Szexparák és megoldások női betegségekben

Endometriózisban és bizonyos más krónikus nőgyógyászati megbetegedésben is előfordul, hogy a műtétek, a fájdalmak, a gyakori vérezgetés, a sok orvoshoz járkálás és az érzékenyebb hüvelyflóra talaján kialakuló irritációk megviselik a beteg szexuális életét. Ez az érintések és az intimitás megritkulása miatt a párkapcsolat stabilitásának megingásához vezethet.

Ezt elkerülendő jöjjenek a leggyakoribb szex-parák és megoldásaik.

1. Fájdalmas szex

Bizonyos betegségek, így az endometriózis is okozhat éles, szúrásszerű fájdalmat szexuális aktus közben, aktus utáni vérzést és görcsöket.

Elég néhány negatív tapasztalat, és a kellemetlen élmény kondicionálódik a szexuális helyzetekre. A fájdalom nyilvánvalóan elveszi a kedvet az együttléttől, ami a kapcsolat megromlásához vezethet. Az alapbetegség kezelése és a következményes pszichés tényezők oldása segít a kialakult helyzeten, ezen kívül a medencefenék izmait edző Gátizmok Jógája is hatékony segítség.

2. Félelem a fájdalomtól

Ahogy azt említettem,a  megatpasztalt fájdalom elveszi a kedvet a további próbálkozásoktól. Sőt, a szorongás a félelem-> fájdalom körön keresztül gyakorlatilag szavatolja, hogy később is negatív élmény legyen az aktus, ez pedig ördögi kör, amelyből hatékony stresszkezelő módszerek és pszichológiai segítség szakíthat ki.

3. Ha a párod félt téged

Kisebb-nagyobb beavatkozások, műtétek után, esetleg friss diagnózissal a kezedben előfordulhat, hogy a párod félt téged, attól szorong, hogy fájdalmat okoz neked a közösülés során, vagy ront az állapotodon. A helyzet odáig fajulhat, hogy az aggodalmaskodó partnernek merevedési problémái lesznek. Fontos az őszinte, nyílt kommuikáció, az információ átadása és az akár szexuális aktus nélküli intim, meghitt együttlétek létrejötte, ha pedig ez nem bizonyul elegendőnek, szükség esetén  szexuálterapeuta felkeresése oldhatja meg a dolgot.

4. Hüvelyszárazság

Nemi izgalom hatásáraa hüvelybemenethez közel elhelyezkedő Bartholin-mirigyek és Skene-mirigyek váladéka nedvessé teszi a hüvelybemenetet. Endometriózisban szenvedő nők gyakran számolnak be erről a szexuális életet megkeserítő tünetről.

A szorongás, a félelem és idegeskedés már önmagában elegendő a tünet megjelelnéséhez, de hozzájárulhat még az endometriózisban gyakran alkalmazott hormon terápia és a fogamzásgátló tabletták szedése is, illetve ha a petefészkek műtéti eltávolításra kerültek vagy betegek, akkor intenzívebbek a  kellemetlen tünetek.  Ha a probléma oka a szorongás, a témában jártas pszichológus szakember felkeresése orvosolhatja a problémát.

Tüneti kezelésként drogériákban kapható síkosítók használata lehet az átmeneti megoldás.

6. Nemi vágy hiánya

Ez egy gyakori probléma nőknél, krónikus női betegségekben az átlag populáció 32%-os adatánál is nagyobb mértékben néznek szembe vele az érintettek. Ez egy olyannyira aktuális téma, hogy ma a Népszabadságnak adtam interjút a kérdésről. Hamarosan az újságárusoknál a kiadvány, érdemes elolovasni a cikket.

Árvai Nóra

 szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!