Szoptatás és endometriózis kapcsolata- újabb kutatások

Szeretem ezeket a kutatásokat: nemrég jelent meg egy cikk arról, hogy a szoptatás rizikófaktort jelent az endometriózis későbbi kialakulásának szempontjából, (erről írtunk az EndoBlogon korábban ITT találod a cikket) , most pedig, alig néhány hét elteltével érkezik a kontra: ebben a vizsgálatban a kutatók épp az ellenkezőjére találtak bizonyítékot, a szoptatás mint protektív tényező szerepéről írnak.

Ezek az egymásnak elelntmondó kutatási eredmények végül is egy dologra biztosan jó bizonyítékok: arra, hogy mennyire nincs konszenzus mai napig sem az endometriózis kialakulásáról és a benne szerepet játszó folyamatokról. Nagyon távolinak tűnik még az a kóreredet elmélet, ami mindent visz, ha egyáltalán lesz ilyen. 

A korai élet tényezői, a legkorábbi élettapasztalatok, mint például a baba szoptatása, az újszülöttkori hüvelyi vérzés, vagy az, hogy az édesapa dohányzik-e vagy sem, összefüggésben állhat az endometriózis későbbi kialakulásának kockázatával. A kínai nők körében végzett tanulmány eredményeit nemrégiben jelentették meg a The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care -ben. 

Az endometriózis kockázatát növelő tényezők azonosítása hozzásegíthet a betegség jobb kezeléséhez vagy akár megelőzésére irányuló stratégiák kialakításához is. Az utóbbi években a kutatók egyre többször vizsgálják a korai élet faktorok potenciális szerepét az endometriózis kialakulásában.

Ezeknek a vizsgálatoknak a többsége azonban sajnos kis számú résztvevővel történt, és az eredmények nem voltak egyértelműek.

Ebben a cikkben a Dr. Hua által vezetett kínai kutatócsoport egy retrospektív esettanulmányát mutatjuk be, amelyet  1320 nő részvételével végzett. Összesen 440 nőnek volt előzetesen műtétileg igazolt endometriózisa,  és 880 egészséges nő alkotta a  kontrollcsoportot.

A kutatók személyesen az érintettekkel és az édesanyjukkal is készítettek interjút.  A statisztikai elemzések után megállapították, hogy a csecsemőként nem szoptatott nőknél az endometriózis felnőttkori kialakulása kétszer olyan valószínű volt, mint a cscsemőként szoptatottaknál. Ez arra utal, hogy a szoptatás védő tényező lehet az endometriózissal szemben.

Az újszülöttkorban fellépő hüvelyi vérzés az endometriózis kockázati tényezőjének bizonyult, és így az apai dohányzás is. A vizsgálat kimutatta, hogy a császármetszés szintén kockázati tényező lehet az endometriózis kialakulásában az élet későbbi szakaszában, de ez az összefüggés nem volt statisztikailag szignifikáns.

A szerzők ismételten hangsúlyozták, hogy további vizsgálatokra van szükség ezen megállapítások megerősítéséhez.

Korlátok: Ez retrospektív tanulmány volt, és előfordulhat, hogy a tanulmányban résztvevő nők korai életéről szóló emlékei nem pontosan feleltek meg a valóságnak. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31055972

EndoBlog.hu- Az endometriózis honlap. Valódi válaszok.

Elhozzuk neked a nagyvilág híreit.

Bejelentkezés konzultációra ITT

További kutatások, hírek, hogy semmiről se maradj le! ITT

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!