Egészséges a bio vagy felesleges pénzkidobás?

Azok az élelmiszerek, amelyek messziről érkeznek hozzánk, nem tesznek jót sem nekünk, sem a környezetünknek, ezt már régóta tudjuk. A távolról ideszállított, féléretten leszüretelt gyümölcsnek sokkal alacsonyabb a vitamintartalma, a szállítás pedig üzemanyag használattal és károsanyag kibocsátással jár, ami könnyen elkerülhető lenne, ha hazai idény zöldségekre és gyümölcsökre cserélnénk őket.

Szóval, hazai és szezonális, ez már biztos. De ezen túl, kell az is, hogy bio legyen?
  • igen, mert a bio élelmiszerekben nincs vegyszermaradvány. A biogazdálkodásnak szigorú szabályai vannak, amelyeket be kell tartaniuk a gazdáknak, hogy megszerezzék a tanúsítványt. Magyarországon a  Biokontroll Hungária és a Hungária Öko Garancia az a két szervezet, aki kiadhatja ezt. Rendszeresen és szúrópróbaszerűen is zajlanak az ellenőrzések.

 

  • A bio gazdálkodásokban növénytermesztésnél nem használhatóak mesterségesen előállított vegyszerek, műtrágyák, permetezőszerek, az állattenyésztésben pedig tilos a növekedési hormon és antibiotikum, feldolgozott élelmiszerek esetén tilos a mesterséges adalékok használata. Ezek a szempontok endometriózis diéta estén megfontolandóak!

 

  • A bio gazdálkodás nemhogy nem ártalmas, hanem éppen előnyére válik a környezetnek. A biogazdálkodók sokszor raknak ki például madárodúkat, igyekeznek kedvezni a vadon élő állatoknak amelyek hasznosak a kártevők kordában tartása szempontjából.

 

  • Az, hogy valaki kistermelő még nem jelenti azt, hogy minősített bio terméket árul.

 

  • Ne legyél szívbajos, bátran kérdezz, elegyedj beszéldbe a termelővel, sőt, sok kistermelő még gazdaságlátogatást is szokott szervezni, ahol mindenről meggyőződhetsz a saját szemeddel.

 

  • Ha szeretnéd, el is kérheted a hologramos bio tanúsítványt a piacon, ne feledd, egy adott termékre szól, nem mindenre!

 

  • Endometriózis diétában- de egyébként amúgy is- érdemes elkerülni a génmódosított élelmiszereket. Káros hatással vannak az élővilágra, rovarölő férgeket termelnek, és rontják a talaj minőségét, termelékenységet is. Emberi szervezetre gyakorolt hatásuk hosszú távon egyelőre még nem ismeretes, de olyan rövid távú kutatás már készült, amelyen mindösszesen 90 nap után már májkárosító hatást mutattak ki az állatkísérletek során.

Sajnos azonban jelenleg Magyarországon a bio még mindig jóval többe kerül, ezért érdemes elgondolkodni, mi az, amiből bio-t veszel, és mi az, amiből probléma nélkül megelégedhetsz a nem bio minősítésű árúval is.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyekből feltétlenül érdemes bio-t vásárolni, és olyanok is, amiből nem muszáj, erről bővebben tanulhatsz a megújult, teljesen digitális Endossziéban! , a legösszetettebb, legteljesebb segítő anyag egészségtudatos endometriózis diétához! 

Friss indok, kutatások, receptek, ajándékok minden kedden az EndoMailben! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!