült is elkerülni a betegséget, de nyilván az oltás lenne a legmegnyugtatobb megoldás, de nem a baba elvesztésének kárára. Nagyon nagyon köszönöm válaszát!

Karikó Katalin megnyugtatóan válaszolt  felmerülő kérdésekre.

Szerinte az eddigi adatok azt mutatták,  hogy a különböző autoimmun betegségben szenvedők állapotát nem változtatta meg az mRNS vakcina. Hivatkozás ITT

Néhány klinikai kísérlet most folyik, illetve egy, a Harvardon véget ért, es az azt mutatta hogy a vakcina biztonságos a terhes anyáknál. A legtöbben a 2. trimeszterben kapták meg, de voltak akik az elsőben.

Mas orszagokban mind a 2 dózist beadják a terhes anyáknak, kivéve ha a 2. dózis a 3. trimeszterre jönne ki,  akkor várnak a szülés utánig.

Karikó Katalin küldött egy dokumentumot is, amelyben a leírás ugyan a Moderna vakcinájat jellemzi, de a Pfizeré is ugyanolyan. Ha szívesen átnéznéd a leírást, iratkozz fel EndoMailre, ott elküldöm azt is.

A lényeg:  Tehát a 3. trimeszterben nem, de az elsőben es másodikban beadható a vakcina autoimmun beteg kismamának is. Már az első dózis is ad valamennyi védelmet,  természetesen után kis célszerű   továbbra is óvni magad, így talán elkerülheted a vírust. A 2. dózisnal vannak olyan természetes oltási reakciók, hidegrázas, fejfájás stb, amit várandósság harmadik trimesztere alatt jobban esik   elkerülni.

 

Köszönjük Karikó Katalinnak a válaszokat!

 

EndoBlog új könyv! 76 endometriózis sikertörténet megjelent! Irány az EndoShop!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!