Hatékony stresszoldás gyógynövényekkel

A gyógynövények használatával hatékonyan, mellékhatások nélkül veheted fel a kesztyűt a téged érő mindennapi stressz ellen.  Egy kellemes meleg bögre tea, egy lazító langyos fürdő, igazi élményt jelentő kikapcsolódást jelenthet, főleg, ha felhasználod a gyógynövények erejét is

Lássuk, melyek a leghatékonyabb stresszűző növényeink.

Macskagyökér. Ismertebb nevén valeriana, sok gyógyszertári, stresszoldó  recept nélkül is kapható  kapszula fő összetevője, legtöbbször golgotavirággal kombinálják. Igazolták, hogy hatóanyagai azokon a receptorokon hatnak, amelyeken a vényköteles gyógyszerek – szorongásoldók, altatók-is.

Citromfű.  Kellemes ízű, egyszerűen elérhető gyógynövény, amelyet már a csecsemőknek kifejlesztett teakeverékek is tartalmaznak a nyugodt éjszakákért. Filteres, szálas teaként is beszerezheted, vagy frissen is megveheted kertészetekben, szupermarketekben cserepes változatát.

Orbáncfű. Szintén remek stresszoldó, de nagyon ügyelj rá, hogy ha hormonális fogamzásgátlót vagy Visannet szedsz, ne használd, mert jelentősen befolyásolja ezeknek a gyógyszereknek a hatását.

Kamilla. Gyulladáscsökkentő hatású, és enyhén nyugtató is, így kifejezetten előnyös, ha kevered az itt megtalálható többi gyógynövénnyel akár egy illatos teáról vagy fürdőről legyen szó.

Levendula. Könnyíti az elalvást, javítja az alvási mintázatot. Tartósan használva az enyhe depressziós tüneteket is enyhíti. Fürdővízbe, olaját párologtatóba, virágát kis tasakba rakva is felhasználhatod.

A szintetikus szerekre oly jellemző hozzászokás és a szükséges gyógyszeradag folyamatos lassú emelése kevésbé jellemző a növényi hatóanyagokra, de valamivel kevésbé hatékonyak, mint  agyári pirulák. Én mégis inkább a növényi hatóanyagokkal való kísérletezést javaslom inkább, ha emellett nem oldódnak a stressztüneteid, fordulj szakemberhez, aki segít majd.

Árvai Nóra

Friss hírek, endometriózis diéta receptek, kutatások ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!