Fogamzásgátló tabletták, hormonok az endometriózis kezelésében

Beszéljünk egy kicsit a fogamzásgátló tablettákról, főképpen azok endometriózis kezelésében betöltött szerepéről. 

Akik ismertek egy ideje tudjátok, nem vagyok drasztikus gyógyszer- vagy műtét ellenes, mindig az egész embert nézem és hiszek benne, hogy ő a saját testének és egészségének legnagyobb szakértője. 

Abban támogatom, amiben kéri a segítségemet, ha ez a fogamzásgátló tabletta elfogadása, akkor abban, ha műtéti felkészülés, akkor abban, ha pedig valaki mindezek nélkül szeretne egészségesebben élni, akkor abban. Ha pedig nem tudja eldönteni, hogy mit szeretne, akkor segítek neki megtalálni a saját válaszait. 

Szóval, ne értsetek félre, megértem és elfogadom azt, hogy bizony előfordul az, hogy valakinek egy szusszanásnyi időre van szüksége, és akkor átmeneti segítőtársként néhány hónapra a fogamzásgátló tablettát választja “időhúzó” megoldásként. 

Ez teljesen rendben is van, ha mindenki pontosan érti, mire is szolgál endometriózis esetén a fogamzásgátló. Egy kicsit képes maszkolni a tüneteket, elfedni a valóságot. 

Olyan mint a karikás szemedre a makeup: attól még nem aludtál, attól még ugyanúgy kimerült vagy, de átmenetileg, amíg le nem mosod a sminket, addig nem látszik.

Ha arra használod a sminket, hogy még jobban hajtsd magad, mert nem kell aludni, minek, úgyse látszik a fáradtság, csak még tovább rontod a helyzetet és akár a teljes kimerülésig hajszolhatod magad.

Ha megérted, hogy a sminkkel végig tudod csinálni a napod, de utána lemosod, és képes vagy a valósággal szembesülni, és egy nagyot pihenni, akkor egy darabig rendben van, mert a tested erős és képes kompenzálni.

Lefordítva: a fogamzásgátló soha nem fog meggyógyítani az endometriózisból. Teljesen téves gyógyszernek hívni, hiszen nem tud mást, mint elfedni a tüneteket ideig óráig.

Ha ezt érted, és valami miatt erre van szükséged, legyen az akár testi, akár lelki ok, akkor az teljesen rendben van.

A lényeg, hogy értsd mi történik veled és a testeddel, hogy tájékozott legyél, és tudd, hogy ezzel maximum egy kis időt nyersz, nem egészséget.

Alapvetően a fogamzásgátlót arra kellene használni, ami. Nem felirkálni 12 éves gyerekeknek, hogy az majd megoldja a bőrproblémákat és az első fájdalmas menstruációkat, mert akkor évtizedekre elnyomhatják a valós tüneteket, és maga az endometriózis mondjuk csak akkor derül ki, amikor a nő leteszi a gyógyszert mert gyereket szeretne. És hoppá, gyereket szeretne, de nem jön…

Téves azt hinni, hogy a fogamzásgátló “gyógyítja” az endometriózist, erre nem képes.

Hosszan meséltem az egyik élőmben a Facebookon arról, hogy az endometriózis szigeteknek nem teljesen ugyanolyanok, mint a méhet belülről borító nyálkahártya, csak nagyon hasonlítanak rá. Megvannak a saját hormonjai, és van egy rezisztenciája azok ellen a  hormonok ellen, amik neki ártani tudnának.

Igazából teljesen felesleges szisztémásan hormonokkal terhelni a női szervezetet, ha az endometriózishoz magához úgysem úgy jut el, ahogyan azt szeretnénk. Ez már evidence based, kutatott és bizonyított rég óta, mégsem történik a kezelésben változás.

Hogy miért nem?

Mert egyenlőre orvosi szempontból nincsen jobb megoldás.

És az orvos is ember, aki őszintén szeretne segíteni. Mennyivel jobb azt mondani, tessék, itt van ez a bogyó, szedd, ettől jobbak lesznek a tünetek, mint azt mondani, hogy hát figyelj, b@sszus, szeretnék segíteni, szeretnélek meggyógyítani, de nem tudlak sajnos.

És mert valóban vannak olyan élethelyzetek, amikor egyszerűen szükség van pár hónap “pihenésre”, felkészülésre, akár testileg, akár lelkileg.

Még egyszer hangsúlyozom tehát, nem vagyok gyógyszerellenes, sőt, számos orvossal maximálisan támogatva, elismerve egymás munkáját dolgozunk együtt. Egy dolgot szeretnék elérni ezzel a poszttal:  hogyha endometriózis esetén a gyógyszerszedést annak tekintenénk, ami: tüneti kezelésnek, az endometriózis Neocitránjának.

Amikor influenzás vagy, megiszod  a Neocitránt, és két óráig azt érzed, hogy meggyógyultál, tiéd a világ, nem vagy lázas, nem fáj a  fejed. De mivel a Neocitrán csak letompít, és elnyomja a tüneteidet, meggyógyítani nem tud, így ahogy elmúlik a hatása, visszatérnek a panaszok.

És akkor még nem beszéltünk ezeknek a tüneti kezeléseknek a mellékhatásairól, Neocitránnál egy kicsit a veséd meg a májad dolgozik jobban, viszont  a rendszeres fogamzásgátló szedése komoly problémákhoz vezethet, mint súlygyarapodás, hajhullás, gombásodásra való hajlam, migrén, depresszió, csontritkulás, trombózis vagy stroke.

Egy szó mint száz, ha fogamzágátló/hormon kezelésről kell döntened:

-tájékozódj

-tudd, mit az, amit el lehet érni az adott módszerrel, és mi az, amit nem

-legyen önismereted, tudd a céljaid és aktuális állapotodat legyél képes felmérni

-mérlegelj, hogy mindezeket figyelembe véve az aktuális élethelyzetedben a várható előnyök felülmúlják-e a hátrányokat

-ha a hormnonbogyó mellett döntesz, akkor se szűnj meg folyamatosan tenni magadért és az egészségedért, ne bízz mindent a tablettára, ne engedd „becsapni” magad

-tudatosan és folyamatosan, testben és lélekben is  készülj a napra, amikor ünnepélyesen leteszed a hormont!

 

Erről a témáról egy kicsit bővebben mesélek az EndoStop SisterHood tagjainak a közösségben, ha érdekel, csatlakozz hozzánk te is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!