Strandolás következmények nélkül- úszd meg az intim fertőzéseket!

Itt a strandszezon! Hogyan élvezheted idén végre  felhőtlenül? Nyár, strandolás, vizes fürdőruha, esetleg egy nyári kaland… ebben az évszakban a nőgyógyászati rendelők az intim fertőzésektől szenvedő nőktől hemzsegnek. Négyből három nő biztosan találkozik élete során legalább egyszer a kellemetlen tüneteket okozó gombás fertőzéssel. Hogyan kerülheted el?

Égő, csípő érzés a hüvelyben és a szeméremtest környékén, és fehér, túrószerű folyás, – ezeket a panaszokat leggyakrabban a Candida albicans nevű gomba túlszaporodása okozza.

Ezek normálisan is megtalálhatók a hüvelyben, baj csak akkor van, ha a flóra bizonyos okokból felborul. Ezen okok között lehet a menstruáció, a terhesség, fogamzásgátló tabletták szedése, különböző gyógyszerek, pl. szteroidok és antibiotikumok használata, sőt a túlzott intim higénia, a túl gyakori irrigálás és az illatosított intim zuhanyok használata is.

 A melegben gyakrabban tisztálkodunk, sok nő úgy érzi, ilyenkor még nagyobb szüksége van a az illatósított törlőkendőkre, szappanokra és tusfürdőkre, a különböző intimspray-kre. Holott ezeket inkább ajánlatos lenne elkerülni, hiszen a lúgos vegyhatású tisztálkodószerek megváltoztatják a hüvely természetes pH-ját, és éppen a megelőzés céljából használt felesleges termékekkel nyithatjuk meg az utat a kórokozóknak.

A gyakori hüvelyfertőzés kockázati tényezői közé tartozik még a vérszegénység, a cukorbetegség, a túlzott cukorfogyasztás, a műszálas fehérnemű, a hüvelyi nyálkahártya felszínének sérülése, sőt akár az utazási stressz is.  A legveszélyesebb a nyári időszak, hiszen ilyenkor például a meleg vizes medencékben könnyebben szaporodnak a baktériumok. A zsúfolt strand vize, a nedves fürdőruha viselése sajnos kedvez a kórokozóknak.

Mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzéseket?

A választ EBBEN A CIKKÜNKBEN TALÁLOD MEG!

Árvai Nóra

szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, endobloglger

www.noraarvai.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!