Amit a fájdalomcsillapításról feltétlenül tudnod kell – endometriózisban is

Endometriózis esetén sajnos sokszor előfordul, hogy a menstruáció időszakában több fájdalomcsillapító tabletta fogy. A recept nélkül kapható gyógyszereket hajlamosak lehetünk nem komolyan venni, pedig őket sem kapkodhatjuk be felelőtlenül csak azért, mert könnyedén, macera nélkül hozzájuthatunk.
Melyik fájdalomcsillapítót használd és hogyan tudod elkerülni a nem kívánt mellékhatásokat endometriózisban? Ebben segít a cikkünk.

A vény nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók két csoportba sorolhatók, ezek a következők:

  • paracetamol
  • nem-szteroid gyullasdáscsökkentők (pl. diklofenák, ibuprofén, naproxen, piroxikám, dexketoprofén…)

A paracetamol fájdalomcsillapító, gyulladást nem csökkent, a napi maximális fogyasztási limitje 4g. Tabletta, por, oldat és kúp formájában is kapható, influenza tünetei elleni szerek legnépszerűbb hatóanyaga. Ha a maximális ajánlott dózisnál többet veszel be belőle, sajnos súlyos májkárosító hatásaival  kell számolni,  és különösen nagy a kockázat májbetegeknél, károsodott májfunkciójú embereknél, alkoholistáknál, gyakran alkoholt fogyasztóknál, kevés folyadékot fogyasztóknál, dehidratált embereknél, hányás-hasmenős vírus esetén kiszáradáshoz közeli állapotban, cukorbetegeknél.

A másik csoport a non-szteroid gyulladáscsökkentők csoportja, a fájdalomcsillapító hatás mellett a szervezet gyulladásos folyamatait is igyekszik gátolni. Fejfájás, fogászati kezelések, nőgyógyászati megbetegedések esetén rájuk esik gyakrabban a választás. Velük azért kell vigyázni, mert fokozzák a gyomor- és bélrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Kerülnie kell a szedésüket a refluxbetegeknek, vagy akiknek korábban vagy előfordult vagy akutan fennáll gyomor-vagy bélrendszeri fekély.

Sokkal nagyobb a probléma kialakulásának a veszélye, ha kevered a különböző non-szteroid gyulladáscsökkentőket, tehát ha ibuprrofén mellett be-bekapkodsz néha diklofenákot is. A kevert hatóanyagot sajnos pont hogy ajánlani szokták nagyon erős fájdalmak esetén, migrén és endometriózis esetén is, ezért nagyon fontos hogy ezzel tisztában legyél.

Ezen kívül a NSAID-ok egy kicsit emeli a vérnyomást, így magas vérnyomás esetén, szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél óvatosan velük!

ÍGY CSINÁLD OKOSAN A mellékhatás természetesen mindig függ a gyógyszerszedés időtartamától és a dózistól, a legjobb tanács, amit adhatok, hogy minél kevesebbszer, és minél kevesebb gyógyszert használj! A javasolt adagot sose lépd túl! Figyelj oda arra, hogy ne éhgyomorra vedd be a kapszulát, hogy ne marja, ne irritálja a gyomor-béltraktus nyálkahártyáját.

Mindig egy nagy pohár tiszta vízzel vedd be őket!

Ha a tünetek nem javulnak, mindenképp menj vissza az orvosodhoz és beszéljetek, lehetséges, hogy a fájdalom oka más típusú kezelést tesz szükségessé, például egy idegi fájdalom esetében.

Ha izom eredetű problémád van, ínhüvelygyulladásod van vagy sportsérülést szenvedtél, nem is kell ragaszkodnod a pirulákhoz, választhatsz krémet, gélt, tapaszt, külsőleges megoldást, hiszen így nem kell szisztémás mellékhatásoktól tartanod, de a bőrön keresztüli felszívódás nem minden típusú fájdalom esetén hatékony, a hasadat hiába kenegeted ha a méhed görcsöl.

A fájdalomérzetet rengeteg tényező befolyásolja, biztosan te is észrevetted már.

Az adott helyzet érzelmi töltete, a szociális támasz elérhetősége, a figyelem fókusza, egyéni fájdalomküszöb eltérések, a fájdalom okának koncepciója, fájdalomcsillapító önszuggesztiós technikák ismerete, ezekről sokat beszélünk, tanulunk a rendelőben nálunk is a pácienseimmel szükség esetén, krónikus betegségben vagy műtétre készülődve nagyon nagy magabiztosságot tud adni ezeknek az ismerete,

Amit még tehetsz annak érdekében, hogy minél kevesebbszer kelljen gyógyszerhez folyamodnod, az az, hogy megnézed, hogy a természetes fájdalomcsillapító módszerek közül melyik válik be neked a legjobban. Iratkozz fel a Természetes Fájdalomcsillapító Módszerek című e-bookomért az Endomailre ITT!

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!