Emmanuel Macron új, 3 lépéses endometriózis statégiája

Az endometriózis a világ körül sorozat rendhagyó új résszel jelentkezik az EndoBlogon. Ma arról lesz szó, hogyan kezelik az endometriózisos nők ügyét Franciaországban, egy európai demokráciában.

 

Emmanuel Macron francia elnök ma egy új, 3 lépéses endometriózis starégiát jelentett be, amelyről instagram oldalán is beszélt.

Beszédében kihangsúlyozta, hogy az endometriózis minden 10. nőt érinti, így Franciaországban 2 millióan szenvednek tőle. Említette a diagnózis nehezítettségét is, és azt, hogy sokszor 7 évig is eltart, mire a fájdalmak és egyéb kellemetlen tünetek hátterében felismerik az okot az orvosok. Beszélt arról is, hogy a  betegek életminősége romlik, mind a munkahely, mind a szabadidő eltöltése, mind a kapcsolatok tekintetében. A figyelemfelhívó kampány részeként egy megható videó is készült, amelyben endometriózisban érintett francia nők és celebek is mesélnek a tünetekről.

 

Az új francia endometriózis  stratégia elemei a következők:

 

  1. Jelentős anyagi támogatás kutatási célra, amelynek célja egy személyre szabott terápiás lehetőség megtalálása
  2. A diagnózist gyorsabbá és mindenki számára elérhetővé tenni az egész országban
  3. Kifejleszteni egy úgynevezett „endometriózis reflexet” – ez így elsőre furcsán hangzik, de más helyen adott nyilatkozataiból arra következtetek, hogy ez azt jelenti, hogy a tüneteket komolyan kell venni, és az orvosoknak előbb kell endometriózisra gyanakodnia, ha egy nő hasfájással, fájdalmakkal, egyéb specifikus tünetekkel jelentkezik, nem pedig arra, hogy túlérzékeny.

 

A nemzeti stratégiát  Chrysoula Zacharopoulou nőgyógyász és EP-képviselő vezetése alatt a szakterület szereplőivel (betegekkel, ápolókkal, szakmai egyesületek vezetőivel)  és  a szakma jeles képviselőivel együtt alkották meg.

Forrás:

https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2022/01/11/strategie-nationale-endometriose

Endometriózis segédanyagok ITT

Bejelentkezés konzultációra ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!