Ezeket csináld a koronavírus járvány idején, ha endometriózisod van!

Az endometriózisban szenvedő betegek ellátását jócskán bonyolította a 2019-es koronavírus járvány. Az orvosi és egyéb egészségügyi találkozókat és műtéteket a mai napig sokszorideiglenesen elhalasztják.

A kötelező, vagy javasolt szociális távolságtartás új nehézségeket állított az endometriózisban szenvedő nők elé,  akik, ahogy a pandémia előtt, úgy most is fájdalomcsillapítást igényelhetnek, és és életminőségük javítását keresnék.

A szorongásokat fokozhatja az aggodalom, hogy vajon az endometriózis lehet-e olyan alapbetegség, amely súlyosbíthatja a COVID-19 fertőzést, és erőteljesebb lefolyást, rosszabb kimenetelét jelent-e.

Ezenkívül a COVID-19 miatt bevezetett korlátozások negatív pszichológiai hatásokat vethetnek fel,- például  szorongást, depressziót, hangulatingadozásokat-  amelyekre az endometriózisban szenvedő betegek állapotukból és előzetes tapasztalataikból kifolyólag a szerzők szerint amúgy is hajlamosabbak lehetnek.

Orvosi terápiákkal kombinálva, vagy alternatívaként arra ösztönözik a betegeket, hogy mérlegeljék az önkezelési stratégiákat az endometriózis tüneteinek leküzdésére a COVID-19 járvány idején.

Ezek az önmenedzsment stratégiák problémaközpontú és érzelemközpontú stratégiákra oszlanak.

Az előbbiek célja magát a problémát megoldani valamilyen módon, például a  környezet megváltoztatása a fájdalom enyhítése érdekében, az utóbbiak pedig a probléma pszichés következményeinek oldásával, az endometriózisban szenvedő pszichológiával foglalkoznak.

A kutatók cikkükben bizonyítékokon és szakértői véleményen alapuló útmutatást terjesztettek elő az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy telefonon vagy videón keresztül felhasználják a betegekkel folytatott konzultációik során.

A betegek önállóan is használhatják ezt a cikket oktatási erőforrásként. A tárgyalt stratégiák nem korlátozódnak kizárólag a COVID-19 világjárvány idején történő mérlegelésre. A legtöbbet ezen időszak előtt kutatták, és mindegyik továbbra is az endometriózis biopszichológiai megközelítésének része lesz, jóval a COVID-19 korlátozások feloldása után is, de most kiemelt jelentőséggel bírnak.

Problémaközpontú önsegítő lehetőségek endometriózis esetén :

  • Hiteles forrásokból való tájékozódás az endometriózist illetően, edukáció
  • Munkahelyi/iskolai kötelezettségek kezelése

Normális körülmények között a fokozódó fájdalom epizódjai, amelyek gyakran gyakran a menstruációs ciklushoz társulnak, a munkahelyi  / iskolai kötelezettségek teljesítésének képtelenségéhez vezetnek, ami a termelékenység csökkenését eredményezi (Soliman et al., 2016). Az otthoni munkavégzés (WFH, work from home) vagy az online oktatás, online „iskolába járás”  most sok ember számára új szokássá vált. Ez ismeretlen kihívásokat jelenthet egy olyan  betegség bejelentése terén, ami korlátozza az ember képességét a munka / iskolai kötelezettségek teljesítésére. Az érintettek érzékelhetik azt a  szemléletváltozást, hogy a munkaadók, tanárok kevésbé elfogadóak a betegszabadságot illetően, mivel a WFH már nem igényli az ingázást vagy ugyanolyan mértékű emberi interakciót.

Ebben az időszakban arra kell törekednünk, hogy empatikusak legyünk az olyan új akadályokra,  amelyek a tipikus kötelezettségek teljesítésének nehézségeit okozhatják.

Az őszinteség a munkaadókkal és az oktatókkal szemben az endometriózis okozta fájdalom várható és esetleg nem várt epizódjaival kapcsolatban segíthet az elvárások megfogalmazásában és a szorongás csökkentésében, ha betegnapot kell kérni (Roomaney és Kagee, 2016). Ez az idő arra is alkalmat kínálhat, hogy megvitassák a munka / iskolai kötelezettségek módosítását a fájdalom súlyosbodása idején, ha ez lehetséges. Érdemes átbeszélni azt is, hogy ha a fájdalmat, kellemetlen tüneteket tapasztaló beteg bejelentkezhet otthonról például az ágyból, akkor még az is lehet, hogy nem is lesz szükség betegszabadságra a menstruáció időszaka alatt.

A szerzők hangsúlyozzák a rugalmasság és az őszinteség, empátia fontosságát.

(Azon gondolkozom, vajon a szerzők jártak-e valaha egy átlag magyar munkahelyen…?)

  • Társas aktivitás

Normális körülmények között az fokozódó fájdalom (vagy a kapcsolódó menstruációs tünetek) epizódjai vagy a krónikus kismedencei fájdalom társadalmi elszigeteltséget tehet szükségessé (Mellado et al., 2016). Korábban a társadalmi tevékenységeket a hirtelen jelentkező fájdalom miatt lemondhatták vagy elhalasztották a betegek. Most, a kötelező társadalmi elszigeteltség alatt, ezek és más tevékenységek most mások számára sem elérhetőek.  Ez akár  előnyösnek tűnhet az endometriózisban szenvedők számára, de az elszigeteltség elismerten hozzájárul a pszichoszociális problémákhoz, különösen a kiszolgáltatottak körében (Usher et al., 2020).

Az endometriózisban szenvedők gyakori stratégiája a társadalmi események ütemezése olyan megbízhatóbb időszakokban, amikor a fájdalom csökken vagy nem várható, ciklushoz igazítva.

Minden eddiginél létfontosságú a társadalmi tevékenységek fenntartására irányuló összehangolt erőfeszítés a családok, barátok részéről.  A videokonferencia-alkalmazások és a közösségi média portálok használatát a személyes találkozók helyettesítésének kell tekinteni.

Számos művészeti és kulturális szervezet online hozzáférést biztosít az anyagokhoz, érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel.

A másokkal együtt élők számára hasznos lehet az őszinteség azzal kapcsolatban, hogy mikor és miért képesek vagy éppen nem képesek társadalmi életet élni. Pozitívumként elmondhatjuk, hogy ez a kollektív  tapasztalat megtaníthat bennünket az egymáshoz való  csatlakozás, a kapcsolódás olyan módjaira, amelyek nem igénylik az otthon elhagyását, ami megkönnyítheti a társadalmi kapcsolódás, a valahova tartozás  érzését azoknál a nőknél, akik a jövőben az endometriózissal kapcsolatos tünetek miatt sokszor nem tudnak kimozdulni.

  • Elegendő, megfelelő minőségű alvás
  • Társas támogatás kérése és elfogadása – kimutathatóan jobb hatást ér el a vidtóhívás, mint a chat vagy a telefon
  • Jóleső fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás
  • Jóga – nézd meg például a legújabb 5 perc jóga EndoJóga online tanfolyamunkat! 
  • Gátizomtorna – Gátizmok Jógája EndoJóga blokk ITT
  • Speciális endometriózis diéta követése
  • A fájdalmas terület melegítése
  • A szerzők említik az orvosi marihuána használatát is (Én inkább az önszuggesztiós technikák, a figyelemelterelő aktivitás, meditáció, melegítés, TeNS-készülelék használatára biztatlak. Endomailen letöltheted a Természetes Fájdalomcsillapító Technikák című ebookemat is. )

Emóció központú megküzdési stratégiák koronavírus járvány idején endometriózissal élőknek:

  • Relaxáció, meditáció
  • Elfogadás gyakorlása
  • Pozitív attitűd kialakítása – bizonyított, hogy az optimista hozzáállás együttjár a fokozott jóllétel
Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32509977/

Bejelentkezés konzultációra ITT

Könyvek, meditációk, EndoJóga ITT

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Kérem a legfrisebb kutatásokat, legfinomabb recepteket és jó híreket

minden kedden a levelesládámba!