Kapcsolat, ami megbetegíthet 4.rész Csók és pofon

Nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy a neten keringő pszichologizáló b@llshitek ellenére egyáltalán nem biztos az, hogy akinek endometriózisa van, annak rossz a párkapcsolata, (vagy az édesanyjával, édesapjával való kapcsolata). Sőt, a pácientúrámban én azt tapasztalom, hogy szerencsére nagyon sokan élnek kiegyensúlyozott, támogató kapcsolatban és még tovább erősődnek, fejlődnek a kapcsolatukban a betegségnek hála.

 

De sajnos azért nem mindenki ennyire szerencsés, és bár ritkán, de előfordul, hogy tényleg a kapcsolaból eredő stressz is hozzájárul a betegség tüneteinek kialakulásához.

Ez a cikksorozat azért készült, hogy segítsen azoknak, akik érzelmileg bántalmazó kapcsolatban vannak abban, hogy felismerhessék, hogy valami nincs rendben, elgondolkozzanak, és esetlegesen motivációt kapjanak a segítségkérésre is, ha esetleg mégis ismerősen csengenek a cikksorozatban leírtak.

Természetesen nem csak párkapcsolat, hanem más jellegű kapcsolatok is lehetnek bántalmazóak, például a szülő-gyerek relációban is felmerülhet ez, amelyre napjainkban Szilágyi Liliána ügye hívja fel a figyelmet.

„Velem ez sosem történhetne meg. Hogy létezik, hogy ez az okos, intelligens nő nem lép ki ebből az iszonyú párkapcsolatból?”

Mielőtt te is az áldozathibáztatás csapdájába esnél, tudnod kell, hogy az első pofon elcsattanásának idején a nő önbizalma és önértékelése már a béka feneke alatt van. Tudatos módszerrel, lassan, de biztosan építette fel pozícióját a bántalmazó.

Először a férfi barátoknak kellett elmaradozni, végül minden egyéb kapcsolatnak is,  a nő, amikor elcsattan az első pofon, már teljesen egyedül érzi magát, úgy érzi, nincs kihez fordulnia, nincs hova menekülnie.  Ha ezer évig nem találkozott a barátaival, mégis hogyan hívhatná fel őket, hogy baj van?

Ráadásul az áldozat szégyelli magát, szégyelli a helyzetet, amibe keveredett, az utolsó pillanatig szeretné védelmezni és mentegetni a párját, sőt, sokszor még maga is elhiszi, hogy megérdemelte azt a pofont, hiszen még egy finom levest sem tud megfőzni…

Figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy közeleg az első pofon is a kapcsolatban:ha a párod nem tud mit kezdeni a feszült helyzetekkel

  • Ha konfliktus esetén minősít, megítél téged “De egy hülye p@csa vagy, még erre sem vagy jó/még ezt sem fogod fel)
  • Ha idegesen, agresszíven vezet
  • Ha észreveszed, hogy olyan emberekkel, akivel nyeregben érzi magát, pl. a saját szüleivel ordibál, csúnyán beszél
  • Ha normálisnak, magától értetődőnek tartja a megfélemlítést
  • Ha nincs egyéb, fejlettebb konfliktuskezelő eszköze az agressziónál
  • Ha az agresszió egyéb jeleit mutatja, pl. falhoz vágja a gyerek legóját, megüti a kutyát, stb.

Ha bajban vagy, ne félj segítséget kérni mind szakembertől, mind pedig a NANE (Nők a Nőkért Egyesület)-től.

Endometriózis könyvek, segédanyagok ITT

Online pszichológiai konzultáció ITT

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!