Hatásos tippek PMS tünetek ellen

PMS azaz pre-menstruációs szindróma. Ismerősek a következő tünetek:  ingerlékenység, hangulatingadozás, puffadás, szorongás, édesség iránti vágyakozás, testsúly növekedés, pattanásos bőr, zsíros haj- és bőr, libidó megváltozása, ügyetlenség, szédülés, fejfájás, mellfájdalmak, csökkent koncentrációs képesség, alvászavarok, étvágy megváltozása, levertség, stb.?

A menstruációt megelőző időszakban a szervezet hormonháztartása változáson megy keresztül, csökken a progeszteron szintje, egyes elméletek szerint ez áll a kellemetlen tünetek hátterében, míg mások a szerotonin hormon elégtelen szintjét okolják, amelynek hiánya depresziós tüneteket okoz. Kutatások igazolják, hogy a depresszióra hajlamos egyéneknél gyakrabban fordul elő PMS.

A PMS-ben szenvedők 87%-ánál már fordult elő depressziós epizód, szemben a PMS-ben nem szenvedők 12%-os arányával.

Tudsz tenni azért, hogy a kellemetlenségek elkerüljenek, hiszen rendelkezésedre állnak a következő természetes kezelési lehetőségek:

1. Táplálkozz helyesen!

Kerüld el a vércukorszinted ingadozását! Ne fogyassz finomított, feldolgozott élelmiszereket, kerüld a fehér lisztet. Egyél rendszeresen, többször keveset, tápláló, egészséges ételekből válogass! Különösen hasznos ilyenkor a friss zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása.

2. Ha kell, szedj táplálékkiegészítőt!

Rásegíthetsz a dologra B-vitaminkészítmény és magnézium szedésével, valamint a vas- és cink is jótékony hatású ilyenkor.

3. Használd a természet patikáját!

A barátcserje a legnépszerűbb PMS-elleni gyógynövény, csökkenti a  hangulatingadozást, a mellfeszülést. A citromfű, a levendula nyugtat, a gyermekláncfűlevél  és a borsmenta hatékony a puffadás elen.

4. Kezeld a stresszt!

Vegyél egy kellemes lazító fürdőt, tégy egy nagy sétát a kutyáddal, kényeztesd magad masszázzsal vagy menj el jógázni, találkozz  a barátaiddal, beszélgessetek egy jót! Apróságnak tűnő dolgok, nem igényelnek sem  nagy eneria-, sem anyagi befektetést, mégis hatékonyak!

5. Mozgás!

A testedzés csökkenti a puffadást, mérsékli a vízvisszatartást, endorfinokat szabadít fel, tehát jókedvűvé tesz, csökkenti a fájdalomérzetet, egyszóval több fronton is küzd a PMS tünetek ellen. Nem kell túlterhelni magad, de a tempós séta, egy könnyed kocogás vagy egy jógaóra csak hasznodra válhat!

Árvai Nóra

További gyors, finom, egészséges receptek itt a könyveimben!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!