Fújd ki magadból a feszültséget!- Ajándék hatásos légzőgyakorlatok

Saját magad és a légzésed mindig kéznél van, ha izzasztó, ijesztő a helyzet. Tényleg nem kell hozzá semmi más a részedről, csak egy kis tudatosság, és sok mindent pozitív irányban befolyásolhasz pusztán a légzésed segítségével. A légzés az az automatikus testi működésünk, amelyik meghatározza a vérnyomást, a pulzusszámot, de befolyással bír anyagcserére,  az emésztésre,  sőt még az általános hangulatra is.

A légzéstechnikák nagyon egyszerűek, de eleinte rendszeres gyakorlást igényelnek. Legjobb, ha egy csendes, nyugodt helyen kezded el, ahol békésen pihenhetsz és koncentrálhatsz egy darabig, senki sem zavar meg. Legalább egy negyed órát szánj az első gyakorlásokra, később már ha rutinos vagy, hamarabb is eléred majd az ellazult állapotot.

1. Egyszerű Nyugtató Légzéstechnika

Vegyél fel egy kényelmes testhelyzetet, koncentrálj, egy kis képzeletbeli seprű segítségével hessegesd ki a zavaró gondolatokat a fejedből. Szívd be a levegőt az orrodon, miközben ötig számolsz magadban. Aztán a szádon keresztül fújd ki a levegőt, és számolj el közben magadban nyolcig. Ismételeld meg ezt a kört 8-10 percen keresztül.

2. Vizualizációs légzés

Hunyd be a szemed, lazítsd el a tagjaidat, és csak hagyd, hogy a légzésed pusztán attól, hogy figyelmet fordítasz rá,  lassabbá és mélyebbé, egyenletesebbé váljon. Képzeld el, hogy a nyugalom és a harmónia a belégzéskor beáramlik a testünkbe. Legyen ez egy minél egyszerűbb kép, például valamilyen színű fény – nekem általában egy ragyogó, finom meleg, aranyszínű fény villan be. Képzeld el, ahogy tested minden szegletét, összes zegét-zugát átjárja ez a szín, fény, melegség vagy hang. Kilégzéskor pedig a stresszt, feszültséget, haragot vagy más negatív érzelmet igyekezz egy kézzelfogható, konkrét formában felidézni, ahogy elhagyja a testünket. Én ezt leggyakrabban izzó piros dologként képzelem el.

3. Karateka légzés

Ez egy gyors és hatékony,  erőteljes stresszűző légzési módszer. Kislény koromban, mielőtt a kungfura váltottam volna, karatéztam, onnan csentem el és hoztam el nektek ezt a módszert. Az eredeti változat a „seiza” pozíciót ajánlja, vagyis az egyszerű sarkonülést, de az a tapasztalatom hogy mai napság ezt sokan kényelmetlennek találhatják és a kévésbé rugalmas izületekkel rendelkezőknek fájdalmat tud okozni, úgy pedig igencsak nehéz relaxálni.  bármilyen kényelmes ülő testhelyzet megfelel. Hunyd be a szemed, és tartsd egyenesen a hátad, de a vállad maradjon laza. Szívd be a levegőt mélyen a hasadba, majd tartsd benn, és számolj el hatig. Erőteljesen fújd ki a levegőt, és ismételd meg ezt a légzést kétszer. Utána lélegezz normálisan, és figyelj csak a légzésedre: orron át be, le a hasadba, s végül szájon át ki. 4-8 percig folytasd a gyakorlást.

  

4. Váltott orrlyukas légzés

Én ezt a légzést fejfájás ellen használtam, és akkor, ha valaki a családban megfázással küzd. A váltott orrlyukú légzés  tisztítja a légutakat, segít eltávolítani a letapadt váladékot, szuper módszer ebben az allergiás időszakban. A belélegzett levegő mennyisége jóval több a megszokottnál, így nő a vitalitás, javul a hangulat, az oxigénellátottság. Ha az egyik orrlyuk nem szelel, képzeletben is lehet végezni a gyakorlatot. Tedd a mutató- és a középső ujjad a két szemöldök közé. Hüvelykujjaddal az egyik, gyűrűsujjaddal a másik orrlyukad zárhatod el, vagy teheted szabaddá. A gyakorlatot szájon át végzett kilégzéssel kezdd. Ezután csak az egyik orrlyukon lélegzz be, majd azt zárd be, és a másikon lélegzz ki. Ezt egy darabig folytasd, utána szünet, egy-két kör rendes légzés, majd ellentétesen is elvégezd el a gyakorlatot.

További hatékony gyakorlatok nálunk az EndoShopon, azonnal letölthetőek, bárhol, bármikor hallgathatóak. Nézd meg őket ITT: www.endoblog.hu/eshop

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, szexuálpszichológiai szakpszichológus

Bejelentkezés konzultációra: www.endoblog.hu/eshop/booking

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!