Előzd meg a cukorbetegséget!- 10+1 tipp a diabétesz ellen

Nagyon fontos témával készültem Nektek. Rengeteg tévhit kering a diabéteszről és az inzulin rezisztenciáról endometriózis kapcsán. Legtöbben sajnos mind a mai napig keverik az endometriózis és a PCOS (policisztás ovárium szindróma) tüneteit, jellegzetességeit. Fontos ezt helyre tenni, így a legelejéről kezdjük.

Bizonyára ismerősen cseng mindenkinek, hogy van 1-es és 2-es típusú cukorbetegség. Az 1-es típusú diabétesz általában már fiatal gyerekkorban jelentkezik, a tünetek igen intenzívek lehetnek. Állandó, kínzó szomjúságérzet, gyakori vizelés, fokozódó éhségérzet mellett is fennálló fogyás, száraz bőr… Az 1-es típusú diabéteszes betegek nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű inzulinnal, ezért számukra csak az élethosszig tartó diéta és a szigorúan kontrollált, kívülről adagolt inzulin jelenti a megoldást.

A 2-es típusú cukorbetegség később kerül diagnosztizálásra, és a diagnózis idején a betegség már jó pár éve fennállhat. Figyelmeztető jelek lehetnek a különböző szénhidrát-anyagcsere zavarok.

Ők a betegség elején még rendelkeznek kellő mennyiségű inzulinnal, viszont az inzulin célsejtei nem reagálnak megfelelőképpen az inzulin vércukor csökkentő hatására. Ez az úgynevezett inzulin rezisztencia. Inzulin rezisztencia esetén , ha nem változtatunk az étrendünkön és szokásainkon, egyenes út vezet a 2-es típusú cukorbetegséghez. A kettes típusú cukorbetegek általában hasra híznak, ez különösen megterheli a belső szerveket és az érrendszert.

A 2-es típusú cukorbetegség esetén kiemelkedően fontos a betegség kialakulásának  megelőzése, hiszen nagyon sok múlik a megfelelő táplálkozáson és mozgáson. A magas kalória- és zsírtartalmú étrend és a sportolás elhanyagolása kedvez a betegség kialakulásának. További hajlamosító tényezők között tarthatjuk számon a dohányzást, a stresszt és a gyakori alkohol fogyasztást és a rendszertelen étkezést. A napi egyszeri-kétszeri, nagy mennyiségű étkezés összezavarja a vércukorszintet.

A stressz önmagában is képes emelni a vér cukor szintjét, sok embernél pedig kóros étvágytalansághoz vagy éppen túlevéshez vezet, érthető okokból egyik sem kedvez az egészségnek.

Tippek a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére
  1. Felejtsd el a  fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésű pékárút fogyassz!
  2. Ints búcsút a cukornak, helyettesítsd steviával, nyírfacukorral!
  3. Egyél sok barna rizst!
  4. Dobd ki a gyümölcsleveket és a szénsavas üdítőket, igyál ásványvizet! Ha szükséges, ízesítsd mentalevelekkel, lime-mal, citrommal!
  5. Nincs több cukor nasi a tévé előtt! Ha csipegetni támad kedved, rágcsálj natúr magvakat.
  6. Minimálisan hetente 4 alkalommal mozogj 25 percet.
  7. Ne egyszer egyél egy nap, oszd el az étkezéseket legalább háromfelé!
  8. Minden étkezés mellé fogyassz zöldséget!
  9. Zsír, olaj helyett használj sütőpapírt!
  10. Soha többé fehér liszt! Rántáshoz használj kukoricalisztet, vagy rizslisztet, kísérletezz az alternatívákkal!
+1: Egyél reggelit. Ha  inzulin rezisztenciával küzdesz, reggelre rosszul érezheted magad, mert egész éjjel nem jutott energiához a szervezeted. Szédülés, hányinger, gyengeség érzet kínozhat.

A reggelid is tartalmazzon zöldséget, teljes őrlésű gabonát.  A „jó szénhidrátok” sok rostot tartalmaznak, laktatnak, telítenek, ráadásul hosszú időn keresztül szívódnak fel, így lassabban kerülnek a  véráramba, mérsékelve  a vércukorszint ingadozását.

Egészségedre!

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, táplálkozási tanácsadó cikke.

Foglald rendszerbe az endometriózis diétád hogy ne macera legyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!