Mitől fáj a derekam? Ez biztos, hogy endometriózis?

Sokan fordultok hozzám  derékfájással kapcsolatos kérdésekkel.

A leggyakrabban feltett kérdések közé tartozik az „Ezt biztos, hogy endometriózis okozza?” Nos, a derekad egyáltalán nem biztos, hogy az endometriózistól fáj. Figyeld meg, általában mikor jelentkezik a fájdalom.  Függ-e a ciklusodtól, érzékelsz-e ismétlődően mindig ugyanabban az időpontban jelentkező diszkomfort érzetet?

Egyszerre jelentkezik a hát fájdalma a hasi kellemetlenségekkel? Mindig menstruáció közben/után fáj? Ha igen, elképzelhető, hogy az ok nőgyógyászati probléma, ha viszont nem tapasztalsz ilyen összefüggéseket, érdemesebb először egy kicsit rápillantani önmagadra és az életmódodra, mielőtt a nőgyógyászodat hívnád. A hát- és  derékfájás leggyakoribb okairól Farkas Annamari okleveles dinamikus jógaoktató mesél nekünk, fogadjátok szeretettel. Többször fogtok még találkozni  egyszerű,   közérthető, sallangmentes írásaival az Endoblogon. Üdvözöljük Annamarit szakértőink között!

Első cikkében a helyes testtartás fontosságáról ír, és megmutatja, mit tegyünk, hogy elkerüljük a  háti szakaszt érintő problémákat.

„Általában, ha azt halljuk, hogy helyes testtartás két véglet jut eszünkbe. Elsőként az úgynevezett „karót nyelt”, merev katonatiszt, vagy pedig laza könnyedséggel gondolunk a saját testtartásunkra, hiszen látszólag a tükör szerint nincs látható deformitás a testünkön. Itt-ott viszont megjelenik a fájdalom. Ülő munkából eredően leginkább a váll, illetve lapocka tájéki területen, vagy akár derékszakaszon. Egyre gyakrabban kínoz minket megmagyarázhatatlan fejfájás és még sorolhatnám a további tüneteket. Pedig ezek mind megelőzhetők lennének…

Mi is az a helyes testtartás pontosan? Lényegében akkor beszélhetünk helyes testtartásról, amikor az ízületi tokok és szalagok feszülése fiziológiásnak megfelelő, a tartásért felelős izmok harmonikus együttműködése miatt az izomzat erőkifejtése minimális, mindezek következtében az ízületi felszínek terhelése egyenletes.

„Nem arról volt szó, hogy a cikk egyszerű és érthető lesz?”. De igen. Gyere és próbáld ki Te magad. Lépésről lépésre haladunk. Először is szabadulj meg a cipődtől és a zoknidtól. Állj csípőszéles terpeszállásba, a lábfejek legyenek párhuzamosak. Egy picit kezdj el előre és hátra hintázni, majd nagyjából középen állj meg és itt lesz egyenletes a súlyelosztás a teljes talpfelületen. Tovább haladva felfelé feszítsd meg a combod és a térdeket told hátra finoman (ha térdfájós vagy, ezt az egy mozdulatot kihagyhatod, maradhat a térd lazán). A hasunk alsó szakaszát behúzzuk, mintha egy számmal kisebb nadrágot próbálnánk magunkra erőltetni, ezáltal a farizmok is megfeszülnek kicsit. Körzünk egyet a vállunkkal és lefelé toljuk a vállunkat. Karjaink a testünk mellett helyezkedik el, a tenyerünk a comb felé néz. A váll leszorításával a mellkas kicsit megemelkedik. Fejtetővel nyújtózunk a plafon felé, az állunkat pedig behúzzuk, mintha szép nagy tokát szeretnénk formálni…

 

„Mintha abban a definícióban a cikk elején az lett volna, hogy a helyes testtartásban az izomzat erőkifejtése minimális. Most mégis úgy érzem, hogy ez egyáltalán nem kellemes.”

Teljesen természetes, hogy így érzed. Mivel a nap 24 órájában sajnos nem a gerincgörbületeit követő helyes testtartásban vagyunk, ezért a gyengülni hajlamos izmaink túlnyúlnak, a rövidülésre hajlamosak pedig zsugorodnak, ezáltal jön létre a kényelmes, bár egészségünk szempontjából egyáltalán nem helyes testtartás. Ez történik, amikor ülőmunkát végezve vállaink előre helyeződnek, a felső háti szakasz túlnyúlik a mellizmok zsigorodnak, a fejünk pedig előre helyeződik. De ugyanez a előre görnyedés megtörténik minden olyan munkavégzés során, ahol a kezünkkel magunk előtt tevékenykedünk (fodrász, kozmetikus, fogorvos és még sorolhatnám).

Cikk sorozatunkkal folyamatosan olyan gyakorlatokat fogunk bemutatni, amelyekkel erősítjük a gyengülésre hajlamos izmainkat, nyújtjuk mindazon izmokat, amik rövidülésük által okoznak nekünk fájdalmat, így  nem csak a testtartásunk lesz szebb, hanem nagyon hamar sokkal karcsúbbak és egészségesebbek is lehetünk. „

Köszönjük Farkas Annamarinak a szórakoztató, mégis hasznos cikkét!

Árvai Nóra

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!