Endomarch 2014 Magyarország : Endomárcius

2014.március

…mert ideje hallatni a hangunkat!

Világszerte legalább 176 millió nőt érint az endometriózis. A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti.

Az endometrium a női hormonális ciklus változásaira reagálva hónapról hónapra megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik a szervezetből.

Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is a szervezetben, általában a méh külső falán, a petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán.Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket is, és igaz, ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben, (pl. térd ízület) a tüdőben és az agyban is.

Ez már eddig is rosszul hangzik, igaz? most azt képzeld el, hogy ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak, és vérzenek is.

Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz és úgynevezett streil gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.
A betegség minden 5.-10., termékeny korú nőt érint, tünetei a görcsös, elhúzódó menstruáció, alhasi fájdalmak, fájdalmas vizelés/székelés, haspuffadás, termékenységi zavarok, akár teljes meddőség, és egyéb szervspecifikus tünetek.

 

Árvai Nóra a Nők Külföldön-nek adott interjúja szerint nehéz eljutni a diagnózisig, hiszen a statisztikák szerint 5-7 év, 6-8 orvos kell, mire megszületik a felismerés a betegséggel kapcsolatban.

Rutin nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, ultrahanggal az elváltozás leggyakrabban nem kimutatható. Külföldön az ismeretlen egészségügyi szakellátó rendszerekben elveszetten, segítség nélkül bolyongva ez még tovább tarthat a magyar ajkúaknak. A pszichológus ezért skype-on keresztül is támogatja a külföldön élő betegeket.

Március 13. a napja a nemzetközi endometriózis ellenenes kampánynak, amely során szerte a világban nők milliói próbálják meg felhívni a figyelmet az endometriózis diagnosztizálásának nehézségeire, és a megfelelő kezelés jelentőségére. A kezdeményezés Amerikából indul, ahol ezen a napon a találó Endomarch nevű rendezvény kerül megrendezésre.

Hazánkban elhivatott szakemberek maroknyi csapata hívta életre amerikai mintára a magyar Endomárciust, ahol szórakoztató programok mellett hasznos tartalmakra is számíthat a kilátogató, hiszen Dr. Fülöp István meddőségi specialista valamint Árvai Nóra krónikus női betegeknek segítő pszichológus beszélgetnek a délután háziasszonyával, Várkonyi Zsuzsával.

 

Közösség: www.facebook.com/endometriozisnelkul

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!